in

Sajam poljoprivredne mehanizacije EIMA – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu

Nepunu godinu dana nakon totalne ili djelomične obustave rada zbog pandemije koronavirusa, tržište poljoprivredne mehanizacije u prvih devet mjeseci ove godine obara sve rekorde. Ova informacija je bila sjajan uvod u 44. Međunarodni sajam poljoprivredne mehanizacije EIMA International 2021, svjetska izložba mašina, opreme i komponenti za poljoprivredu i uređenje okoliša, prvu međunarodnu sajamsku manifestaciju sektora nakon obustave sajmova zbog pandemije COVID-19. Sredinom oktobra Bologna je bila centar svjetske industrije poljoprivredne mehanizacije, sa 1.350 izlagača, od kojih je 350 iz inozemstva, iz 40 zemalja. Izlagači su predstavili više od 40.000 modela u 14 specijaliziranih sektora i pet tematskih oblasti – Komponente, Zeleno, Energija, Digitalno i Hidrotehnika.

Rast tržišta

Tokom četiri dana trajanja, EIMA International 2021. zabilježeno je 270.700 posjetitelja, od kojih je 25.900 bilo iz inozemstva.
„Pred sami početak EIMA International 2021. istaknuli smo da očekujemo 160.000 posjetitelja što čini 50 posto posjetitelja koliko je Sajam imao u rekordnoj 2018. godini. Konačni podaci nam govore da smo zabilježili 85 posto posjetitelja u odnosu na Sajam održan prije pandemije COVID-19. To je rezultat predanog rada ljudi iz organizacije Sajma FEDER UNACOMA, ali i kompanija izlagača”, kazala je Simone Rapastella, generalna direktorica FEDER UNACOMA, organizatora EIMA.
Organizatori posebno ističu kvalitet posjetitelja Sajma, među kojima se uglavnom radilo o poslovnim ljudima, kojima je EIMA International 2021. bio prilika za upoznavanje sa novostima u poljoprivrednoj mehanizaciji i poljopredi uopće, nove poslovne susrete i saradnju.
„Iz poznatih razloga 2020. godina je bila izuzetno teška za naše proizvođače, jer dobar dio godine naše fabrike nisu radile. Zato ove godine prodajemo zaista mnogo. Italijanski sektor poljoprivredne mehanizacije u 2021. godini bilježi rast od 43,1 posto“, kazao je Alessandro Malavolti, predsjednik FEDER UNACOMA.
Uz konstataciju da tržište jeste u fazi oporavka, iz FEDER UNACOMA napominju da bi nedostatak sirovina poput silicijuma neophodnog za proizvodnju elektronike, kao i povećanje cijena ulaznih komponenti moglo izazvati probleme u narednom periodu.
Kada su u pitanju izlagači, potrudili su se da posjetiteljima predstave najnovija dostignuća i proizvode, od snažnih modela za operacije na otvorenom polju do specijaliziranih modela za vinograde i voćnjake, kao i onih za višenamjenske aktivnosti. Na izložbenoj površini koja se prostirala na oko 100.000 metara kvadratnh posjetitelji su imali priliku vidjeti, najnovija visokotehnološka rješenja za sve vrste poljoprivrede.
Tokom EIMA international 2021. organizirano je 116 različitih događaja, seminara, okruglih stolova i prezentacija tokom kojih se razgovaralo o najnovijim trendovima u oblasti poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije. Tako su se učesnici ovih događaja imali priliku informirati o sve prisutnijoj digitalizaciji kako u poljoprivrednoj mehanizaciji, tako i u samoj poljoprivredi, sve izraženijoj potrebi, ali i opredjeljenju za ulaganje u „zelene tehnologije“ u poljoprivrednoj proizvodnji za što već postoji razvijen sistem subvencija u Evropskoj uniji, ali i jačanju saradnje između akademske i poslovne zajednice na projektima koji će donijeti napredak i dalji razvoj. Također je razgovarano i o najboljim politikama za sektor.

