in

Omikron se munjevito širi, u Londonu uzbuna, Nizozemska u lockdownu

Slatka-Tajna.Eu

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic/Clodagh Kilcoyne / REUTERS/Pixabay

Novi val pandemije izazvan omikron varijantom koronavirusa zahvaća sve više zemalja, a riječ kojom se najčešće opisuje njegovo širenje jest – munjevito. U nekim zemljama broj novozaraženih zbog omikron-varijante probio je sve dosadašnje rekorde. Za sada se val pandemije izazvan omikronom ne prelijeva i na broj preminulih, ali tek je krenuo, pa je rano za bilo kakve zaključke. 

Veliku Britaniju pogodio je, kako ga je nazvao premijer Boris Johnson, plimni val omikrona. Britanci su u dosadašnjem tijeku epidemije najviše novozaraženih u jednom danu imali u siječnju ove godine, malo više od 67 tisuća. Posljednjih dana svakodnevno prijavljuju rekordan broj novih slučajeva, jučer 93 tisuće. Najviše preminulih u jednom danu Britanci su imali 20. siječnja, čak 1824. Jučer je u Velikoj Britaniji s COVID-om ili od njega umrlo 111 osoba.

Danska, koja je početkom rujna ukinula sve mjere i proglasila kraj epidemije, posljednjih dana također bilježi rekordne brojeve novozaraženih. Danci su, primjerice, na današnji dan prošle godine imali četiri i pol tisuće novozaraženih. Jučer, više od 11 tisuća novih slučajeva. Najviše preminulih u jednom danu – 43., imali su 14. siječnja. Jučer je u Danskoj s COVID-om preminulo troje ljudi.

U Južnoj Africi, zemlji koja je prva prijavila omikron je prije 6 dana, 12. prosinca zabilježeno rekordnih, više od 37 tisuća novih slučajeva. Posljednjih nekoliko dana u toj zemlji broj novozaraženih pada, ali tek treba vidjeti hoće li se taj trend i zadržati. U Južnoj Africi epidemija je najviše života u jednom danu, 839, odnijela 19. siječnja. 

U Londonu pokrenut postupak uzbune

Londonski gradonačelnik Sadik Khan rekao je u subotu da je “krajnje zabrinut” zbog širenja omikron inačice koronavirusa koja sada prevladava u glavnom gradu Velike Britanije te je pokrenuo postupak uzbune koji uključuje koordinirani odgovor javnih služba.

– Porast broja zaraženih omikron inačicom u našem glavnom gradu veoma zabrinjava. Omikron varijanta je brzo prevladala zbog naglog širenja slučajeva zaraze a broj hospitalizacija u našim bolnicama ponovo raste, rekao je laburistički zastupnik Sadik Khan, pozivajući Londončane da se cijepe. Dodao je da je drugi put od početka pandemije proglasio uzbunu. Procedura je već bila pokrenuta 8. siječnja 2021. kada je londonskim bolnicama prijetilo zakrčenje. Kako navodi gradska uprava, u Londonu je prijavljeno 65.525 novozaražen koronavirusom u zadnjih sedam dana, među kojima 26.418 u zadnja 24 sata. Niz javnih služba poput bolnica, vatrogasaca i policije sučeljen je s nedostatkom osoblja zbog odlaska na bolovanje zbog virusa.

Britanska sigurnosna agencija priopćila je u subotu da je potvrđeno više od 10.000 novozaraženih omikronom, a ukupno ih je gotovo 25.000. U petak je ukupno prijavljeno više od 93.000 novozaraženih covidom-19, što je novi rekord treći dan zaredom. Neki britanski mediji pišu da vlada razmišlja o dvotjednoj zabrani okupljanja u zatvorenom nakon Božića ne bi li suzbila val zaraze.

Velika Britanija, među najteže stradalim zemljama, ima više od 147.000 umrlih od početka pandemije.

Uvode se sve strože mjere

Val izazvan omikronom za sada nije doveo i do naglog povećanja broja preminulih. Jučer ih je, primjerice, umrlo 35. Omikron je i dalje velika nepoznanica i sasvim će sigurno, zbog znatnog broja novozaraženih izazvati i rast broja hospitaliziranih, zbog čega su sve zemlje na velikom oprezu. Dok se o njemu ne bude znalo više, uvode se sve strože mjere. 

Omikron-varijanta koronavirusa zabilježena je u 89 zemalja i broj slučajeva zaraze udvostručuje se u područjima prijenosa za samo jedan i pol do tri dana. Povećava se i broj hospitaliziranih. Kako bi suzbila takav scenarij, Italija je već uvela obvezu testiranja za cijepljene osobe kao uvjet za ulazak u zemlju. Oko 85 posto Talijana cijepljeno je barem dvjema dozama. Nadaju se da bi ovog Božića mogli predahnuti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Austrija na čelo stožera protiv pandemije postavila generala

Nakon odluke francuske vlade da se zbog prevencije zabrane velika javna okupljanja Pariz je otkazao novogodišnji vatromet. Austrija je pak na čelo novog koordinacijskog tijela za pandemiju postavila generala!

– Ovdje je riječ o procjeni tzv. neprijatelja, virusa, detaljno i sveobuhvatno. Kako se ponaša? Što slijedi? Situacija se precizno analizira, izjavio je general bojnik Rudolf Striedinger, čelnik GECKO koordinacije.

Pozorno se prati situacija u Kini

I dok se omikron još istražuje jer su i dalje ograničeni podaci o njegovoj kliničkoj težini, ususret Olimpijskim igrama pozorno se prati situacija u Kini. Prema riječima Fenga Zijaina, direktora kineskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti širenje zaraze u toj zemlji je uglavnom povezano s ‘uvezenim slučajevima’ i sve je pod kontrolom.

Kina je najavila pooštrene mjere za sve goste i sudionike Igara u veljači. Tko nije potpuno cijepljen barem 14 dana prije dolaska u Kinu, morat će u trotjednu izolaciju. Uz to traže se dva negativna testa unutar 96 sati prije puta.

Nizozemska će od nedjelje ujutro kroz čitavo razdoblje božićnih blagdana biti u novom ‘lockdownu’ kako bi se ograničilo širenje zaraze koronavirusom, zbog nove varijante omikrona, najavio je u subotu premijer Mark Rutte.

Trgovine koje ne prodaju hranu, restorani, barovi, kino dvorane, muzeji i kazališta moraju stoga zatvoriti svoja vrata od nedjelje do 14. siječnja, a škole barem do 9. siječnja. Broj gostiju koje se može primiti kod kuće smanjuje se ujedno sa četvero na dvoje, osim na sam dan Božića, 25. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čivava obožava krasti odjeću vlasnici

Navijači BiH izdati ne znaju!