in

Evo predloženih cijena parkinga u Mostaru / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezervacija parking mjesta u Zoni I u Gradu Mostaru koštat će 3.500 KM godišnje dok će u Zoni II ta usluga biti za tisuću KM jeftinija.

Stoji to u Odluci o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta u  Gradu Mostaru, koja će se naći pred mostarskim vijećnicima sljedećeg tjedna.

Kad su cijene u pitanju, sat korištenja parkinga u Zoni I bit će 1,50 KM a u Zoni II 1 KM.

Dnevna parking-karta koštat će 20, odnosno 15 KM, a stanar u zoni naplate plaćat će mjesečno 25 KM u prvoj zoni ili 15 KM u drugoj.

  / 

Povlaštena za fizičke osobe – stanar u zoni naplate – godišnje će plaćati 225,00 KM u prvoj i 135,00 KM u drugoj zoni.

Povlašteno

Povlaštena mjesečna parking-karta za fizičke osobe – stanar izvan zone naplate iznosit će 40,00 KM, a godišnja 360,00 KM.

Povlaštena karta za fizičke osobe – zaposlenik mjesečno će plaćati 40,00 KM ili godišnje 360,00 KM u prvoj ili 270,00 KM u drugoj.

Pravo na povlaštenu kartu imaju fizičke i pravne osobe sa prebivalištem odnosno sjedištem na području Grada Mostara

Pravne osobe, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost mjesečno će u prvoj zoni plaćati  100,00 KM, a u drugoj 75,00 KM.

Pravne osobe, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost godišnje će za parking izdvajati 900 KM odnosno 675,00 KM, ovisno o zoni.

Povlaštena karta za posebne grupe mjesečno će koštati 5 KM, a godišnje 45 KM. Parkirna mjesta za vozila osoba s invaliditetom su besplatna a Grad bi trebao osigurati 10 posto parkinga za ove osobe od ukupnog broja označenih parkirnih mjesta. Izdavanjem povlaštene parking karte korisniku Mostar Parking se ne obavezuje za istog osigurati kontinuirano slobodno parking mjesto.

Rezervacija

Rezervacija parking mjesta za jedan mjesec u prvoj zoni košta 320 KM, a u drugoj 220 KM, a na jednom javnom parkiralištu može se dozvoliti rezervacija najviše do 10% parking mjesta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuFoto: Bljesak.info / Parking zone u Mostaru

Komercijalna parking karta mjesečno će koštati 150 KM u prvoj i 100 KM u drugoj zoni.

Građani će plaćati i 10 KM troškove slanja obavijesti, odnosno opomene zbog neplaćanja.

Odlukom su definirana i privatna parkirališta. Kako je navedeno u Odluci, javnim parkiralištima ne smatraju se posebni prostori za parkiranje motornih vozila koji pripadaju određenom objektu ili prostori privatnih parcela koje je korisnik opremio za pružanje usluga parkiranja, odnosno privatna parkirališta.

Korisnik ovog posebnog prostora može posebni prostor za parkiranje motornih vozila ustupiti djelomično ili u cjelini Mostar Parkingu, koji će ga urediti i koristiti kao otvoreno ili zatvoreno parkiralište, a uvjete korištenja posebnog prostora, regulirat će ugovorom.

Radno vrijeme na javnim parkiralištima na kojima se naplaćuje parkiranje je od 7 do 21 sat, a subotom od 7 do 15 sati.

Kazne

Novčanom kaznom u iznosu od 200 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba koje je vozilo zaustavljeno ili parkirano na javnom parkiralištu bez plaćanja naknade u propisanom iznosu.

Novčanom kaznom u iznosu od 100 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost čije je vozilo zaustavljeno ili parkirano na javnom parkiralištu bez plaćanja naknade u propisanom iznosu.

Novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM kaznit će se korisnik koji zaustavi ili parkira vozilo na javnom parkiralištu bez plaćanja naknade u propisanom iznosu te odgovorna osoba u pravnoj osobi koja počini prekršaj, navedeno je u odluci.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILE KITIĆ SA MODRICAMA NA GLAVI Pjevač otkrio šta mu se desilo

NOVA KRALJICA BAKŠIŠA? Ćana otkrila šta je sve dobila na nastupima