in

Radnici BHRT-a: “Hoće li biti plaća? Godinama je pitanje koje postavljamo”

Slatka-Tajna.Eu

Radnici BHRT-a organizovali su danas protest upozorenja, a povod je blokada računa čime je onemogućena isplata plaća i naknada radnicima BHRT-a. Njima se danas u toj borbi pridružilo i nekoliko rudara.

Rudar Armel Jakalović, kazao je da su danas došli da daju punu podršku u borbi Sindikata za njihova radnička prava.

“Svi rudari u Federaciji BiH su svjesni potrebe rada javnog servisa. Bili ste svi svjedoci da su spremni da puste cijelu državu da bude u mraku, ako rudari ne budu proizvodili struju. Moraju biti svjesni toga da će država biti u mraku ako vi ne budete informisali sa tih protesta, ako ne budete pustili sliku naše države iz svih krajeva”, istaknuo je rudar Jakalović.

Neda Tadić, novinarka BHT1, naglasila je da radnici već duže vrijeme dolaze na posao s grčem u želcu i rade svakog dana svjesni da im doprinosi nisu uplaćeni, ali svjesni i da je svaka plaća upitna.

“Imamo mi radnika koji su svoju vezu krunisali brakom ovdje, i zamislite kako je njima i pod kakvim stresom žive oni. Brojni su problemi koji ugrožavaju naš rad. Zbog nikada završenog procesa digitalizacije koji traje već 16 godina, koji vodi Ministarstvo prometa i komunikacija na kojem su računu odobrena sredstva za digitalizaciju, mi smo došli do situacije da odlukama RAK-a gasimo glavne televizijske predajnike za reemitiranje analognog siglara BHRT-a i FTV-a i još više od 140 repetitora koji se napajuju tim signalom sa tih lokacija”, istaknula je Tadić.

Izvor : F.Z./N1

Izvor : F.Z./N1

Od početka naredne godine, napomenula je,  veći dio teritorije BiH ostat će bez prijema analognog zemaljskog signala ove kuće.

“Važno je to, jer više od petine domaćinstava BiH prati televiziju preko analognog signala i sada isključivo iz političkih razloga, njima će to pravo biti uskraćeno. BHRT time gubi epitet javnog servisa jer nećemo biti u mogućnosti pokriti 95 posto teritorija države, a svi uposlenici su zabrinuti za svoja radna mjesta i budućnost”, kazala je Tadić, poručivši, da radnici ove kuće ne smiju biti kolateralna šteta političkih igara i da gašenje javnog servisa BiH ne smije biti opcija.

Izvor : F.Z./N1/Pašalić: Hoće li uopće biti plaće, pitamo se

 

Merima Kurtović Pašalić, novinarka i urednica BH Radija 1, navela je da neizvijestnost koja se pretvara u agoniju dovela ih je danas ovdje.

“Hoće li biti plaća? Godinama je pitanje koje postavljamo. Ne – kada će, ne – koliko će, ne – hoće li biti povećana, nego – hoće li je uopće biti”, istaknula je ogorčeno Kurtović Pašalić.

Izvor : F.Z./N1

 

Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, podsjetio je da ovo nije prvi put, a ni posljednji da se na ovaj način onemogućava egzistencija radnika BHRT-a.

“Topli obrok nije isplaćen, a upitana je isplata i plata. Nećemo čekati tri mjeseca da se uplati. Taj film smo gledali 2017. godine. Ovaj sindikat se zalagao uvijek za provedbu zakona, ali nažalost živimo u državi u kojoj se zakoni selektivno sprovode i to u većini slučajeva na štetu običnih radnika. Ako je po zakonu da se blokiraju računi BHRT-a, zašto nije po zakonu da se blokiraju računi RTRS-a koji je BHRT dužan više od 54 mliona KM po osnovu naplaćene RTV takse u RS, za što i postoje vjerodostojne isprave”, istaknuo je Smital.

Izvor : F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NEMA ŽENE KOJA NIJE BILA S OŽENJENIM: Zlata Petrović ništa ne krije

Luka Modrić pozitivan na koronu