in

Četničke pjesme i ikonografija za Sud BiH sloboda izražavanja?

Slatka-Tajna.Eu

Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je oslobodio Dušana Sladojevića, Slavku Aleksića i Ristu Lečića optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu “ravnogorskog” udruženja u martu 2019. godine u Višegradu. Trojici Ravnogoraca na teret je stavljano da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u Višegradu u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, a potom na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, u govorima veličali taj pokret i tako izazvali uznemirenost i strah stanovništva, naročito povratnika. Tužilaštvo BiH na ovu presudu ima pravo žalbe.

Četničke pjesme “biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, “sprem’te se sprem’te četnici”, postrojavanje, predavanje raporta, crne uniforme, četnička ikonogragija, veličanje ratnog zločinca Draže Mihailovića, za Sud BiH su u slučaju ravnogoraca Sladojevića, Aleksića i Lečića, sloboda izražavanja.

“Sud je prvenstveno imao u vidu činjenicu da su upućene te poruke, odnosno sveukupno ponašanje optuženih bili dostupni ograničenoj grupi odnosno licima koja su prisustvovala skupu kao pripadnicima pokreta, te činjenicu da sami organizatori skupa nisu ni imali namjeru da se javno eksponiraju, niti su pozivali TV ekipe da prate navedeni skup, što je sve dovelo do zaključka da ne postoje dokazi da su se optuženi svojim radnjama obraćali većem broju određene etničke, vjerske ili nacionalne skupine”, kazao je Stanko Blagić, sudija Suda BiH.

Nije sporno, rekao je sudija Blagić, kako je održavanje samog skupa izazvalo uznemirenost i ružno sjećanje saslušanih svjedoka, ali su oni izjavili da ne „osjećaju mržnju prema narodu iz kojeg potiču optuženi“. Ne može se krivnja temeljiti na analizi emocionalnog stanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sud BiH smatra da dokazi koje je prezentovalo Tužilaštvo u vidu TV i drugih snimaka i dva svjedoka od kojih je jedan nerazgovjetno čuo šta se to događa u samom centru Višegrada, poruke sa postrojavanja Ravnogorskog pokreta, a drugi uopšte nije bio prisutan taj dan u Višegradu, nisu dovoljni.

“Katastrofalno za sve buduće generacije”

Svjedokinja Bakira Hasečić pak kaže, bila je tog dana na svom imanju. Taj dan nije ni trebalo biti postrojavanje. Saznala je iz medija.

“Svi troškovi padaju na budžet Suda BiH. Vidjet ćemo šta će Apelaciono vijeće odlučiti. Ovo je katastrofalno, grozno da država BiH, ovaj Sud koji dijeli pravdu, stoji iza četnika, ratnih zločinaca koji su klali, ubijali i etnički čistili. Ovo je katastrofalno za sve buduće generacije”, ističe Hasečić.

Sud navodi i kako je Ravnogorski pokret uredno registrovan, a da su za okupljanje imali policijsku dozvolu, kao i policijski nadzor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŽENA JE NAJLJEPŠA KAD JE ZALJUBLJENA: Selma Bajrmi pokazala partnera

BiH saznala protivnike u Ligi nacija, Srbija na Ibrahimovića