in

U novom Domu naroda bi opet imali većinu HDZ i SNSD

Slatka-Tajna.Eu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u kontekstu prijedloga Naše stranke o raspuštanju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao je da je to moguće i tehnički izvodivo, međutim bez rezultata koji bi drugačiji u odnosu na trenutni omjer snaga.

Istakao je da nažalost ne postoji odnos političkih snaga koji bi mogao osigurati povoljniji saziv Doma naroda.

“Možemo raspustiti aktuelni saziv Doma naroda, ali onda on ostaje u tzv tehničkom mandatu, a ne možemo popuniti novi i bolji, što nas dovodi da smo SNSD-u i HDZ-u tek onda osigurali izgovor za blokadu, koja bi bila korištena recimo za neusvajanje budžeta i blokadu izbora”, rekao je Komšić.

Dodao je da ako bi se ušlo u proces novog izbora strahuje da bi samo bio uklonjen Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata jer sada se ne može više obezbjediti njegov ponovni izbor i HDZ će imati svih 5 delegata što bi predstavljalo još goru situaciju.

“Cijenim interesovanje Naše stranke, ali mi smo ovo što NS sada predlaže ramatrali prije više od godinu dana, i došli do zaključaka koje sam naveo”, zaključio je Komšić.

Podsjećamo, Naša stranka se oglasila saopštenjem za javnost u kojem su uputili poziv članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću.

“Uzimajući u obzir političku i sigurnosnu krizu u kojoj se Bosna i Hercegovina već neko vrijeme nalazi, te potrebu poduzimanja konkretnih, Ustavom omogućenih poteza s ciljem efikasnog odgovora na tu krizu, Naša stranka poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da bez odlaganja raspusti Dom naroda državnog parlamenta kako bi se stvorili uslovi za deblokadu tog tijela.

Ustav BiH i Poslovnik Predsjedništva BiH su jasni i eksplicitni: Dom naroda se može raspustiti glasovima dva člana Predsjedništva te ne podliježe zaštiti vitalnog interesa. Umjesto svakodnevnih apela i sličnih deklarativnih koraka, koji samo dodatno podcrtavaju impotenciju trenutne vlasti, neophodno je poduzeti mjere suštinske prirode.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Raspuštanje Doma naroda oduzelo bi Miloradu Dodiku kontrolni paket koji mu je SDA dala prije gotovo tri godine, te koji SNSD sve vrijeme koristi za obaranje ključnih zakona, kao i za usvajanje, skupa sa HDZ-om, zakona i zaključaka koji direktno podrivaju Daytonski sporazum.

Ovaj potez bi također dopustio da se u Klub Bošnjaka u ovom tijelu imenuje alternativa Asimu Sarajliću, koji je na posljednjoj sjednici Doma naroda podržao zaključak Lidije Bradare iz HDZ-a za „hitno usaglašavanje izbornih modela (…) kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda…“

Uzimajući u obzir kompromitovanost Sarajlića u vezi s brojnim aferama, on nema kapacitet da se efikasno odupre nasrtajima na interese Bosne i Hercegovine, tj. da u njima ne učestvuje. Na istoj toj sjednici opću većinu dobili su i zaključci kojim se podriva legitimitet Visokog predstavnika, traži stavljanje van snage zakona o zabrani negiranja genocida te poziva na izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Raspuštanje Doma naroda je, stoga, jedini način da se konačno ispravi strateška greška koju je SDA napravila poklanjanjem četvrtog delegata i Dodiku i Čoviću, čime je ovoj dvojici omogućila da zemlju, sve njene građane i evropski put Bosne i Hercegovine učine svojim taocima tokom prethodne tri godine. Još uvijek ima vremena da novi raspored snaga u tom tijelu dovede do suštinskih promjena i prije izbora iduće godine”, saopšteno je iz Naše stranke.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

On u špilji, psi u kamp-kućici

Sarajevski ćevapi među 10 najboljih jela na svijetu