in

Najbolja sportistkinja BiH za “Nezavisne”: Definitivno volim ovu zemlju

Slatka-Tajna.Eu

Sretna sam što sam se priključila ovom timu i igram za zemlju koja ima toliko ponosa, gdje osjećam punu podršku. Definitivno volim ovu zemlju, rekla je za “Nezavisne” košarkaška reprezentativka BiH Džonkel Džons (27) i zvanično najbolja sportistkinja BiH za 2021. godinu, a ujedno i najbolja košarkašica svijeta.

Djevojka s Bahama ponijela je krunu najbolje sportistkinje BiH na 21. Izboru najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH. U godini na izmaku košarkašica američkog WNBA tima Konektikata i ruskog Ekaterinburga pomjerala je granice i oduševljavala košarkaške sladokusce kako u Evropi igrajući u bh. dresu, tako i u Americi, gdje je zaslužila najveće moguće priznanje za jednu košarkašicu.

Ponijela je epitet MVP-ja regularnog dijela sezone WNBA lige, a samim tim i najbolje košarkašice svijeta. Vlasnica najznačajnije nagrade u najboljoj ligi na svijetu imala je od 19,4 poena i 11,2 skoka po utakmici, a sa Ekaterinburgom je osvojila Evroligu.

S reprezentacijom BiH je pravila čuda na Evropskom prvenstvu, na kojem je BiH osvojila istorijsko peto mjesto, te izborila kvalifikacije za Mundobasket. Izabrana je u najbolju petorku prvenstva nakon što je postizala 24,3 poena po utakmici te imala 16,8 skokova po meču i 3,3 asistencije.

U aktuelnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2023. godine protiv Belgije odigrala je jednu od najboljih partija ikada u evropskim kvalifikacijama, ubacivši 44 poena uz 22 skoka.

“S profesionalne strane, ovo mi je najbolja godina u karijeri. Jedino mi je žao što nisam osvojila WNBA titulu, ali što se mene lično tiče, igrala sam na najvišem nivou u dosadašnjoj karijeri i nadam se da mogu napredovati još više i biti još bolja”, kaže Džonsova.

NN: Kako se osjećate kao najbolja sportistkinja BiH i koliko Vam znači ova nagrada?

DŽONS: Definitivno mi je čast da prije svega budem u konkurenciji, a zatim i da dobijem nagradu. Veoma sam zadovoljna i sretna što sam dio zemlje koja me prihvatila.

NN: Da li ste očekivali da ćete imati ovakvu podršku navijača i javnosti u BiH?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










DŽONS: Iskreno, primijetila sam podršku navijača prvo na društvenim mrežama, ali nisam znala da je zaista tolika. U to sam se uvjerila u “Skenderiji” na utakmici protiv Belgije. Zato mi ova nagrada znači mnogo.

NN: Nakon sjajnih igara na EP, vjerujete li da se sa BiH kroz kvalifikacije možete prvi put plasirati na Svjetsko prvenstvo?

DŽONS: Plasman na Svjetsko prvenstvo bi nam mnogo značio. Znam kako smo i od čega počeli i koliko to djevojke žele. Navijači nam pružaju veliku podršku i nadam se da ćemo imati priliku da se takmičimo protiv najboljih na svijetu.

NN: Koji su Vaši naredni ciljevi, ima li neka neostvarena želja u profesionalnoj karijeri?

DŽONS: Želim titulu WNBA prvaka. Osvojila sam bukvalno sve u Rusiji i Evropi, a sada želim biti prvakinja u najboljoj ženskoj košarkaškoj ligi na svijetu.

NN: Da li ste imali ponude drugih reprezentacija i zašto ste odlučili da obučete baš bh. dres?

DŽONS: Imala sam ponude i drugih reprezentacija, ali izabrala sam BiH i sretna sam zbog toga. Selektor Goran Lojo je bio veliki razlog. Od početka i dolaska u Sarajevo osjetila sam naklonost, iako su možda druge zemlje imale jaču logistiku u tom trenutku.

 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Žbanić za Die Welt: Dodik nanio više štete RS nego tri godine rata

Džiboni na meti kritičara: Na proslavi se popeo na sto i gazio po hrani