in

U utorak još suho, barem djelomice sunčano te razmjerno hladno

Slatka-Tajna.Eu

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

“I utorak se nastavlja razmjerno hladno i barem djelomice sunčano vrijeme, na Jadranu uz buru. Već će u još uglavnom suhu srijedu biti zamjetno oblačnije, a u četvrtak će kiše biti mjestimice u gorju.

Od petka posvuda toplije te većinom oblačno, povremeno s kišom koja za blagdane mjestimice može biti i obilnija, posebice u predjelima uz obalu te na Jadranu gdje će puhati vrlo jak južni, jugozapadni vjetar i jugo.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika povodom posljednje večeri i astronomskog računanja jeseni podsjetila je i na kalendar DHMZ-a za sljedeću godinu:

“Uz pogled na 12 veličanstvenih fotografija hrvatskih autora koje su izabrane za kalendar Državnog hidrometeorološkog zavoda za sljedeću godinu, možda nekima bude lakša prilagodba na još jednu predbožićnu južinu te od utorka od 16,59 sati – na i astronomski početak najhladnijeg godišnjeg doba. Pouzdanije prognoze za blagdane tek slijede, a detaljnije ove divne fotografije možete pogledati u priloženom videozapisu, kao i na internetskim stranicama DHMZ-a, s kojih možete i ispisati kalendar.” 

A neki pozorni slušatelji meteoinformacija na regionalnim programima Hrvatskog radija i na Drugom programu Hrvatskog radija moći će kalendar dobiti i na kućnu adresu.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U utorak još suho, barem djelomice sunčano te razmjerno hladno

Dr. sc. Tanja Renko: “U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Bit će manje vjetrovito nego u ponedjelju, uz tek ponegdje umjeren sjeverozapadnjak u prvom dijelu dana, ali ipak hladnije, i to već od jutra. Naime, jutarnja temperatura zraka bit će između -6 i -3 °C, a najviša dnevna oko 3 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj utorak razmjerno hladan uz najvišu temperaturu od 1 do 4 °C, a ujutro između -7 i -4 °C. Vjetar slab, a nakon barem djelomice sunčanog prijepodneva poslijepodne će se postupno jače naoblačiti s jugozapada.

Na zapadu zemlje s jutrom već dosta oblaka, posebice u Istri, a prevladavajuće oblačno bit će od sredine dana i u Gorskom kotaru te na većem dijelu sjevernoga Jadrana. Više sunčanih razdoblja u Lici. Bura će ujutro još ponegdje biti jaka, posebice podno Velebita, potom će do podneva i sasvim oslabjeti te će na otvorenom moru zapuhati jugo.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije pretežno sunčano, ali razmjerno hladno uz najvišu temperaturu od 5 do 10 °C. Mraza će ujutro osim u unutrašnosti biti i ponegdje uz obalu, a pri tlu je moguć i na otocima. Bura će slabjeti, no ujutro će još biti jaka.

Na krajnjem jugu Hrvatske također “zubato” sunce. Temperatura će u ranim popodnevnim satima biti oko 9 °C. Bura još ujutro umjerena i jaka, a popodne uglavnom slaba.”

Od srijede promjenjivije

Od srijede na Jadranu umjereno do pretežno oblačno. Iako malo kiše može pasti već mjestimice u srijedu, vjerojatnost će rasti u četvrtak prema večeri. U petak će je povremeno biti posebice na sjevernom i srednjem dijelu, uz jako i vrlo jako jugo i jugozapadni vjetar.

U unutrašnjosti će još srijeda biti uglavnom suha, a u četvrtak i petak će mjestimične kiše biti većinom gorju i u unutrašnosti Dalmacije gdje će prevladavati oblačno vrijeme, dok će u sjevernim kopnenim krajevima povremeno biti sunčanih razdoblja. S jugozapadnjakom u petak posvuda toplije.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

POVRATAK U ZAGREB: Vesna Pisarović o braku

Oglasila se Lana Pudar: “Čekamo još jednu medalju”