in

U utorak na Jadranu većinom sunčano, bura, na kopnu gdjegod slabe oborine

Slatka-Tajna.Eu

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

“Na sunčanom Jadranu i u nastavku će tjedna biti razmjerno vjetrovito. Umjerena i jaka bura i tramontana pojačavat će dojam hladnoće, a i prouzročiti povremene mjestimične probleme u prometu. Duž obale sjevernog dijela Jadrana povremeno će biti više oblaka, na moru prema Italiji moguće i magle.

Na kopnu će biti oblačnije, i osobito u utorak i srijedu tmurnije, te za doba godine uobičajeno hladno, ponegdje s maglom, uz poneku kišnu kapljicu ili snježnu pahuljicu. Od četvrtka pak raste vjerojatnost za sunčana razdoblja, a za vikend bi u gorju opet mogao pasti snijeg.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” podsjetio je na sv. Luciju i poznati običaj:

“Nekad se prema vremenskim prilikama sljedećih 12 dana nastojalo pogoditi vrijeme idućih 12 mjeseci. Danas znamo mnogo bolje, ali ipak je još prerano reći hoće li danas zasađenu pšenicu na Božić prekriti snijeg. Statistički, vjerojatnost na moru gotovo je zanemariva, u nizinama unutrašnjosti zamjetnijih je od 20 do 25 %, a u planinama čak gotovo 90 %. Naravno, detaljnije i pouzdanije prognoze tek slijede.”

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U utorak na Jadranu sunčano, bura, a na kopnu oblačnije, gdjegod slabe oborine

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s maglom. Poneka pahulja ili kap past će na zapadu Slavonije. Temperatura zraka uglavnom između 0 i 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
većinom tmurno i oblačno, ponegdje s maglom. Lokalno je moguća slaba oborina na granici kiše i snijega. Vjetar će gotovo posve izostati.

U gorju umjereno do pretežno oblačno, u Lici malo susnježice. Vjetar slab, u najvišim predjelima umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na sjevernom Jadranu bura, osobito podno Velebita jaka, lokalno s olujnim udarima. U Istri vjetar većinom slab, na zapadnoj obali zato će more biti malo valovito, a prema otvorenome ujutro može biti i magle.

Južnije more umjereno valovito prema otvorenome moguće i jače valovito. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, lokalno s olujnim udarima te će pojačavati dojam hladnoće pa će unatoč pretežno sunčanom danu i oko 12 °C u Dalmaciji nekima svejedno biti hladno. Najniža temperatura od 7 do 9 °C, u unutrašnjosti oko 3 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske sunčano i razmjerno vjetrovito uz lokalno jaku buru i sjeverni vjetar. Ujutro oko 5 °C, danju do 13 °C.”

I u nastavku tjedna razmjerno stabilno

Na Jadranu idućih dana većinom sunčano. Na sjevernom dijelu uz obalu povremeno više oblaka. Jaka bura oslabjet će u četvrtak, a u petak će prolazno zapuhati umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura se neće znatnije mijenjati, jutarnja od 4 do 8 °C, dnevna između 11 i 14 °C – sasvim primjereno dobu godine.

Na kopnu će sljedeći dani biti podjednako hladni kao ponedjeljak i utorak, te uglavnom suhi i često oblačni. Mjestimična magla pridonosit će tmurnom raspoloženju unatoč visokom tlaku zraka. Dekorativno može pasti malo susnježice, češće u gorju. Bit će i sunčanih razdoblja, ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije te u višim predjelima, a u nizinama izglednije tek uz sjeverozapadnjak u petak.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“FARMA” JE BILA OBRAZOVNI PROGRAM: Topalko se obrušio na rijaliti i ono što se gleda danas

Stanković: Sve razumem, ali ovako ne sme