in

U srijedu promjenjivo oblačno i još razmjerno hladno, ponegdje i oborine

Slatka-Tajna.Eu

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

“Jutra će u djelomice sunčanu srijedu i četvrtak na kopnu biti hladna. Štoviše, u srijedu u gorju te ponegdje u središnjoj Hrvatskoj može pasti i malo snijega, a na Jadranu će još biti slabe do umjerene bure, samo mjestimice i malo kiše. Jačanjem jugozapadnog vjetra, na Jadranu i juga, temperatura zraka bit će u porastu, osobito od petka.

Od subote će kiša biti češća, na Jadranu i područjima uz njega i obilnija.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a

A na kraju emisije “Vrijeme” podsjetila je i na godišnju izložbu članova Fotokluba “Zagreb”, koja se ovoga utorka otvorila u Zagrebu. Neki od članova kluba povremeni su suradnici emisija s meteorološkom tematikom na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U srijedu promjenjivo oblačno i još razmjerno hladno, ponegdje uz slabe oborine

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “U srijedu će se u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon oblačnog jutra, oblaci polako razilaziti pa će popodne biti većinom sunčano. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura zraka od -4 do -2, najviša oko 3 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prijepodne biti oblačno. U noći te rano ujutro malo snijega može pasti u Pokuplju i na Banovini, a u drugom dijelu dana djelomično razvedravanje uz uglavnom slab vjetar.

Duž obale sjevernog Jadrana slaba do umjerena bura i istočnjak. Uz prevladavajuće oblačno vrijeme u prvom dijelu dana, na sjevernom će Jadranu mjestimice pasti malo kiše, najvjerojatnije na otocima, a u Lici i Gorskom kotaru snijega. Prema večeri smanjenje naoblake. Najniža temperatura od -4 °C u unutrašnjosti do 7 °C na otocima. Najviša oko 0 °C u gorju te između 6 i 10 °C na Jadranu.

U pretežno oblačnoj Dalmaciji podjednaka temperatura, a slaba kiša najvjerojatnija je na sjevernoj obali. Vjetar većinom slab, ali ujutro lokalno umjerena bura.

Slabe do umjerene bure i istočnog vjetra bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, pa će more biti mirno ili malo valovito. Uz promjenjivu naoblaku temperatura zraka će s jutarnjih 2 do 5 °C, u zaobalju i niža, porasti do oko 10 °C.”

U nastavku tjedna promjenjivije

“Sjeverni kopneni krajevi idućih će dana biti djelomice sunčani. U gorju te unutrašnjosti Dalmacije oblačnije i povremeno mogućnost za slabu kišu. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar s kojim će stizati vlagom bogatiji zrak pa je u pretežno oblačnu i osjetno topliju subotu kiša moguća u većini krajeva.

Na Jadranu
će sunčana razdoblja biti rjeđa i bit će ih uglavnom u Dalmaciji. Povremeno će pasti malo kiše, no početak vikenda kišovit, osobito na sjevernom dijelu. Puhat će umjereno, od subote i jako jugo i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u porastu.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

dRUMELODY u saradnji sa DallyBass predstavlja novi singl – Hayat Production

Demonstracija moći: Samo su Red Bull Salzburg i PSG uspješniji od Zrinjskog u Evropi