in

Prosječna neto plaća u BiH u oktobru 1.007 KM

Slatka-Tajna.Eu
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u julu ove godine prešla je iznos od 1.000 konvertibilnih maraka (KM), a prema podacima Agencije za statistiku BiH, u posljednjoj deceniji porasla je za 161 KM, što je znatno manje u odnosu na rast prosječne plate u susjednim državama ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome i pravnim osobama u Bosni i Hercegovini za oktobar 2021. godine iznosila je 1.007 KM, što pokazuje nominalan rast za 4,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, najniža plaća bila je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 621 KM, u građevinarstvu je iznosila 725 KM, dok je prosječna neto plaća u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 759 KM.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja, prosječna neto plaća u oktobru ove godine iznosila je 1.635 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.501 KM, dok je prosječna neto plaća u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.438 KM.

U djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite prosječna neto plaća iznosila je 1.333 KM, dok je u sektoru obrazovanja iznosila 1.040 KM.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

RUŽU RUPIĆ OSTAVIO DEČKO: Usred snimanja spota stigla je poruka

Unauthorized Affiliate – error page