in

U Mostaru osnovano prvo udruženje u BiH koje okuplja roditelje nedonoščadi / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo udruženje u Bosni i Hercegovini koje je okupilo roditelje nedonoščadi u namjeri da osiguraju bolji medicinski tretman za ove bebe, osnovano je u Mostaru.

Ideja je potekla od majke nedonoščeta, Ivane Ivanković, inače medicinske radnice koja je danas na čelu udruženja, a odmah u početku podržale su je kolegice iz mostarske Sveučilišne bolnice, te druge majke koje su se ranije suočavale s problemima koji su slični njezinim.

Najveći problem s kojim su se dosad suočavali roditelji beba rođenih prije vremena su nedovoljno dugački termini na odjelima za fizijatriju u bolnicama.

Foto: Anadolija / Ovo udruženje od nedavno ima nove prostorije u Mostaru

Ivana Ivanković u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe da se za nedonoščad zasad predviđaju termini u trajanju od po 30 minuta, što za ove bebe nije dovoljno.

“Sa nedonoščadi se mora raditi kontinuirano, jer ako odmah nakon poroda ne dobiju sve što im je potrebno, kasnije je sve teže. Veoma važno je da se dijete počne odmah razvijati. Naš cilj je da na odjelima za fizikalne terapije imamo makar po sat za svako dijete. Također, jedan od ciljeva je da terapije budu učestalije”, kaže Ivanković.

Na radost članica i članova, ovo udruženje od nedavno ima nove prostorije u Mostaru. Nalaze se u blizini Dompesa i Franjevačke crkve, a prostorije su dobili od Grada Mostara. Kompletan projekt pomogli su prijatelji Udruženja za nedonoščad.

“Dobili smo od Grada Mostara nedovršen objekt, a prijatelji su nam kasnije pomogli da ga izgradimo i opremimo po najsuvremenijim standardima. Danas se, na našu radost, u prostorijama mogu odvijati sve aktivnosti udruženja. Imamo veliku želju da uskoro angažiramo terapeuta za rad za djecom. U ovom trenutku nemamo sredstva da ga platimo i to je prvi i naš najveći problem u ovom trenutku. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti uspjeti pronaći sredstva, ponovo uz pomoć dobih ljudi. Moram kazati da su neki donirali novac za naše prostorije, a neki su ustupili besplatne usluge”, naglašava Ivanković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Foto: Anadolija / Ivana Ivanković, na čelu udruženja koje okuplja roditelje nedonoščadi

Dio opreme za razvoj i njegu djece Ivanković je donijela iz svog doma, a opremanje su pomogle i ostale članice udruženja – njih pet. Kažu da je pred njima još dosta posla, ali i da ih krase velika volja i entuzijazam.

Na nedavnoj svečanosti otvaranja prostorija Udruženja za nedonoščad predstavljena je pletena hobotnica, kao i slikovnica pod nazivom “Zagrljaj pletene hobotnice”. Riječ je o projektu koji je zamišljen kao edukacijsko sredstvo koje će javnosti približiti značaj otkrića danskih ljekara koji su dokazali dobrobit pletene hobotnice u prvim danima života prerano rođenog djeteta, kao i novinu u svijetu dječje književnosti.

Smatra se da, kada beba ručicom uhvati krak hobotnice, to na nju djeluje umirujuće. Roditelji su oduševljeni projektom, posebno slikovnicom koja priča o prijevremeno rođenom djetetu i njegovoj borbi kroz život.

Foto: Anadolija / Ovo udruženje od nedavno ima nove prostorije u Mostaru


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Seselj i ekspert Oberšal – matematika i fizika za 8 razred

“Naš je zadatak prenijeti istinu, hvala svima!”