in

ZVIJEZDE IZ SEHARE: Zašto se Sejo Pitić razveo zbog Azema Vlasija?

Slatka-Tajna.Eu

Sejo Pitić je interpretator narodne pjesme i sevdalinke. Njegova interpretacija se smatra jednom od najljepših pa je tako i svrstan među pjevačke velikane tog vremena. Jedinstvenost njegovog pjevanja se odražava u nekoj nesvakidašnjoj toplini, mirnoći i zdušnosti. To ubjedljivo zvuči, pa samim tim i sve one koji ga slušaju.

 Rame uz rame s pjevačima

Kažu Sejina lična karta je pjesma „Topla zima, plava žena“. Može biti da je tako kada je riječ o komponovanim pjesmama, no ovaj skromni, nenametljivi muzičar i pjevač donosi svojim pjevanjem prave slike. Njegovo pjevanje je poput reprodukcije filma, sa prelijepim kadrovima naročito o njegovom gradu, kada pjeva o Miljacki, Bentbaši, Kovačima, Moščanici, sokacima, kapijama…

Sejo Pitić rođen je u Sarajevu, 1946. godine. Rođen u starom dijelu Šehera, tik iznad Baščaršije. Rastao sa majkom, ocem i braćom, volio beskrajno muziku pa je zato i upisao muzičku školu. Bio član više KUD-ova. Sa KUD-om „Miljenko Cvitković“ je 1961. godine imao svoj prvi nastup u „Jelića“. Svojom svirkom na bas gitari i gitari pratio mnoga poznata pjevačka imena da bi kasnije stao rame uz rame pored njih na sceni kao pjevač. Kafana je bila njegova dugoročna škola. Diljem bivše Jugoslavije nastupao je sa orkestrima jer su u to doba Udruženje muzičara nalazile tezge estradnim umjetnicima. Godine 1972. godine Sejo Pitić snima svoju prvu singlicu sa pjesmama „Ako želiš novu ljubav“ i „Večeras čaše ne žalim“. I dalje je nastupao u ugostiteljskim objektima i sa kvartetom Omera Pobrića.

No, Muradif Brkić Mufta i Nikola Borota su ga privolili da prihvati ponudu Mijata Božovića i pjesmu „Plava žena“ da sa njom nastupi na Ilidži 1980. godine. To je ona godina kada su prvo mjesto odnijeli Merima Njegomir sa „Mezimicom“ i Mile Kitić sa pjesmom „Mala, mala iz Novog Pazara“. Sejo je osvojio deveto mjesto. Njegova pjesma je do danas ostala u narodu. Prodata u milionskom tiražu. Njemu obezbijedila brojne turneje i samostalne nastupe. Obilazio Jugu, što rekli, uzduž i poprijeko. Ogromna traženost i angažovanost pa je sa „JV“ snimio pjesmu 1984. godine „Sve je varka“, potom 1985. „Leti golube moj“, ali „Plava žena“ ostaje pečat. U Srbiji je jedan period boravio jer je imao koncerte gotovo u svakom gradu.

Njegovo pjevanje pjesama „Safo moja Safo“, „Hanuma“, „Lelo moja“, „Hiljadu suza“ su prelijepe no pjesme „Moj konjiću lahki, lagani“, „Hajde dušo da ašikujemo“, „Oj jeseni tugo moja“, „Majka zove pašu sokoliju“, „Da mi je znati Bože moj, „U Stambolu na Bosforu“ je ispjevao na najbolji mogući način. Njegova interpretacija donosi atmosferu teme o kojoj pjeva, da li tugu, radost, ljubav…

 Izborio se za život

U ranom poratnom periodu veli da se jedva izborio za život. Kasnije još jednom završio u bolnici, a onda se izborio za život, a uz sve to stao na čelo sarajevskog Udruženja estradnih radnika. Sejo je uvijek bio skroman, ali na sceni uglađen do perfekcije. Tako cijelu svoju karijeru koja je nadmašila pola vijeka. A u to više od 50 godina boemskog života, salijetanja žena, ćeifa uz čašicu s rajom i gitarom „zasipao“ svoje najdraže pjesme među kojima je i „Moščanice, vodo plemenita“, rijetko je pjeva jer je ženska pjesma ali ju je prvu naučio od oca.

Privatni život u vremenu kada je Sejo bio u vrhu popularnosti malo je koga zanimao. Svi su samo slušali pjevača. A Sejo iza sebe ima tri braka. Ono u što smo sigurni, Sejo je bio oženjen jednom od najljepših pjevačica u to vrijeme Mizom. Kratko, ali slatko, a druga je bila Mensura, trgovački putnik, a sevep rastave indirektno bio je Azem Vlasi. On ga je pozvao iz prištinskog hotela da sjednu u bar, supruga je negodovala. Verbalni sukob se završio njegovim šutanjem taburea. Tako povrijeđen kazao je da ga ne čeka u sobi. Tako je i bilo. Četvrti put, kaže on, sigurno neće se ženiti.

Pjevač s najširim repertoarom

Neograničeno bogatstvo Sejo ima u svom repertoaru. Tako je u predratnom periodu na Skadarliji na takmičenju sa velikim zvijezdama odnio pobjedu pjevajući tri dana i tri noći različite pjesme. I naravno ponio titulu najboljeg pjevača sa najširim repertoarom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Pjesma o Mujkanu”

Prekrasno mišljenje Sejo Pitić ima o svojim nekadašnjim kolegama Zaimu Imamoviću, za kojeg kaže da najautentičnije pjeva sevdah, Safet sa nestvarnim vokalom, a Himzo je za njega najbolji tumač. No, najviše je volio kao kolegu Muhameda Mujkanovića kojeg osim što je cijenio kao pjevača, divio se njegovoj snazi i ostajanju čvrsto na zemlji i pjevanju poslije ogromnih tragedija. O njemu je čak ispjevao pjesmu „Pjesma o Mujkanu“.

Piše: Jasna DURIĆ

 

 

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nike kupio proizvođača “digitalnih tenisica”

‘ISTRAGA’ OBJAVILA SNIMAK S PREGOVORA O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA 2018.: Damir Arnaut zagovarao HDZ-ov model popune domova naroda?