in

Bik Koji Sjedi: Veliki poglavica koji je pobijedio američku osvajačku vojsku / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet /  Bik Koji Sjedi (oko 1831. – 15. prosinca 1890.)

Poglavica Tatanka-Iyotanka ili Bik Koji Sjedi rođen je oko 1831. godine, a ubijen je na današnji dan, 15. prosinca 1890. u indijanskom Standing Rock rezervatu.

Ustrijeljen je prilikom uhićenja zbog sumnje da je povezan s religijskim pokretom Ghost Dance, koji su mnogi Indijanci prakticirali još od prapovijesti. Ustrijeljen je zbog opiranja uhićenju.

Ime Bik Koji Sjedi, koje je postalo jedno od najpoznatijih imena svijeta, dobio je s 14 godina, a do 25. godine postao je poglavica plemena Siouxa. Svoj narod i ime proslavio je u bitci kod Little Bighorna.

Tada je u pobjedu protiv američke vlade odveo 3500 Indijanaca okupljenih iz svih plemena. Više od pojedinačkih poraza, europski su se doseljenici bojali velikog udruživanja Indijanaca koje bi ih pretjerano osnažilo. Stoga proslava povijesne pobjede nije potrajala dugo.

Više tisuća američkih vojnika poslano je u potjeru te su mnogi domoroci bili prisiljeni na predaju, no ne i Bik koji Sjedi. Odbivši predaju, poveo je svoje pleme daleko od svojih prerija, u hladne šume Kanade gdje su proveli niz godina. Izmučeni neprirodnim uvjetima, hladnoća i glad nagnale su velikog poglavicu da se 1881. godine vrati u svoju bivšu domovinu.

Video: TV kalendar 25.06.2021. (Bitka na Little Bighornu: George Armstrong Custer vs Bik Koji Sjedi – 1876)

Predali su se i nastavili živjeti u rezervatima, u zatočeništvu. Bik Koji Sjedi 1884. godine napušta rezervat i pridružuje se putujućem cirkusu Wild West Show kako bi prehranio svoju obitelj. Posao cirkuske atrakcije donosio mu je oko 50 dolara tjedno, što je za to vrijeme bila iznimno velika zarada.

Cirkus je poglavicu učinio slavnim. Njegov gordi stav inspirirao je brojnu publiku u širenju priča o njegovu životu, često glorificiranih. Pričalo se da je bio nesutrašiv borac i da posjeduje nadnaravne sposobnosti. Također, kružile su i priče da je kao desetogodišnjak ubio prvog bizona, a meso dao starim ratnicima koji nisu mogli loviti.

Puno je zarađivao na slikama i autogramima, a sav je novac davao prosjacima i beskućnicima. Ozbiljnost njegova lica u cirkusu je ostala ista kao i na ratnom polju, baš kao što je danas ozbiljan lik njegova spomenika dok gleda na rijeku Missuri u Dakoti, državi njegova rođenja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pokopan je u Fort Yatesu, a 1953. njegovi posmrtni ostaci preseljeni su u Mobridge, u Južnoj Dakoti gdje mu je podignut granitni spomenik.

”Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj

jer ih nismo naslijedili od svojih

djedova i očeva, nego smo ih posudili

od svojih potomaka!”

Foto: Travel South Dakota / Jedan od spomenika u Južnoj Dakoti koji podsjećaju na velikog poglavicu


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KAO TINA TARNER: Neda Ukraden pokazala zavidnu liniju

Vispakov Choco Club u novom, manjem i praktičnijem izdanju