in

Stožer će morati obrazložiti odluke

Slatka-Tajna.Eu

Miroslav Šeparović

Foto: Patrik Macek / Pixsell/HRT

Nakon odluke Ustavnog suda da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja covid potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata izjavu za medije dat će predsjednik Ustavnog suda RH će dr.sc. Miroslav Šeparović.

Izjava Miroslava Šeparovića:

Šeparović je rekao što je Ustavni odlučio.

– Ustavni sud je donio nekoliko odluka koje se prvenstveno tiču Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Tu nema ništa novog osim, Sud je ponovio ranija stajališta, osim da je Sud naložio da Stožer obrazloži odluku koju je donio tako da javnost i adresati budu upoznati s razlozima donošenja odluke i objasniti Ustavno načelo razmjernosti. To je nešto novo što nismo dosad tražili, ali sad smatramo da će to biti korisno za sve, rekao je Šeparović.

– Što se tiče COVID-potvrda, odlučili smo o sustavu digitalnih COVID-potvrda i odlučili smo o sigurnosnoj mjeri obaveznog testiranja pacijenata i sigurnosnoj mjeri obaveznog testiranja u zdravstvu i socijalnom sustavu. Te mjere imaju zakonsko uporište, Stožer je bio ovlašten donijeti takve odluke. Te mjere su posvećene zaštiti zdravlja ljudi,  prvenstveno najranjivijih skupina, bolesnih i onih koji su u ustavu socijalne skrbi. Zaključili smo da je mjera prikladna da ostvari cilj zaštite zdravlja, nužna je, nije bilo drugih manje restriktivnih mjera i mjera nije imala prekomjerni teret za adresate. Nema diskriminacije, nema obaveznog cijepljenja, postoji alternativa – ili cijepljenje ili testiranje. Mjera je razumna, temelji se na znanstvenim i stručnim radovima koji su dostavljeni Ustavnom sudu. Prema tome, nema diskriminacije jer svatko ima izbor hoće li se cijepiti ili će se testirati. To testiranje može stvarati određenu nelagodu, ali nema premjerni teret, objasnio je Šeparović.

Dodao je kako odluka nema veze s referendumom niti će utjecati na njega te da on ide svojim putem.

Izdvojena mišljenja nije želio komentirati, kazavši da nije običaj da predsjednik Ustavnog suda prepričava izdvojena mišljenja kolega. Dodao je kako će ona biti javno dostupna u roku od 8 dana.

O objašnjavanju Stožera kod donošenja odluka

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Komentirajući najavu da Stožer mora objašnjavati svoje odluke, predsjednik Ustavnog suda je rekao da će javnost i adresati biti detaljno upoznati s razlozima donošenja neke mjere te da se detaljno obrazloži načelo razmjernosti. Dodao je da će onda i ubuduće biti lakše za Ustavni sud kjad budu ocjenjivali odluke Stožera.

– Dakle, transparentnost,  otvorenost, nove okolnosti, panedmija koja dugo traje, različitosti u društvu koje se pojavljuju, sve je to dovelo Ustavni sud da to ubuduće traži od Stožera. To imamo ovlast tražiti i to nije sporno, rekao je Šeparović.

– Stožer ne može uvesti obvezno cijepljenje, jer se to može uvesti samo zakonom. Ako Sabor želi uvesti obvezno cijepljenje, onda to mora uvesti zakonom i onda bi ga Ustavni sud ocjenjivao, rekao je Šeparović.

O izjavama Milanovića oko mjera i Ustavnog suda

– Neću komentirati izjave političara, niti one imaju utjecaja na odluke Ustavnog suda. Ustavni sud je samostalan i neovisan i njegove odluke su obvezatne i dužna ih je poštivati svaka pravna ili fizička osoba, pa i predsjednik  Milanović , kao i drugi političari , vladajući i oporbeni, ma što o tome mislili i govorili. Mi nismo ni za vlast ni za oporbu, mi donosimo odluke u skladu s Ustavom. Nekad su one u koristi vlasti, nekad u korist oporbe. Volio bih da se o našim odlukama sudi na temelju argumenata, na temelju onoga što u njima piše, a ne unaprijed u skladu s nekim očekivanjima, rekao je Šeparović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

dRUMELODY ima još jedan singl – Priča o identitetu – Hayat Production

Mozzart dio uspješne sportske priče “Izbor najboljeg sportiste BiH”