in

Sigurna online plaćanja za ugodne blagdanske i zimske dane / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predblagdanska groznica je uveliko prisutna, a mnogi vjerojatno već planiraju i zimovanje. Kupovina poklona za svoje najmilije ili rezerviranje i plaćanja zimovanja biće mnogo lakše ukoliko to uradite online jer su sigurnost, jednostavnost i brzina samo neke od stavki koje online plaćanja čine izuzetno popularnim u posljednje vrijeme.

Na internetu možete obaviti kupovinu iz svoje omiljene fotelje za odmaranje i pri tom uživati u širem asortimanu proizvoda nego što je to na samim fizičkim mjestima prodaje. Također, možete plaćati i mjesečne račune, što uveliko štedi vrijeme svakoga od nas. Najbitnije od svega ja što kod online plaćanja izbjegavate bespotrebno izlaganje korona virusu, nema dosadnih čekanja u redovima, izbjeći ćete velike gužve tijekom blagdanske kupovine, te se može reći da kupovinu ili plaćanje računa obavljate na epidemiološki prihvatljiviji način.

PR  / Sigurna online plaćanja za ugodne blagdanske i zimske dane

U uvjetima kada online kupovina doživljava procvat nikako ne smijemo zaboraviti korake koje uvijek trebamo imati na umu kako bi naša kupovina odnosno plaćanja bila izvršena na najsigurniji mogući način. Sigurnost online plaćanja možete povećati i sami, a potrebno je samo da se pridržavate nekih osnovnih koraka i da nikada plaćanja ne obavljate na brzinu.

Dva znaka sigurne enkripcije podataka na internetu su simboli https i katanac, a ovi znakovi bi se trebali nalaziti u polju web site adrese trgovca (address bar), stoga ih obavezno potražite sljedeći put kada budete obavljali online plaćanja. Također, na internet trgovinama uvijek potražite i istaknute simbole Mastercard SecureCode i Mastercard Identity Check, jer je to garancija da su vaši podaci enkriptirani i da se ne dijele nisa kim, čak ni sa trgovcem.

Svoj PIN iCVC22 (trocifreni broj na poleđini kartice) nikada ne dijelite s drugima. U porastu su prevare preko društvenih mreža, gdje se od korisnika traži da u poruci proslijede podatke sa svojih bankovnih kartica, te budite uvijek na oprezu i ove podatke nikada ne objavljujte na društvenimm mrežama, te isto tako nemojte ih dijeliti u porukama neprovjerenim pošiljaocima koji zahtijevaju te podatke. Naročitoo obratite pažnju da kod online plaćanja nikada ne koristite javne računare ili javne mreže.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Koristite opciju dvofaktorske autentifikacije, odnosno unošenje dodatnog OTP koda koji banka šalje u SMS poruci nakon što ukucate platne detalje na strani za sigurno plaćanje kao dodatnistupanj sigurnostii. Prilikom kreiranja naloga kod trgovaca, koristite jake šifre, odnosno izbjegavajte da vaše šifre budu kombinacija imena djece, datuma rođenja i sličnih, očiglednih asocijacija.

Uvijek kada planirate kupovine većih vrijednosti, provjerite sa svojom bankom da li postoji neki limit po transakciji kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Kada plaćate karticom online, također vam ide u prilog i opcija za reklamacije i refundiranje sredstava (chargeback), bankarska usluga u okviru koje možete da podnesete žalbuukoliko nistee zadovoljni proizvodom ili ga uopćee niste ni primili iako ste isti platili, a trgovac odbija da vam refundira sredstva.

Zasigurno već neka ponavljajuća plaćanja obavljate automatizmom, a to su recimo izmirenja mjesečnih režija. Credentials-on-file rješenja se koriste upravo kod takvih ponavljajućih plaćanja kao dodatna pogodnost, a ovo rješenje predstavlja mogućnost čuvanja kartice u sigurnom i certificiranom okruženju. Proces registracije je jednostavan: korisnik samo jednom unese podatke o svojoj Mastercard kartici kod trgovca, a oni se zatim tokeniziraju i postaju spremni za korištenje kad god su korisniku potrebni, bez komplikacija i potrebe za dodatnim unosima prilikom plaćanja. Podaci koji se čuvaju u enkriptiranom obliku uključuju broj kartice i datum isteka kartice – odnosno, podatke koji su vidljivi na samoj plastičnoj kartici. Podaci se čuvaju u skladusa PCII DSS standardima globalne platne industrije, po kojima su platni sistemi trgovaca podložni redovnim provjerama i ažuriranjima sistema. Osjetljivi podaci kao što su PIN,CVC22, Mastercard SecureCode i Mastercard Identity Check kod nikada se ne čuvaju.

Prateći gore nabrojane korake podići ćete stupanj vaše sigurnosti prilikom online plaćanja. Uživajte u praznicima i sigurnim online plaćanjima koje su nam iznjedrile moderne tehnologije i znajte da Mastercard uvijek radi na tome da kartična plaćanja budu dostupna korisnicima onda i tamo gdje su im najpotrebnija, te uz konstantno usavršavanje i ulaganja u najsuvremenije sigurnosne tehnologije čini vaše transakcije još sigurnijim.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Idealne namirnice za kasne noćne obroke

BiH još izvan liste priznatih COVID certifikata EU