in

Pobjednici m:tel Playground izazova 2021.

Slatka-Tajna.Eu

m:tel Playground program 2021, koji kompanija m:tel već treću godinu organizuje u saradnji sa ICT HUB-om iz Beograda, imao je svoju završnicu u okviru Demo dana koji je i ove godine održan u online izdanju.

Ovogodišnje teme izazova bile su vezane za unapređenje kvalitete života digitalizacijom društva iz oblasti uštede resursa, energetske efikasnosti, saobraćaja i poljoprivrede, a prijaviti su se mogli timovi iz cijele BiH sa idejama zasnovanim na IoT rješenjima.

Svoje prezentacije pametnih rješenja na m:tel Playground Demo danu predstavila su četiri tima: „Aquaterrios”, “eCollector”, “Sigurnost kao prioritet” i “Pametna košnica”, koja su u prethodnom, višemjesečnom periodu aktivno radili sa iskusnim mentorima i stručnjacima iz IoT oblasti kako bi svoje ideje doveli do finalnih rješenja.

Žiri u sastavu: Kosta Andrić (ICT Hub), Saša Burić (BlicNet), Lejla Hujdur (m:tel), Zoran Bugarski (m:tel) i Srđan Bjelić (m:tel) nakon predstavljanja svih timova donijeli su jednoglasnu odluku i proglasili ovogodišnje pobjednike.

Prvo mjesto i nagradu od 5.000 KM  osvojio je tim „Pametna košnica“ koji su predstavili Mensur Đogić, Valentina Visković i Renato Kristić iz Sarajeva i Mostara. Njihovo rješenje odnosi se na upravljanje i nadzor nad košnicama na daljinu. Pametna košnica uz pomoć digitalne vage, senzora i aplikacije daje važne podatke pčelarima za brigu o pčelama, te alarmira u slučaju krađe ili oštećenja košnica.

Drugo mjesto i nagradu od 3.000 KM osvojio je tim Aquaterrios. Ovaj tim čine srednjoškolci iz Prijedora: Vuk Pavić, Arsenije Radosavac, Milica Marić, Danilo Novaković i Iva Dragojević. Rješenje koje su predstavili prati vlažnost zemljišta, uključuje navodnjavanje po potrebi i omogućava optimizaciju uslova za postizanje boljih prinosa i štednju vode.

Treće mjesto i nagrada od 2.000 KM pripalo je timu eCollector. Ovaj tim čine studenti iz Sarajeva, Faris Šuvalija i Bakir Čamdžić, koji su prezentovati rješenje za stvaranje električne energije na principima termoelektričnog efekta, odnosno stvaranja energije pomoću razlike u temperaturi između toplotne energije sunca ili grijanja u objektu i hladnog vazduha ili vode.

I četvrti tim ovogodišnjih m:tel Playground finalista zaslužuje da ih spomenemo jer su svojim rješenjem pokrenuli ideje za sprečavanje opasnosti od električnih požara u domaćinstvu. Ovaj tim čine studenti Elektrotehničkog fakultete u Banjluci, Jovan Novaković, Azra Elezović i Nikola Bursać.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Koordinator ovogodišnjeg m:tel IoT izazova, Daniela Popović navela je da će se i nakon Demo dana nastaviti online druženja uz sve popularnije meetup-e, a učesnicima poručila da je bilo zadovoljstvo biti dio tima i pratiti razvoj ideja ovih inovativnih, vrijednih i kreativnih mladi ljudi.

“Putem različitih meetup-a upoznali smo se sa mladim ljudima koji su svojim napornim radom, željom i istrajnošću uspjeli da zauzmu svoje mjesto u digitalnom svijetu, te stoga to isto želim i našim finalistima. Iskustva koja dobijate saradnjom i učešćem u ovakvim programima, nedoumicama i problemima sa kojima se susrećete u razvoju svojih ideja, ali i načinima kako da ih prevaziđete, sigurno će vas dovesti do vašeg cilja, a nadam se da je taj cilj da zajednički gradimo zdravu tehnološku budućnost i budemo podrška zajednici“, poručila je Daniela.

Podsjećamo, m:tel Playground kao razvojna platforma je pokrenuta 2018. godine s ciljem da poveže ljude iz IT zajednice, kreativce, dizajnere, akademce i biznis partnere i sve one zainteresovane za tehnološko preduzetništvo, kako bi aktivno radili na stvaranju novih saznanja, projekata i proizvoda iz ove oblasti.

Više informacija o m:tel Playgroundu pronađite na stranici playground.mtel.ba, a video zapis Demo dana 2021 možete pronaći na FB stranici kompanije m:tel.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

🐈 Кошачий беспорядок! 😺 Подборка смешных котов для хорошего настроения! 😺

Za ulazak u Austriju traže se tri doze, Francuska zabranila velike proslave