Categories: Biznis

Pobjednici m:tel Playground izazova 2021.

m:tel Playground program 2021, koji kompanija m:tel već treću godinu organizuje u saradnji sa ICT HUB-om iz Beograda, imao je svoju završnicu u okviru Demo dana koji je i ove godine održan u online izdanju.

Ovogodišnje teme izazova bile su vezane za unapređenje kvalitete života digitalizacijom društva iz oblasti uštede resursa, energetske efikasnosti, saobraćaja i poljoprivrede, a prijaviti su se mogli timovi iz cijele BiH sa idejama zasnovanim na IoT rješenjima.

Svoje prezentacije pametnih rješenja na m:tel Playground Demo danu predstavila su četiri tima: „Aquaterrios”, “eCollector”, “Sigurnost kao prioritet” i “Pametna košnica”, koja su u prethodnom, višemjesečnom periodu aktivno radili sa iskusnim mentorima i stručnjacima iz IoT oblasti kako bi svoje ideje doveli do finalnih rješenja.

Žiri u sastavu: Kosta Andrić (ICT Hub), Saša Burić (BlicNet), Lejla Hujdur (m:tel), Zoran Bugarski (m:tel) i Srđan Bjelić (m:tel) nakon predstavljanja svih timova donijeli su jednoglasnu odluku i proglasili ovogodišnje pobjednike.

Prvo mjesto i nagradu od 5.000 KM  osvojio je tim „Pametna košnica“ koji su predstavili Mensur Đogić, Valentina Visković i Renato Kristić iz Sarajeva i Mostara. Njihovo rješenje odnosi se na upravljanje i nadzor nad košnicama na daljinu. Pametna košnica uz pomoć digitalne vage, senzora i aplikacije daje važne podatke pčelarima za brigu o pčelama, te alarmira u slučaju krađe ili oštećenja košnica.

Drugo mjesto i nagradu od 3.000 KM osvojio je tim Aquaterrios. Ovaj tim čine srednjoškolci iz Prijedora: Vuk Pavić, Arsenije Radosavac, Milica Marić, Danilo Novaković i Iva Dragojević. Rješenje koje su predstavili prati vlažnost zemljišta, uključuje navodnjavanje po potrebi i omogućava optimizaciju uslova za postizanje boljih prinosa i štednju vode.

Treće mjesto i nagrada od 2.000 KM pripalo je timu eCollector. Ovaj tim čine studenti iz Sarajeva, Faris Šuvalija i Bakir Čamdžić, koji su prezentovati rješenje za stvaranje električne energije na principima termoelektričnog efekta, odnosno stvaranja energije pomoću razlike u temperaturi između toplotne energije sunca ili grijanja u objektu i hladnog vazduha ili vode.

I četvrti tim ovogodišnjih m:tel Playground finalista zaslužuje da ih spomenemo jer su svojim rješenjem pokrenuli ideje za sprečavanje opasnosti od električnih požara u domaćinstvu. Ovaj tim čine studenti Elektrotehničkog fakultete u Banjluci, Jovan Novaković, Azra Elezović i Nikola Bursać.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Koordinator ovogodišnjeg m:tel IoT izazova, Daniela Popović navela je da će se i nakon Demo dana nastaviti online druženja uz sve popularnije meetup-e, a učesnicima poručila da je bilo zadovoljstvo biti dio tima i pratiti razvoj ideja ovih inovativnih, vrijednih i kreativnih mladi ljudi.

“Putem različitih meetup-a upoznali smo se sa mladim ljudima koji su svojim napornim radom, željom i istrajnošću uspjeli da zauzmu svoje mjesto u digitalnom svijetu, te stoga to isto želim i našim finalistima. Iskustva koja dobijate saradnjom i učešćem u ovakvim programima, nedoumicama i problemima sa kojima se susrećete u razvoju svojih ideja, ali i načinima kako da ih prevaziđete, sigurno će vas dovesti do vašeg cilja, a nadam se da je taj cilj da zajednički gradimo zdravu tehnološku budućnost i budemo podrška zajednici“, poručila je Daniela.

Podsjećamo, m:tel Playground kao razvojna platforma je pokrenuta 2018. godine s ciljem da poveže ljude iz IT zajednice, kreativce, dizajnere, akademce i biznis partnere i sve one zainteresovane za tehnološko preduzetništvo, kako bi aktivno radili na stvaranju novih saznanja, projekata i proizvoda iz ove oblasti.

Više informacija o m:tel Playgroundu pronađite na stranici playground.mtel.ba, a video zapis Demo dana 2021 možete pronaći na FB stranici kompanije m:tel.

 

Redakcija

Recent Posts

Priča iz Prnjavora pokazuje da je pas najbolji prijatelj čovjeku

PRNJAVOR - Dario Habijanec iz Donjih Štrbaca kod Prnjavora, nedavno je podijelio lijepu priču o…

12 minuta ago

PROMIJENIO JOJ ŽIVOT: Evo tko je napisao najljepšu pjesmu Lepe Brene

Estradni moćnik Saša Popović nikad nije skrivao da je pjesme pisao iz hobija, paralelno sa svojim primarnim…

30 minuta ago

Dvoje mrtvih, petero nestalih u sudaru plovila na Dunavu

Sudar plovila na DunavuFoto: Ilustracija / ShutterstockDvije su osobe poginule, a pet ih se vodi…

33 minute ago

Montero vodi Juventus do kraja sezone

TORINO - Urugvajski fudbalski stručnjak Paolo Montero biće trener Juventusa do kraja sezone, saopštio je…

1 sat ago

Inflacija u SAD-u oslabila u aprilu

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec i 3,4…

1 sat ago