Categories: Sport

Najbolja sportistkinja BiH za “Nezavisne”: Definitivno volim ovu zemlju

Sretna sam što sam se priključila ovom timu i igram za zemlju koja ima toliko ponosa, gdje osjećam punu podršku. Definitivno volim ovu zemlju, rekla je za “Nezavisne” košarkaška reprezentativka BiH Džonkel Džons (27) i zvanično najbolja sportistkinja BiH za 2021. godinu, a ujedno i najbolja košarkašica svijeta.

Djevojka s Bahama ponijela je krunu najbolje sportistkinje BiH na 21. Izboru najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH. U godini na izmaku košarkašica američkog WNBA tima Konektikata i ruskog Ekaterinburga pomjerala je granice i oduševljavala košarkaške sladokusce kako u Evropi igrajući u bh. dresu, tako i u Americi, gdje je zaslužila najveće moguće priznanje za jednu košarkašicu.

Ponijela je epitet MVP-ja regularnog dijela sezone WNBA lige, a samim tim i najbolje košarkašice svijeta. Vlasnica najznačajnije nagrade u najboljoj ligi na svijetu imala je od 19,4 poena i 11,2 skoka po utakmici, a sa Ekaterinburgom je osvojila Evroligu.

S reprezentacijom BiH je pravila čuda na Evropskom prvenstvu, na kojem je BiH osvojila istorijsko peto mjesto, te izborila kvalifikacije za Mundobasket. Izabrana je u najbolju petorku prvenstva nakon što je postizala 24,3 poena po utakmici te imala 16,8 skokova po meču i 3,3 asistencije.

U aktuelnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2023. godine protiv Belgije odigrala je jednu od najboljih partija ikada u evropskim kvalifikacijama, ubacivši 44 poena uz 22 skoka.

“S profesionalne strane, ovo mi je najbolja godina u karijeri. Jedino mi je žao što nisam osvojila WNBA titulu, ali što se mene lično tiče, igrala sam na najvišem nivou u dosadašnjoj karijeri i nadam se da mogu napredovati još više i biti još bolja”, kaže Džonsova.

NN: Kako se osjećate kao najbolja sportistkinja BiH i koliko Vam znači ova nagrada?

DŽONS: Definitivno mi je čast da prije svega budem u konkurenciji, a zatim i da dobijem nagradu. Veoma sam zadovoljna i sretna što sam dio zemlje koja me prihvatila.

NN: Da li ste očekivali da ćete imati ovakvu podršku navijača i javnosti u BiH?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







DŽONS: Iskreno, primijetila sam podršku navijača prvo na društvenim mrežama, ali nisam znala da je zaista tolika. U to sam se uvjerila u “Skenderiji” na utakmici protiv Belgije. Zato mi ova nagrada znači mnogo.

NN: Nakon sjajnih igara na EP, vjerujete li da se sa BiH kroz kvalifikacije možete prvi put plasirati na Svjetsko prvenstvo?

DŽONS: Plasman na Svjetsko prvenstvo bi nam mnogo značio. Znam kako smo i od čega počeli i koliko to djevojke žele. Navijači nam pružaju veliku podršku i nadam se da ćemo imati priliku da se takmičimo protiv najboljih na svijetu.

NN: Koji su Vaši naredni ciljevi, ima li neka neostvarena želja u profesionalnoj karijeri?

DŽONS: Želim titulu WNBA prvaka. Osvojila sam bukvalno sve u Rusiji i Evropi, a sada želim biti prvakinja u najboljoj ženskoj košarkaškoj ligi na svijetu.

NN: Da li ste imali ponude drugih reprezentacija i zašto ste odlučili da obučete baš bh. dres?

DŽONS: Imala sam ponude i drugih reprezentacija, ali izabrala sam BiH i sretna sam zbog toga. Selektor Goran Lojo je bio veliki razlog. Od početka i dolaska u Sarajevo osjetila sam naklonost, iako su možda druge zemlje imale jaču logistiku u tom trenutku.

 

Redakcija

Recent Posts

Obnovljena i posljednja od 16 srušenih džamija u Banjaluci

Arnaudija, posljednja obnovljena od u ratu porušenih 16 džamija u Banjaluci, biće svečano otvorena 7.…

38 minuta ago

Veliki skok Olge Danilović

Najbolja srpska teniserka Olga Danilović napredovala je za čak deset pozicija na najnovijoj WTA listi…

39 minuta ago

Salata od avocada i fete

Za današnju dodatak ručku ili za užinu, predlažemo vam salatu od avokada i fete Sastojci…

3 sata ago

UN naglašava važnost slobode medija nakon zabrane rada Al Jazeere

Središnjica Al Jazeere u DohiFoto: Arafat Barbakh / ReutersUjedinjeni narodi naglasili su važnost slobode medija…

3 sata ago

Evo do kada će Novak Đoković sigurno biti broj jedan

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta svih vremena, izbrojao je i rekordnu 424. sedmicu na čelu…

3 sata ago

Trenira li policija mentalno zdravlje?

U državama Evropske unije pregledi se ponavljaju na tri do pet godina, dok u državama…

5 sati ago