in

HGK će morati dijeliti sudbinu s onima koje zastupa

Slatka-Tajna.Eu

Dario Hrebak

Foto: Dnevnik / HRT

HGK će se morati usmjeriti na tržište i dijeliti sudbinu sa svima onima koje zastupa, rekao je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara, večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku komentirajući izmjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Hrebak je rekao da se HGK 30 godina nije mijenjao.

– Hrvatska gospodarska komora, nažalost, postala je meta crne kronike. Jednostavno, previše je tu bilo afera, previše korupcije, i došlo je vrijeme da se naprave određene promjene, rekao je Hrebak.

– I lijevi i desni su govorili kako HGK treba promijeniti, ali ona se mijenja upravo sad, od sutra praktički 96 posto poduzetnika više neće morati plaćati obveznu članarinu. HGK će se morati usmjeriti na tržište, dakle, morat će dijeliti sudbinu sa svima onima koje zastupa, to su hrvatski poduzetnici, dodao je.

Odbacio je kritike oporbe da nije ukinuta obvezna članarina za sve, rekavši da je ovo veliki iskorak nakon 30 godina.

– Poduzetnici će moći birati hoće li plaćati članarinu ili neće. Dakle, to je njihova sloboda izbora, a jednostavno, HGK, ako neće moći opstati na tržištu pod ovim okolnostima, sam će propasti, rekao je Hrebak, dodavši da im nikad nije bio cilj uništiti instituciju, već je reformirati.

Svi bi trebali znati da sloboda uvijek dolazi u paketu s odgovornosti

O proračunu

Hrebak je rekao da je proračun realan u odnosu na okolnosti u kojima se trenutno nalazimo zbog pandemije, ali da se definitivno moramo pozabaviti i rashodovnom stranom proračuna – pogotovo u zdravstvu.

– S druge strane, smatram da će nam se ovaj razvojni, odnosno prihodovni dio proračuna sigurno jako oslanjati upravo na ovu povijesnu šansu, nikad više novca u europskim fondovima. Međutim, isto tako ne smijemo gledati da će nam taj novac pasti s neba. Ne, mi ćemo morati provesti 74 reforme koje traži EU, ali koje su nama prilika da se konačno reformiramo, poručio je Hrebak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Novac će biti, to su silne milijarde, na nama je da ih iskoristimo, ali s druge strane isto tako morat ćemo taj novac opravdati putem reformi, dodao je.

O referendumskoj inicijativi

Govoreći o referendumskoj inicijativi za ukidanje COVID potvrda, Hrebak je rekao kako je puno pecanja glasova u antivakserskom bazenu.

– Mnogi će neodgovorni političari, kojima su inače usta puna slobode u zadnje vrijeme, pokušati pecati u tom bazenu, ali svi bi trebali znati da sloboda uvijek dolazi u paketu s odgovornosti, rekao je Hrebak, dodavši da biramo između neugodnog i katastrofalnog – COVID potvrde su neugodne, ali katastrofalna je situacija ugrožavanja zdravlja ljudi, prepunih bolnica i prijetnje težih mjera ili lockdowna.

– Smatram da smo puno napravili po pitanju, rekao bih, najliberalnijih mjera u Europi koje trenutačno imamo i stalnog balansiranja između gospodarstva, zdravlja gospodarstva i zdravlja ljudi. Mislim da smo taj balans uspjeli postići, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U TRCI ZA PRVO MESTO: Sara ušla u Top 10 na takmičenju za “Miss Multiverse” – Mondovizija

“Kad čuješ Dinamo Zagreb, pomisliš da su nebitni”