in

I u nedjelju većinom sunčano, samo ponegdje uz oblake, ujutro i maglu

Slatka-Tajna.Eu

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

“Nedjelja će na kopnu početi s hladnim, ponegdje moguće i maglovitim jutrom, no danju će biti barem djelomice sunčano. Oblaka i mjestimične magle bit će i na dijelu sjevernog Jadrana, osobito na zapadu Istre, dok će prema jugu biti sunčanije, ponegdje uz jaku buru.

Podjednaki vremenski uvjeti nastavit će se i početkom novoga tjedna.

Od srijede slijedi nestabilnije i toplije razdoblje, uz jugozapadnjak, na Jadranu umjereno i jako jugo, te uz povremenu kišu, na Jadranu i uz njega češću, lokalno moguće i obilniju, praćenu grmljavinom. Samo još u srijedu navečer u gorju ponegdje susnježica i snijeg.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika”, uz prikaz grafikona ansambla od pedesetak prognoza temperature zraka za sljedećih 9 dana, dodatno je komentirala ne samo nedjeljno vrijeme, nego i očekivanja o bijelom Božiću:

“Nastavak vikenda bit će povoljan za boravak na otvorenome i uživanje u adventskom ugođaju. Ipak prikladno se odjenite jer će navečer biti razmjerno hladno. A priželjkujete li bijeli Božić, sve je vjerojatnije da vam se želja ni ove godine neće ispuniti. Naime, za blagdane jača južina s kojom dolazi i iznadprosječna toplina.”

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

I u nedjelju barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje magla

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “U noći na nedjelju na istoku Hrvatske oblačnije, pa će vjerojatno u mnogim mjestima jutarnji temperaturni minusi izostati. Danju će se naoblaka smanjivati – prevladavat će sunčano uz umjeren sjeverozapadni vjetar i najvišu temperaturu između 8 i 10 °C.

Dnevna temperatura bit će iznad prosjeka i u središnjoj Hrvatskoj. Jutro hladno, od -4 do -1 °C, a vjetar slab, pa je lokalno moguća i magla, osobito uz rijeke. Danju pretežno sunčano, ponegdje čak i bez oblačka.

Stabilno i većinom sunčano vrijeme i u gorju i na sjevernom Jadranu. Bura će oslabjeti te okrenuti na uglavnom umjeren sjeverozapadnjak. Ali u Istri, osobito uz njezinu zapadnu obalu, oblačnije, ujutro je mjestimice moguća i magla. Najviša temperatura od 7 do 10 °C, na obali ponegdje i do 13 °C.

Nedjelja će u Dalmaciji obilovati sunčanim vremenom Jutro će u unutrašnjosti biti razmjerno hladno, mjestimice uz mraz, a najniža temperatura na obali i otocima od 4 do 9 °C. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak, prema otvorenom moru mjestimice i jak, pa će i more biti većinom umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske još u noći i ujutro umjerena do jaka bura, a zatim sjeverozapadnjak. Iako će ujutro ponegdje biti umjerene naoblake, dan će biti pogodan za boravak na otvorenom – uglavnom sunčan uz najvišu dnevnu temperaturu oko 13 °C.”

Do utorka još razmjerno stabilno pa promjenjivije

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Većinom bez oborine, pa i sunčano na Jadranu će se zadržati do utorka. U ponedjeljak će bura prolazno jačati i mjestimice imati olujne udare, a u srijedu okreće na jugo s kojim počinje nestabilnije, oblačnije i kišovitije razdoblje.

Na kopnu djelomice sunčano, a uz promjenjivu naoblaku u razmjerno vjetrovit ponedjeljak lokalno su moguće slabe oborine. U srijedu oblačnije, mjestimična kiša najvjerojatnija je u gorju, gdje može biti i susnježice te snijega.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KARLEUŠA PROGOVORILA O SUPRUGU DUŠKU: Ne vjerujem ni da će sada biti slobodniji

Ronaldo kupio klub u kojem je započeo karijeru