Informatizacija mašina

Posredovanjem Italian Trade Agency – Agencije za vanjsku trgovinu Italije – ITA, 44. EIMA International prisustvovalo je oko 300 delegata iz 60 zemalja, među kojima su bili i predstavnici kompanija iz Bosne i Hercegovine i našeg regiona. Tokom Sajma organizirani su B2B sastanci predstavnika kompanija iz cijelog svijeta sa italijanskim proizvođačima poljoprivredne mehanizacije, ali i drugih komponenti za poljoprivredu.
„Sajmovi poput EIMA mnogo znače nama mehanizatorima. To su mjesta gdje u nekoliko dana vidimo ponudu i pravce razvoja mašina u svijetu.Ono čemu svjedočimo u posljednjih nekoliko godina je da proizvodnja savremene poljoprivredne mehanizacije ide u pravcu zaštite zdravog čovjekovog okruženja, prilagođavanju klimatskim promjenama, sve većoj primjeni informatike u funkciji upravljanja mašinama, korištenja obnovljivih izvora energije i konstantnom poboljšanju ergonomskih i sigurnosnih uslova za rukovaoca. Ono što je, također, bitno naglasiti jeste činjenica da upravljanje savremenim mašinama traži viši stepen edukacije rukovaoca, tako da je potrebno stalno usavršavanje kako bi se maksimalno iskoristile prednosti savremenih tehnologija“, rekao nam je Đorđe Mišković, izvršni direktor za mehanizaciju u kompaniji Kite, jednom od vodećih regionalnih distributera poljoprivredne mehanizacije, ekskluzivnog distributera svjetski poznatog brenda traktora John Deree, koja ima svoje predstavništvo i u BiH.
Zahvaljujući Agenciji za vanjsku trgovinu ITA, pri Ambasadi Republike Italije u BiH, ovogodišnjem EIMA International prisustvovalo je pet kompanija iz naše zemlje, firmi koje se uglavnom bave distribucijom poljoprivredne mehanizacije.
„Prvi put sam na ovome EIMA Sajmu i moram istaknuti da sam oduševljen onim što sam imao priliku vidjeti tokom obilaska sajamskih hala, ali i organizacijom. Naša firma se bavi uvozom i distribucijom poljoprivrednih mašina i druge opreme za poljoprivredu i ovo nam je prilika da se upoznamo sa novitetima koje možemo ponuditi na tržištu BiH. Ujedno obnavljamo neke ranije saradnje, jer nas je pandemija koronavirusa nekako izbacila iz kolosjeka. Zahvalan sam ITA i Ambasadi Italije u BiH čijim posredovanjem priustvujemo jednom ovakvom Sajmu“, kaže u izjavi za Business Magazine Vladimir Spasojević iz firme Motoremont iz Gradiške.
Nažalost, među izlagačima na EIMA International ni ove godine nije bilo kompanija BiH, iako u našoj zemlji ima kompanija koje se bave proizvodnjom komponenti za poljoprivrednu mehanizaciju. Šansu za predstavljanje imat će već naredne godine. Naime, zbog činjenice da nije održan EIMA international prošle, pandemijske godine, organizatori naredni EIMA sajam najavljuju za prvu dekadu novembra 2022. godine.

Malavolti: Poztivina iskustva kompanije AMA sa investiranjem u BiH

Alessandro Malavolti, predsjednik FEDER UNACOMA, organizatora EIMA International je i izvršni direktor kompanije AMA, lidera u sektoru dijelova opreme i komponenti za sporu mehanizaciju, koja ima svoj pogon AMA Adriatic u Ilijašu. U izjavi za Business Magazine govori o iskustvu investiranja u Bosni i Hercegovini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Na tržištu BiH smo prisutni gotovo 15 godina i naša iskustva sa ovom investicijom su veoma dobra i pozitivna tako da planiramo se dalje razvijati. Trenutno zapošljavamo oko 200 radnika. Radi se pogonu u kojem se proizvode standardni i prilagođeni hidraulični cilindri, kablovi i sjedišta za radne mašine poput traktora, viljuškara, logističke mehanizacije i malih poljoprivrednih mašina. Smatramo BiH veoma dobrim resursom, blizu je tržištu Evropske unije, ima kvalificiranu i sposobnu radnu snagu i sve preduvjete za dalji rast i razvoj“, kazao nam je Malavolti.

John Deere dvostruki pobjednik u izboru za Traktor godine

Na ovogodišnjem EIMA International proglašeni su rezultati takmičenja za Traktor godine, kojega je birao žiri od 26 profesionalnih novinara različitih poljoprivrednih medija iz 25 evropskih država. Žiri je ocjenjivao osobine motora, prenos, elektronika, hidraulika, komfor kabine, inovativna tehnička rješenja, dizajn kao i omjer konjskih snaga i cijene.
Titulu traktora godine pripala je kompaniji John Deere za traktor John Deere 7R 350 AutoPower, a titulu najboljeg osvojili su i u kategoriji svestranog traktora sa modelom JD 6M 120 AutoPower.
Kao najbolji voćarsko-vinogradarski, brdski i ostali specijaliziran traktor proglašen je Reform Metrac H 75 Pro, proizvođača Reform, dok je u posebnoj kategoriji u čiji izbor su ušli svi finalisti za najbljeg proglašen New Holland T6 Metan Power, proizvođača New Holand, koji prema mišljenju žirija predstavlja korak naprijed prema održivoj poljoprivredi.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Košarkašice ŽKK Zrinjski 2010 nadigrale do tada neporaženu ekipu prvenstva / Bljesak.info

POMENULA I MILANA STANKOVIĆA: Rada Manojlović odgovorila na napade jer odbija da se vakciniše