in

U ponedjeljak stabilnije, ali i dalje razmjerno hladno i vjetrovito

Slatka-Tajna.Eu

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

“Zimsko, a ipak ne odveć hladno vrijeme se nastavlja. Naime, noću će temperatura zraka u većini unutrašnjosti povremeno biti samo pokoji stupanj ispod 0 °C. I dok će mnoge na Jadranu nakon kišnog razdoblja sigurno razveseliti prevladavajuće suho i sunčano vrijeme, pa makar i uz pojačan osjet hladnoće zbog umjerene i jake, katkad i olujne bure – u većini kopnenog područja oblaka će i dalje biti dosta, vrlo rijetko i uz slabu oborinu na granici kiše i snijega. Potreban je oprez zbog poledice, a mjestimice i zbog magle. U gorju će i dalje povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je komentirala:

“Pred nama je tjedan koji će biti zamjetno stabilniji od prethodnih pri čemu će vrijeme “po buri” donijeti olakšanje poplavljenim područjima. Ipak u unutrašnjosti treba biti na oprezu zbog poledice, a neka vas ne iznenade i povremena ograničenja u prometu. “

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U ponedjeljak stabilnije, ali i dalje razmjerno hladno i vjetrovito

Dr. sc. Tanja Renko: “ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu uz promjenjivu naoblaku u većini mjesta biti i sunčanih razdoblja. Slabog snijega ili susnježice bit će još ujutro ponegdje u Podunavlju, a sredinom dana i popodne rijetko slabe oborine moguće su u zapadnim predjelima. Sjeverozapadni će vjetar slabjeti.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, uz mjestimične većinom slabe oborine na granici kiše i snijega, zbog čega se povećava vjerojatnost za poledicu. Bit će razmjerno hladno.

I u gorju dnevna temperatura niža od prosječne, uglavnom između 1 i 4 °C, a nebesko plavetnilo bit će češće vidljivo u dijelovima Gorskog kotara, nego Like. Na sjevernom Jadranu također prolazno povećana naoblaka uz većinom umjerenu do jaku buru. Olujnih će udara biti podno Velebita.

U Dalmaciji pretežno sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku uglavnom u poslijepodnevnim satima, češće u sjevernim predjelima. Bura i dalje na nekim lokalitetima jaka s olujnim udarima pa će more biti umjereno valovito i valovito. Temperatura ujutro od 1 °C u unutrašnjosti do 8 °C na udaljenijim otocima, a najviša dnevna većinom između 8 i 13 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske također ponegdje vrlo jaka bura te razmjerno hladno uz najvišu temperaturu oko 11 °C.”

I u nastavku tjedna razmjerno stabilno, ali posvuda ne sunčano pa ni suho

U unutrašnjosti idućih dana umjereno i pretežno oblačno, uz osjećaj hladnoće kakav i priliči dobu godine. Mjestimice će biti slabe oborine na granici kiše i snijega, ponajprije u gorju, gdje će i veći dio vremena puhati umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak.

Na Jadranu pretežno suho, uz dosta sunčanih sati. No povremeno će biti i prolazno povećane naoblake, osobito uz obalu sjevernog dijela. Zadržat će se razmjerno vjetrovito uz umjerenu i jaku, povremeno i vrlo jaku buru. Temperatura zraka bit će uglavnom oko prosječne za doba godine.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MIA AR: Do jučer nepokretna, a sad snimila novu pjesmu

Crvena zvezda vratila dug Fiorentini