in

Nema nastavka pregovora o izbornoj reformi, Palmer i Eichhorst ne dolaze

Slatka-Tajna.Eu

BiH: Nema nastavka pregovora o izbornoj reformi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Međunarodni posrednici u pregovorima i izmjenama izbornog zakona BiH Matthew Palmer i Angelina Eichhorst otkazali su dolazak u Sarajevo koji je ranije najavljen za ovaj tjedan pa neće biti ni očekivanog nastavka razgovora o načinu rješavanja ovog problema koji opterećuje hrvatsko-bošnjačke odnose u toj zemlji. U zajedničkoj izjavi veleposlanstava SAD-a i delegacije EU-a u Sarajevu potvrđeno je kako su njihovi posrednici odustali od najavljenog dolaska u BiH jer je procjena kako u sadašnjim okolnostima nije moguće očekivati nikakav napredak u pregovorima o izmjenama izbornog zakona.

Vijest o tome da američki posrednik Palmer i ravnateljica pri Europskoj službi za vanjske poslova Eichhorst otkazuju nastavak posredničke misije objavio je u srijedu oporbeni zastupnik u parlamentu BiH Damir Arnaut.

Tu je informaciju na društvenim mrežama podijelio nakon što su iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) najavili kako se ta stranka povlači iz pregovora o izbornim reformama u kojma su do sada sudjelovali kao dio ujedinjenog oporbenog bloka.

O napuštanju pregovora razmišljali su i Našoj stranci čiji je Arnaut član, a potpredsjednica te stranke Sabina Čudić kazala je kako je odluka o tome postala bespredmetnom nakon što je postalo jasno da Palmer i Eichhorst za sada odustaju od posredničke misije.

Pojasnila je kako su svi u oporbi ionako razmatrali odustajanje od pregovora jer ne žele biti puka potpora Stranci demokratske akcije (SDA) koju optužuju da je pripravna na ustupke HDZ-u BiH neprihvatljive za oporbu. Posebne prigovore imaju na mogući dogovor o uspostavi dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH.

Hrvatske stranke okupljene oko HDZ BiH inzistiraju na rješenjima koja će zajamčiti da će hrvatski član Predsjedništva BiH biti biran glasovima Hrvata u Federaciji BiH.

– Proces koji se fokusirao na udovoljavanje partikularnim stranačkim interesima, baziran na ideji da će opozicija statirati i služiti kao zaleđe gospodinu (Bakiru) Izetbegoviću, a bez mogućnosti utjecaja na sadržaj bio je osuđen na ovaj ishod, kazala je Čudić kako je citira portal Klix.

Palmer i Eichhorst do sada su poticali političke stranke u BiH da same dogovore rješenja a isticali su kako ni SAD niti EU ne nude nikakve konkretne prijedloge.

Kao krajnji rok za dogovor o reformama izbornog procesa među strankama naznačili su siječanj naredne godine što bi ostavilo prostor da se u parlamentu BiH usvoje potrebna zakonska rješenja i promjene ustava prije 5. svibnja do kada bi se trebali raspisati opći izbori planirani za listopad naredne godine.

SAD i EU: U BiH nema spremnosti na kompromis pa ni pregovora o izbornom zakonu

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


SAD i Europska unija otkazale su svoje posredovanje u pregovorima u izbornoj reformi u BiH jer među vodećim političkim strankama u toj zemlji nema spremnosti za kompromis ali i stoga što se politička kriza produbila zbog separatističkih planova koje provode vlasti Republike Srpske, potvrđeno je u srijedu.

U zajedničkoj izjavi veleposlanstava SAD-a i delegacije EU-a u Sarajevu potvrđeno je kako su njihovi posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst odustali od najavljenog dolaska u BiH jer je procjena kako u sadašnjim okolnostima nije moguće očekivati nikakav napredak u pregovorima o izmjenama izbornog zakona.

– Politički lideri nisu obavili posao koji je nužan za usklađivanje političkog sustava BiH s propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije prouzročene odlukama Narodne skupštine Republike Srpske od 10. prosinca politička kriza se produbljuje, stoji u izjavi u kojoj je istaknuto kako u ovakvim okolnostima nema smisla pregovarati prije kraja ove godine.

SAD i EU podsjećaju kako domaći političari imaju odgovornost dogovoriti ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti potporu u parlamentu BiH pri čemu je važno osigurati da budući izbori budu sigurni ali su odgovorni i za to da ispune obećanja o uspostavi nove vlade Federacije BiH na temelju rezultata izbora provedenih još 2018. godine. Ta vlada nije formirana jer je to blokirao HDZ BiH pokušavajući na taj način ishoditi ustupke Stranke demokratske akcije (SDA) za promjene izbornog zakona.

– Apeliramo na stranke da odustanu od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu. Suština demokracije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahtjeva niti u nametanju volje većine. Također pozivamo predstavnike RS da se u potpunosti vrate u institucije vlasti (BiH), stoji u izjavi.

EU i SAD ističu kako su uložili napore da bi potaknuli dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana uz rješavanje problema diskriminacije, nefunkcionalnosti i izbornih prijevara. Dodali su kako je političkim strankama u BiH jasno što moraju napraviti kako bi riješili temeljne uzroke kronične političke krize u BiH odnosno korupciju, nedostatak povjerenja i niskih demokratskih standarda pa su sada i odgovorne da to učine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Poraz vaterpolista Zvezde od Juga u Beogradu

Barcelona pronašla nevjerovatan način da se riješi De Jonga