in

CIGRE BiH: Pojednostaviti procedure za otvaranje punionica elektroautomobila

Slatka-Tajna.Eu

Elektroenergetičari Bosne i Hercegovine od nadležnih institucija će zatražiti da se pojednostavi, a u obimu potrebnih dokumenata, smanji procedura za otvaranje punionica elektroautomobila.

Uz to sugerišu da se male punionice mogu otvoriti bez ikakve dozvole što bi trebalo biti sadržano i u zaključcima 15. savjetovanja Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisiteme (CIGRE), čiji će definitivni tekst biti usvojen na sjednici Upravnog odbora te strukovne organizacije zakazanoj za ponedjeljak u Sarajevu.

Zaključci savjetovanja, koje je održano u Neumu sredinom oktobra, stručno i temeljito definišu osnovne poruke oko 160 stručnih referata i 500 učesnika tog skupa iznesenih na 16 studijskih komiteta, nekoliko okruglih stolova i foruma.

Kada je riječ elektromobilnosti, pažnju privlači i inicijativa za pokretanje domaće proizvodnje pametnih punionica za električna vozila na bazi modernih rješenja, te izgradnja mreže punionica na autocestama i magistralnim saobraćajnicama, što bi omogućilo da se Bosna i Hercegovina preko Hrvatske uveže sa već izgrađenom mrežom koja postoji u Evropi.

Bosanskohercegovački elektroenergetičari su dali brojne prijedloge za uspješnu integraciju obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem, njihovog učešća na tržištu energije i pružanja usluga.

U zaključcima je sadržan i prijedlog Studijskog komiteta “Sistem i okolina“ za izradu programa elektrifikacije grijanja upotrebom obnovljive energije u kućanstvima na područjima u BiH gdje dolazi do prekoračenja graničnih vrijednosti kvaliteta zraka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pažnje je vrijedan i njihov zahtjev za utvrđivanje potencijala biomase šuma za energetsko korištenje te usklađivanje sektora, pravila i podataka o energetskoj potrošnji.

S tim u vezi je i izrada strateške legislative, odnosno pretpostavki za korištenje biomase za proizvodnju električne energije.

Upravni odbor bh. komiteta CIGRE će na spomenutoj sjednici pod predsjedavanjem Edhema Bičakčića započeti pripreme za oganizovanje Trećeg savjetovanja elektrodistributera (CIRED) čije održavanje je planirano za jesen 2022. godine

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Predstavljamo: Ilija Jukić – Bronzani na EP

SLAVLJE U DOMU ANE SEVIĆ! Slavi se rođenje