in

Njemačka će se u 2022. zadužiti za više od 400 milijardi eura

Slatka-Tajna.Eu

Savezna vlada Njemačke 2022. godine zadužit će se za više od 400 milijardi eura, a to će uraditi uzastopno već treću godinu, javlja Anadolu Agency (AA).
U saopćenju njemačke financijske agencije, koja upravlja zaduživanjem i dugom Vlade Njemačke, navodi se da se sljedeće godine planira zaduženje ukupno 410 milijardi eura.

Savezna vlada ima otplate duga u ukupnom iznosu od 322 milijarde eura u 2022. godini.

Vlada Njemačke 2021. zadužila se rekordnim iznosom od oko 483 milijarde eura kako bi finansirala poticaje najavljene zbog epidemije koronavirusa, a godinu prije toga zadužila se za 407 milijardi eura.

Njemački javni dug porastao je za 46,3 milijarde eura u drugom kvartalu ove godine u odnosu na kvartal ranije i dostigao približno dva biliona i 256 milijardi eura.

U međuvremenu, njemački parlament suspendovao je ustavni mehanizam za zaustavljanje duga 2020. godine, kada je počela kriza izazvana pandemijom koronavirusa, dopuštajući Vladi nove zajmove za finansiranje mjera COVID-19. Očekuje se da će zaustavljanje duga ostati do kraja sljedeće godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dok Njemačka ima za cilj ponovo uvesti mehanizam za zaustavljanje duga od 2023. godine, očekuje se da će se pritisak na savezni budžet povećati s povećanjem mjera COVID-19 i investicijskih rashoda.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MEĐU TRIDESET NAJLJEPŠIH ŽENA HRVATSKE: Hana Mašić je dobila potvrdu

PAO DOGOVOR: Kenan Tahirović ponovo u spotu Tijane Milentijević