in

sve više restrikcija diljem svijeta

Slatka-Tajna.Eu

Red za testiranje u New Yorku

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Britansko istraživanje pokazalo je da bi omikron mogao biti manje uspješan u napadu na pluća od prijašnjih varijanti virusa. S druge pak strane, omikron se širi izrazito brzo pa zbog toga niz europskih zemalja postrožuje mjere. Tjedan dana prije Božića, Nizozemska je ponovno u karanteni, a u Londonu je proglašeno izvanredno stanje.

U Londonu su bolnice pretrpane, obaraju se rekordi u broju zaraženih. Britanske vlasti ne odbacuju mogućnost uvođenja novih restrikcija prije Božića. 

– Bude li vlada smatrala da je potrebno poduzeti dodatne korake, mi ćemo to, naravno, iznijeti u parlamentu, i on će odlučiti, rekao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

– U posljednja 24 sata imali smo najveći broj novih slučajeva od početka pandemije, više od 26.000. Broj bolničkih prijmova u porastu je, kao i broj izostanaka osoblja. Donio sam stoga odluku da danas proglasim izvanredno stanje, rekao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Nizozemska u novom “lockdownu”

Želeći izbjeći takav scenarij, Nizozemska je od danas u novom “lockdownu”.

– To je neizbježno zbog petog vala koji nam dolazi s omikron-varijantom. Ona se širi čak i brže nego što smo mislili. I zato moramo intervenirati sada, kako bismo spriječili mnogo teži ishod, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte

Broj gostiju koje građani mogu primiti kod kuće smanjen je s četiri na dva, osim na sam Božić. Škole će biti zatvorene najmanje do 9., a trgovine koje ne prodaju hranu, barovi, restorani, kina i kazališta do 14. siječnja. Jučer su mnogi pohrlili u nabavu.

– Htjela sam kupiti bratu rođendanski dar, no red ispred trgovine predugačak je. Nisam jedina koja je pomislila da danas treba ići u kupnju, rekla je Femke Bos, stanovnica Nijmegena.

Ulice diljem Nizozemske danas – sablasno prazne.

– Ovo je vrlo čudno. Jučer su ulice bile prepune ljudi, a sada je tako tiho. Uistinu čudan osjećaj, rekao je jedan stanovnik Amsterdama.

Neuobičajena nedjelja u Austriji

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Neuobičajena nedjelja zato u Austriji, u kojoj se inače nedjeljom ne radi. Zbog zatvaranja jedini vikend tijekom adventa za kupnju, prema dogovoru sindikata i gospodarske komore, jest ovaj. 

– Ovo je dobra prigoda za kupnju poklona! Ne bih inače, ali danas iznimno zbog dugotrajnog “lockdowna”, rekao je jedan stanovnik Beča.

Od sutra u Austriju lako mogu ući samo oni koji su cijepljeni i dodatnom, booster dozom. Ostali moraju pokazati negativan nalaz PCR testa ili ići u karantenu.

Slovenija: cjepivo i u skijaškim centrima

Susjedna Slovenija pojačava kampanju cijepljenja protiv COVID-a, pa će se cjepivo moći dobiti i u skijaškim centrima, a svi su građani dobili pismo predsjednika vlade s pozivom da se cijepe.

– Budimo slobodni, ali i odgovorni, solidarni. Cijepimo se jer je vrijeme da se u ovoj bitki s COVID-om povežemo i budemo zajedno, poručio je premijer Janez Janša u pismu koje su građani dobili u poštanske sandučiće.

Premda se četvrti val epidemije pomalo smiruje, epidemiološka situacija u Sloveniji još je teška.

Fauci: Omikron hara svijetom

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci pozvao je u nedjelju Amerikance koji tijekom predstojećih praznika kane putovati da prime dopunsku ili booster dozu cjepiva protiv COVID-a i da u napučenim javnim prostorima uvijek nose zaštitne maske jer će samo tako pridonijeti usporavanju širenja omikrona.

Lako prenosiva varijanta koronavirusa upravo “hara svijetom”, a putovanja će povećati rizik od infekcije čak i među cijepljenima”, rekao je Fauci u intervjuu za NBC-jev “Meet the Press”. Nema sumnje da ćemo uskoro svjedočiti daljnjem prodoru zaraze, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SUBHIJA ŠEHOVIĆ: U Bijeljini kupila mjesto za svoj ukop

Zmajevi su sinoć imali istinskog vođu: “Zadovoljan sam, ostaje samo žal zbog primljenog gola…”