in

Mjere Federalnog zavoda za zapošljavanje ublažile posljedice pandemije

Slatka-Tajna.Eu

Ističu da se mjere aktivne politike zapošljavanje realiziraju i u ovoj godini, s tim da je, kao posljedica pandemije, planirano znatno manje sredstava za ovu namjenu u odnosu na 2020. godinu

Zbog otpuštanja radnika, kao posljedice pandemije, Federalni zavod za zapošljavanje je bio prinuđen izvršiti preraspodjelu sredstava na način da dio sredstava planiranih za mjere aktivne politike zapošljavanja bude preraspoređen na poziciju koja se odnosi na materijalno-socijalnu sigurnost nezaposlenih osoba kao prioritetnu zakonsku obavezu.

U tom razdoblju, kako je saopćeno iz Zavoda, uloženi su maksimalni napori u praćenju stanja na tržištu rada i prilagođavanju aktivnosti Zavoda novonastalim okolnostima, s ciljem ublažavanja posljedica pandemije.

S tim u vezi, Zavod se potrudio da novanastala situacija što manje utiče na realizaciju mjera, maksimalno prilagođavajući odredbe svojih programa potrebama poslodavaca kroz prolongiranje određenih rokova, koji se odnose na zaključenje ugovora i dostavu potrebne dokumentacije.

“Bez obzira na otežano poslovanje i djelovanje u toj godini, programi aktivne politike zapošljavanja Federalog zavoda za zapošljavanje su u predmetnoj godini polučili značajne rezultate. Tako je po mjerama sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja iz 2020. godine zaključeno više od 5.000 ugovora, zaposleno oko 9.000 osoba, a vrijednost zaključenih ugovora iznosi blizu 43 miliona KM, čime je dat značaj doprinos stabilizaciji uzdrmanog tržišta rada i privrede”, navode iz Zavoda.

Također, ističu da se mjere aktivne politike zapošljavanje realiziraju i u ovoj godini, s tim da je, kao posljedica pandemije, planirano znatno manje sredstava za ovu namjenu u odnosu na 2020. godinu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ipak, do početka 12. mjeseca tekuće godine zaključeno je više od 4.000 ugovora sa poslodavcima, na osnovu čega je zaposleno blizu 7.000 osoba sa evidencije nezaposlenih, a vrijednost zaključenih ugovora iznosi oko 34 miliona KM, što je oko 85 posto od planiranog iznosa sredstava za tu namjenu u ovoj godini. U okviru spomenutih mjera proces unosa ugovora u sistem još uvijek nije završen te će obuhvat osoba i iznos ugovorenih sredstava do kraja godine biti dodatno uvećan.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 18. novembra dala saglasnost na Program rada i Finansijski plan Zavoda za 2022. godinu te da će i u narednoj godini biti realizirane mjere sufinansiranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke. Finansijskim planom Zavoda osigurano je oko 64 miliona KM za tu namjenu, znatno više nego prethodne godine, čime će obuhvat osoba biti znatno veći u odnosu na prethodne godine, što bi trebalo doprinijeti oporavku tržišta rada i same privrede, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NOVA KRALJICA BAKŠIŠA? Ćana otkrila šta je sve dobila na nastupima

Lana Pudar za historiju: Mlada bh. plivačica osvojila bronzu na SP!