in

Nermin Kahvedžić najbolji strijelac Premijer lige BiH u futsalu

Slatka-Tajna.Eu

Grad Tuzla, Tuzlanski kanton i regija sjeveroistočne Bosne su dugi niz godina važili za sportsku sredinu u kojoj su se rađali talentovani sportisti koji su sada Bosnu i Hercegovinu, a nekad Jugoslaviju, predstavljali na najvećim sportskim manifestacijama u svim sportovima. Ako bi počeli nabrajati, sigurno bi nekog zaboravili.

Međutim, fudbal se uvijek izdavajao u odnosu na ostale. Verlašević, Hatunić, Mulahasanović, Šečerbegović, Geca, Hukić, Mujeznović, Smajlović, Nalić, Malkočević, Mešković, su samo neki od fudbalera prijeratne generacije kojih se navijači tuzlanske Slobode i ljubitelji fudbala s radošću prisjećaju. Poslijeratnu generaciju fudbalskih majstora s Tušnja su, kao treneri, proizvodili nabrojani.

Među njima je bio i Adnan Osmanhodžić zvani Buco. Nadimak je dobio po rođenju zahvaljujući činjenici da je težio pet kilograma i on mu je postao zaštitni znak. Kako kaže, danas rijetko reaguje kada ga neko oslovi pravim imenom. Priliku da trenira sa prvim timom je dobio 1989. godine.

Međutim, tada kao osamnaestogodišnjak, nije dobijao priliku za igru pa mu je preporučeno od stručnog štaba da ide na „kaljenje“ u niželigaške klubove. Tako je i uradio. Iako je to bio trnovit put koji je krenuo iz Tuzle prema Bjelovaru, preko Kalesije, a onda se zbog rata opet vratio u matičnu Slobodu. Kasnije je otišao u Njemačku i Italiju, a onda se na poziv Nermina Hasića – Mikice, opet vraća na Tušanj. Poslije Tušnja odlazi u Sarajevo, a onda se opet vraća na Tušanj. Posljednju utakmicu je odigrao u finalu Kupa BiH protiv ekipe Zrinjskog kojeg je Sloboda izgubila na penale. Kroz karijeru su ga krasile milimetarski precizne asistencije, driblizni i golovi koji su mamili uzdahe.

Bogat iskustvom kojeg je prikupljao i znanjem kojeg je sticao tokom svoje igračke karijere, odlučio je kao trener prenositi na mlađe naraštaje na mjestu gdje je počeo igračku karijeru. To su bili rodna Tuzla i Fudbalski klub „Sloboda“. Bio je član stručnog štaba kod Zlatana Nalica, u međuvremenu je bio i trener u omladinskom pogonu Slobode, a sad je koordinator istog. Kaže da se najbolje osjeća na terenu, ali i da trenutni posao obavlja sasvim korektno.

„Da, bio sam član Stručnog štaba kod Nalića zajedno sa Ribićem i Crnogorcem, ali isto tako sam bio asistent i Malkočeviću, Glavašu i Petroviću, pa evo i u periodu iza nas bio sam uz Žižovića i Jahića. Fudbal je cijeli moj život, bivši sam igrač, sada trener i logično je da se najbolje osjećam na samom terenu. Ipak, isto tako mislim, da i posao koji sada radim, obavljam sasvim korektno i radim najbolje što mogu. Imam povjerenje naše Uprave i obostrano uvažavanje“, kaže na početku razgovora Adnan Osmanhodžić.

Slobodin omladinski pogon je važi za jedan od najboljih, te se preuzimanjem rukovodeće palice preuzimaju i velika odgovornost, ali i obaveza da se nastavi sa tradicijom stvaranja dobrih fudbalskih znalaca koji će prvo kroz klupsku i reprezentativnu karijeru ostvarivati odlične rezultate:

„Godinama je tako, omladinski pogon FK Sloboda uvijek kotira dobro. Klub smo u kojem su ponikli mnogi dobri igrači. Za mnoge klubove naše lige igralo je dosta igrača koji su prošli naše selekcije. Vizija našeg Kluba, tačnije Uprave, je forsiranje igrača poniklih u našim selekcijama i to je ispravan način kako bi ti momci ostali kod nas, a ne da idu u druge klubove naše lige. Tako najviše mogu profitirati i ti igrači i naš klub. U tu viziju se uklopio i trener Žižović te ranije Crnogorac.“

Juniorska selekcija se posljednjih nekoliko godina bori za vrh juniorske lige. Stiče se dojam da trener Spahić radi dobar posao. Nekoliko juniora su postali i standardni prvotimci Slobode i imaju bitnu ulogu u timu. Kako vi komentarišete to sa pozicije koordinatora omladinskog pogona?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Juniorska selekcija je svake godine u vrhu što zaista pokazuje odličan rad trenera Spahića ali i ostalih trenera selekcija iz kojih ti igrači dolaze, mislim na pionirsku i kadetsku. Ove sezone većinu prvotimaca naše juniorske selekcije, čine igrači koji su 2004. godište i koji su imali odličnu prošlu sezonu u kadetskoj konkurenciji kod trenera Jahića. Uz to naši juniori Kapetanović, Mehmedović i Avdić imali su solidnu minutažu u prvom timu i sva trojica su počinjala utakmice u m-tel Premijer lige BiH“, kaže Buco, te objašnjava zbog čega Sloboda organizuje selektivnu utakmicu za uzraste od 2004. do 2008. godišta:

„Pa u razgovoru sa direktorom Damirom Efendićem došli smo na ideju kako da naše omladinske selekcije još više ojačamo i napravili smo taj projekat za selektivne utakmice svih igrača od 2004. do 2008. godišta iz regije sjeveroistočne Bosne. U ranijim godinama znamo da je dosta igrača sa tog prostora uspješno branilo boje našeg Kluba.“

U razgovorima koji kruže među menadžerskom elitom, odnosno zastupnicima mladih fudbalera, kažu da je Sloboda poželjan partner svakog mladog fudbalera koji želi da kvalitetno radi, igra i napreduje, a to potvruđuje i samo interesovanje za selektivne utakmice. Za takav jedan poduhvat, kaže Osmanhodžić, postoji veliko interesovanje. Od momenta objavljivanja do danas dobio je veliki broj poziva roditelja djece koja su zainteresovana da se pojave.

Dodaje da prijave svakodnevno pristižu i da se postepeno popunjavaju selekcije, a osim prijava iz Tuzle i bliže okoline, dobili su i prijave iz Tešnja i Brčkog. Uvidom u igračke kartone, pojedini prijavljeni su već zabilježili nastupe i u seniorskim timovima klubova iz kojih dolaze.

Za kraj razgovora još jednom je pozvao mlade i talentovane fudbalere da se prijave:

„Ja bih iskoristio ovu priliku da još jednom pozovem mlade igrače godišta od 2004. do 2008. godišta da se prijave za selektivne utakmice u januaru sa nadom da će neki od njih biti odabrani za naš Klub i da će obući crveno-crni dres.“

N.A. (sportske.ba)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sporne odluke i referendumi Republike Srpske kroz godine

Brena pozirala u kupaćem kostimu, u 61. godini pokazala zavidnu figuru