in

Vrijednost zlata ponovno raste – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu

Federalne rezerve (Fed)  odlučile su ubrzati ukidanje finansijskih injekcija američkoj privredi.
Očekuje se da će Fed prestati kupovati obveznice u martu 2022., okončavajući mjesečni poticajni program vrijedan 120 milijardi dolara. Odluka je imala pozitivan učinak na vrijednost zlata, ali i na većinu drugih finansijskih tržišta.

Zlato je ojačalo nakon pada američkog dolara,a nakon što je Fed početkom sljedeće godine odlučio potpuno prekinuti pandemijske kupovine obveznica, prenosi CNBC. Cijena zlata je porasla za više od pola postotka i  kretala se oko 1.799 dolara za uncu zlata. Američki termini za zlato skočili su 1,3 posto na 1.788 dolara.

Fed je  otvorio put za tri povećanja kamatnih stopa do kraja 2022., budući da se američka ekonomija približava punoj zaposlenosti, a centralne banke bore se s rastućom inflacijom. To je oslabilo dolar, koji je pao za oko 0,2 postotna boda u odnosu na njegove suparnike, čime je zlato postalo jeftinije za vlasnike drugih valuta, navodi CNBC.

“Glavni faktor su rezultati američkog dolara,” rekao je Ricardo Evangelista, viši analitičar u ActivTrades. Kako je sastanak američkih Federalnih rezervi završio, pravi je uticaj omikronske verzije koronavirusa na privrednu aktivnost za zlato pod velikim znakom pitanja, dodao je Evangelista.

Zlato je  u početku palo s najavom Fed-a o povećanju kamatnih stopa, jer smanjenje finansijskih poticaja i više kamatne stope povećavaju cijenu držanja zlata. Međutim, nakon pada vrijednosti dolara ponovno je malo ojačao. Vrijednost zlata je također porasla zbog nižih prinosa na 10-godišnje državne obveznice SAD-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Srebro je također poraslo za 0,6 posto na 22,19 dolara za uncu. Platina je porasla za 1,4 posto i porasla na 931 dolar, dok je paladij skočio 5,2 posto na 1.679 dolara po unci

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Iz Viteza otišao s ruksakom u Njemačku i osvojio Evropu

Lidija Vukićević važi za najzgodniju glumicu na ovim prostorima, a sada je fotografijom iz prošlosti oduševila fanove