in

Veleizdajom digao naciju na noge, postao najbolji na svijetu, sada živi skromno i ponizno

Slatka-Tajna.Eu

Istinska fudbalska ikona koja je prije 20-ak godina zaluđivala mnoge navijače i bila magnet za gledatelje na tribinama je trenutno potpuno van fudbala.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Posljednja funkcija mu je bila direktorska funkcija u tehničkom sektoru FIGC, a od 2013. godine živi na svom imanju u Altavilli Vicentini zajedno sa svojom ženom Andreainom i troje djece.

Radi se o Robertu Baggiju, legendarnom Italijanu koji je svojevremeno napravio i prvu veliku izdaju u svijetu fudbala prešavši iz Fiorentine u Juventus. Plaćen 13 miliona eura što je tada bio svjetski rekord rivalstvo između Bianconera i Viola je digao na još veći nivo.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

U dresu Juventusa je stekao svjetsku slavu, kao član torinskog velikana stigao je i do Zlatne lopte 1993. godine, a godinu kasnije desila mu se scena koja mu je obilježila karijeru.

Bilo je to finale Svjetskog prvenstva. Baggio je bio najbolji igrač i lider Azzurra, šutirao je i penal protiv Brazila, ali je promašio. Taj promašaj je i dan danas poput neizbrisivog ožiljka.

Zbog svog stila, tehničke profinjenosti, driblinga i jednostavne igre, ali frizure dobio je i nadimak “Božiji repić”. Jednostavno, na terenu je izvodio čarolije. Majstor za slobodnjake i spektakularne poteze.

Igrao je i za preostala dva italijanska velikana Milan i Inter, dok je u dresu Brescije zauvijek kupio fudbalske romantike. Prkosio je bogatim i rušio velikane. Igračku karijeru je završio 2004. godine.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Jedva sam čekao da se oprostim. Gušio sam se, osjećao sam fizičku bol. Oproštaj mi je vratio kisik i život”, poručio je popularni Il Divin Codino koji je čuveni repić odsjekao dok je bio član Bologne.

Tokom karijere je zaradio ogroman novac. Dok je bio član Juventusa 1994. godine je zaradio 5.3 miliona dolara što je u to vrijeme bio zaista ogroman novac, a danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na 15-ak miliona eura.

Baggio je tokom cijelog života praktikvao budizam. U Milanu je 2014. godine otvorio najveći budistički centar u Evropi, a interesantno i da na svom imanju ima otvorenu sekularnu školu za budiste.

Iako uživa planetarnu slavu ostao je skroman i ponizan te mu ne smeta da svakodevno obrađuje zemlju te se brine za stoku.

“Priroda ti daje ključeve da budeš sretan, na tebi je da znaš kako ispuniti svoj život, da znaš koristiti svoje ruke, a ne samo noge”, poruka je legendarnog Italijana.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mogući scenariji nakon odluke Skupštine u Banjaluci

Dostizanje i održavanje usklađenosti sa EU ostaje naš stalni strateški cilj