in

“Krajnje je vrijeme da se pokaže napredak u pravosuđu”

Slatka-Tajna.Eu

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) je u Sarajevu organizovalo treći sastanak sa predstavnicima ključnih pravosudnih institucija BiH i advokatskom zajednicom BiH, kako bi se na strateškom nivou razgovaralo o izazovima sa kojima se pravosuđe suočava.

Cilj zajedničkih sastanaka je uspostaviti mehanizame i načine rada koji vode ka efikasnijem procesuiranju predmeta organiziranog kriminala i korupcije u zemlji, s naglaskom na nalaze Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH i OSCE-ovog izvještaja.

Na današnjem sastanku su pored VSTV-a BiH prisustvovali predstavnici Suda BiH, Tužilaštva BiH, advokatske zajednice i EU u BiH, na kojem su se složili o važnosti saradnje i zajedničkog rada u procesuiranju predmeta korupcije i organiziranog kriminala.

Predsjednik VSTV-a BiH, Halil Lagumdžija je istakao da su uloge Tužilaštva BiH, Suda BiH i advokata jasne i neupitne, ali samo zajednički rad može dovesti do željenih rezultata i pomaka, zbog čega će VSTV BiH kontinuirano biti uključeno u rješavanje svih pitanja i opravdati svoju regulatornu ulogu koja mu je zakonom i propisana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Krajnje je vrijeme da se pokaže napredak u pravosuđu koji građani ove zemlje toliko priželjkuju i koji je neophodan korak u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i stoga pozdravljamo inicijativu VSTV-a BiH da u proces unapređenja ključnih oblasti, a jedna od njih je svakako procesuiranje predmeta korupcije i organiziranog kriminala, uključi sve relevantne subjekte – poručio je Alfredo Stripoli (Strippoli), vršilac dužnosti šefa Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Karleuša vrelim fotkama napravila pometnju: Pozirala u crnom vešu i štiklama, zadnjica u prvom planu! Instagram se usija! (FOTO)

“Sakrila mačku od stanodavca” među igračke, da li biste je primijetili