in

“Zdrav razum kilograme, bez toga ne pomažu ni najskuplje dijete”

Slatka-Tajna.Eu

Hercegovka Amara Stupac, koja svojim kratkim šaljivim i pronicljivim videima na društevenoj mreži Facebook širi pozitivnu energiju i duh Hercegovine, odlučila je sa javnosti podijeliti njenu “borbu sa viškom kilograma”.

Istraživanja pokazuju da je 7.000 kalorija jednako jednom kilogramu na vagi. U momentu kada vaga pokaže 30 kg viška preneseno značenje je višak unosa od 210.000 kalorija, s tim, kao pokazatelj vrijednosti, da jedna šnita hljeba sadrži cca 45 kalorija.

Izvor : Amara Stupac (Privatna arhiva)

Ove brojke su Amari počele otvarati oči. “Koliko to hljeba pojedem?”, te su automatski poništili moju i teoriju mnogih: “Meni se čini da debljam se od vode”. Shvativši da je skidanje naslaga čista matematika, unos manji od potrošnje, nastala je sljedeća nedoumica – kako ih izgubiti, te kad i ako nestanu, kako održati dobijenu kilažu. Što bi u prosvjeti rekli, lako je dobiti 5-icu al hajd’ je zadrži.

Ljudi sa viškom kilograma obično pronalaze načine kako u očima drugih prštiti od samopouzdanja: od pravljenja šala na svoj račun, čestog pričanja o ljubavi za hranom, oblačenja neodgovarajućih odjevnih predmeta, te čestog isticanja kako im kilogrami ne smetaju i da nemaju nikakvih tegoba. Veliki napor se ulaže za stvaranje takve slike o sebi.

“Magični štapić ne postoji”

Međutim, stvarnost je drugačija. Duboko u sebi žele da smršaju a ne znaju kako će, strah ih je hoće li izdržati i da li je uopće moguće smršati. Sebe varaju selfiejem tlocrta za manji podbradak. Kradom surfaju po internetu istražujući mogućnosti za manjom brojkom na vagi. Nailaze na razne savjete i dijete. Većina se odluči na dijete koje obećavaju najbrže topljenje sala.

Trenutno se u svijetu bilježi preko 80 različitih dijeta, od UN do liposukcije, banana dijete, hrono, pura, jaja dijeta, itd. Iste se promovišu preko javnih ličnosti i influensera, te se javnosti predstave naslovom poput: “Kim Karadasian izgubila 15 kg pomoću ovog recepta, Jennifer Lopez održava svoju ljepotu ovim preparatom“ itd. Za običnu ženu ili čovjeka, s obzirom na to da se i muškarci bore sa kilogramima, često je nepoznata činjenica da se sve reklame plaćaju. Što je popularnost veća, reklama je skuplja. Istina, mršanja su teška za prihvatiti.

Izvor : Jedan od Amarinih obroka (Privatna arhiva)

Višak od 7.000 kalorija kojem odgovaraju sedam velikih porcija ćevapa, ili 8-9 trokuta sjeckanog bureka, se ne gubi preko noći, te vrijeme koje je potrebno da se ta brojka potroši ne spada u teorije zavjere.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Međutim, utrošeno vrijeme taloženja bublaste mase nije bitno, kad svemoguće dijete obećavaju gubitak od 20 kg za mjesec dana, jer je #pomno izabrana influenserica rekla da se može“ i prikazala svoju transformaciju. Informacije poput razlike gubitka vode iz tijela i masnih naslaga (na početku svake dijete se prvo gubi vodena masa, te varka može biti manji konfekcijski broj, pa tako i broj na vagi) su planski preskočene”, kazala je Amara.

“Jo-jo efekat”

Nažalost, tokom provođenja zvučnih dijeta slatkohrani apetit ne nestaje, a šetnja pored aščinice se često pretvori u odstupanje od zadanog režima. Miris ćevapa prevlada čak i zgodnu djevojku sa naslovnice. Dan za danom želje postanu jače, te dolazi do nadoknađivanja izgubljenih poslastica “iz perioda patnje“ sve dok jedno jutro vaga “slaže“ – “Zar se može za mjesec dobiti toliko kilograma?” Upravo u tom momentu postaju svjedoci takozvanog jo-jo efekta.

“Uzrok rješava posljedice”

Za mršanje je potrebno pronaći uzrok debljanja, zatim karakterno pristupiti izboru i količini namirnica, a onda promijeniti način života.

