in

Kako prebroditi prazničnu depresiju

Slatka-Tajna.Eu

Prazničnu euforiju ne doživljava svako na isti način.

Iako praznici predstavljaju radost, mnogi ljudi, tokom novogodišnjih i božićnih praznika osjećaju se depresivno i usamljeno.

Šta je praznična depresija?

 Praznična depresija je jedno od reaktivnih depresivnih stanja. Upravo praznici postaju okidač za pojavu depresije i neraspoloženja. Najčešći razlozi za pojavu depresivnog raspoloženja tokom praznika su: osjećanje usamljenosti, prisjećanje praznika u prošlosti tokom kojih se desilo nešto loše, nostalgija ukoliko osoba nije tamo gdje bi željela da bude, nemogućnost organizovanja praznika onako kako osobi odgovara i provođenje praznika u okruženju u kojem osoba ne želi da se nalazi.

Kome najteže padaju praznici?

 Praznici najteže padaju onima koji su između dvije Nove godine i Božića izgubili neku blisku osobu, koji su se razveli ili odraslo dijete ispratili svojim putem. Ako su na kraju ostali sasvim sami između četiri zida – tuga i beznađe preovladavaju, usmjeravaju na pitanje o smislu i sadržaju njihovog života, što samo pojačava samosažaljevanje, nerijetko provocirajući i pomisao na samoubistvo.

Poseban doživljaj usamljenosti i patnje postoji ne samo kada su u pitanju ovi već i svi drugi praznici kada se porodica obično okuplja. Treba da prođe bar jedan godišnji ciklus da bismo, provevši te iste, nekada drugačije osmišljene praznike, naučili da provodimo ili bar lakše tolerišemo poslije rastanka, gubitaka ili promjena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Savjeti

Praznične depresije su česte kod ljudi koji žive u inostranstvu. Tokom godine život dobro funkcioniše, ali kad dođu praznici pokreću se osjećanja nostalgije, tuge i želje da osoba bude tamo gdje su njoj bliski ljudi-porodica i prijatelji. Kada nije u mogućnosti da to ostvari može reagovati depresivno.

Kako biste prebrodili prazničnu depresiju, potrebno je da svoja očekivanja tokom ovih dana svedete na realnu mjeru. Ne trudite se da promijenite ono na šta ne možete da utičete.

(Novosti)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Niste smjeli podržati Vijeće EU, to šteti Hrvatima u BiH”

U RITMU ŽENSKIH UZDISAJA: On je novi miljenik žena