“U jednom momentu vaga je pokazala 11… i dalje nisam gledala. Prepala sam se raznih bolesti kojima su uzrok masne naslage. Može biti da je do godina, jer puno trezvenije razmišljam sad sa skoro 42 godine nego sa 30. U prvom momentu nisam mogla vjerovati do čega sam se dovela. U drugom momentu sam bila ljuta na sebe što zadnjih godina nisam mislila na zdravlje i što sam samo zadovoljavala oči. Upravo su čula mirisa, okusa i vida to što zadovoljavamo nekontrolisanim jelom. Kao i svi ostali, prvo posegnem za Googleom, pročitam sve članke o mršanju, razne savjete, prijedloge, dijete, mjerenja, kalkulatore ibm, tdi, bmr, o mjerenju hrane i ostalog. Sagledavši sve prednosti i mane, te glavom napunjenom raznim izjavama i teorijama, stala sam pred ogledalo, priznala sebi svoj izgled i bol u koljenima. Taj preokret i priznanje sebi, koje je bilo pokrenuto pogledom na broj na vagi, ustvari je bila prekretnica. Moj okidač. “Ok, smršati moram!” Isključila sam Google i savjete raznih specijalista te isključivo slušala svoje tijelo i razum”, navela je.

S obzirom na to da je veliki gurman i uživa pripremajući obroke, znala je, kako kaže, da ne može izbaciti svoje recepte, hercegovačke specijalitete poput japraka i pirjana na suhom mesu, pite i kolače i zasnovati svoj ručak na tuna steku koji baš i ne pliva Neretvom.

“Znala sam da bi mi taj način dijete dosadio, te bi i sama doživjela jo-jo efekat. Odlučim samo smanjiti porcije te izostaviti ukrašavanje istih kao novogodišnje jelke. Pronašla sam u ladici mali dječiji tanjir i odlučno se dogovorila sa mozgom na preokret života. Porcije sam znatno smanjila, al’ sam jela i jedem sve. Prvo pitanje prijatelja je bilo: ‘Jedeš li hljeb?’. Naravno. Al’ dvije šnitice dnevno. Jedem i slatko, al’ samo malo komadić ili kocku čokolade uz popodnevnu kafu. Ono što sam skroz izbacila su sokovi i majoneza, a počela sam i da pijem rjeđu kafu bez šećera i mlijeka. Ni u jednom momentu u ova četiri mjeseca nisam osjetila glad, niti požudu za nekom hranom. Mislim da je sve u glavi. Desi se da suprug kupi porciju ćevapa dok šetamo, a ja uzmem od njega tri i tako zadovoljim nadraženu nosnicu. Počela sam puno više šetati, a za duže relacije koristim bicikl. S obzirom na ogromnu kilažu strah me je bilo trčati ili trenirati bilo šta radi zglobova”, naglasila je Amara.

Za ova četiri mjeseca je smršala oko 30 kg.

“U početku je išlo malo brže, s obzirom na vodu u tijelu. Kasnije je to iznosilo oko kilogram sedmično, a sada oko 700 grama. Trenutno vaga pokazuje 83 i uskoro ću krenuti u teretanu dva puta sedmično. Osjećam se dobro i ono što primjećujem jeste da mi je tlak niži, san zdraviji i da ne spavam popodne nakon ručka. Imam puno više energije. Naravno, izgled dolazi kao bonus. Zdravo mršanje i iskren odnos prema tijelu i navikama je ključ moje pobjede nad samom sobom”, ispričala je Amara.

“Koliko je bitno pokretanje mršanja, toliko je bitnije stati na vrijeme“

Pogrešan pristup mršanju može imati kobne posljedice na zdravlje kako fizičke, tako i mentalne. Nerijetko, u čežnji za željenim izgledom, pojavi se iskrivljena slika nastala u mozgu, te se pogrešna refleksija ogledala ne primjeti u shodnim parametrima. Zdravlje, koje treba da bude na prvom, pomjera se na zadnje mjesto, ili ipak gubi mjesto na skali života. Njegovu ulogu preuzima konfekcijski broj. U momentu kada kilogrami prestanu opadati, iako se ulaže isti napor, često bude okidač za ekstremne poduhvate poput znatno smanjenih obroka pa čak i prisilnog izbacivanja hrane iz organizma. S tim nastaju razne bolesti poput bulimije i anoreksije.

“Zdrav razum je najskuplja dijeta. Odlaženjem iz krajnosti u krajnost nanosimo štetu organizmu. Osnova života je zdravlje. Narušavanjem istog, dolazi do narušavanja oklopa. Stara mostarska priča glasi: Prosila Romkinja po kućama. U jednoj upita kašiku masla za pete. Žena, misleći da će ga namazati, iznese na maramici komad. Romkinja je zamoli i za čašu vode. Žena i nju donese. U tom trenutku Romkinja stavi maslo u usta i zalije ga čašom vode. Žena ostade u čudu. Na to će joj Romkinja: ‘Kad je podmazano unutra, bit će podmazano i vani’”, ispričala je na kraju Amara.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OTVOREN “WINTER GARDEN”: Amel Ćurić zagrijao publiku

Iz Viteza otišao s ruksakom u Njemačku i osvojio Evropu