in

Business psihologija:Stvari koje trebate znati o svojim konkurentima

Slatka-Tajna.Eu

Ne možete voditi posao, a da ne znate sve što možete o svojoj konkurenciji. Praćenje konkurencije ne samo da vam daje informacije o tome šta vaši suparnici namjeravaju, već vam daje i neprocjenjiv uvid u vlastitu kompaniju. Ako to već ne radite, možda je vrijeme da iskoristite svoje resurse kako biste saznali više o svojim konkurentima. Što više informacija imate, to možete donijeti bolje poslovne odluke. Dobro poznavanje konkurencije pomaže vam: shvatiti koje su vaše konkurentske prednosti, shvatiti specifičnosti tržišta na kojem imate tu prednost, razjasniti ko su zapravo vaši konkurenti, dizajnirati komunikacijski plan kako biste maksimalno iskoristili svoje prednosti. U nastavku pročitajte koju vrstu informacija biste trebali saznati i kako biste ih trebali dobiti.

Prihod i nivo prijetnje

Način da dobijete grubu procjenu koliki prihod ostvaruje vaša konkurencija je da pomnožite broj zaposlenika sa 150.000 dolara. Sada je to gruba procjena, dakako, ali ako imate ideju o prihodu, možete procijeniti broj i veličinu klijenata koje vaša konkurencija ima, što će vam pomoći da procijenite nivo prijetnje vašoj kompaniji. Ako je kompanija mnogo veća od vaše, onda se možete sigurno fokusirati na neke manje klijente koje možda vaša konkurencija ignorira. Ako su puno manji od vaše kompanije, tada ćete znati da se ne mogu nositi s većim klijentima na koje ciljate, što ih čini manjom prijetnjom.

Ko je najbolji prodavač

Najpouzdaniji način da dobijete ove informacije je intervjuiranje jednog od prodavača vaše konkurencije. Znati ko pokreće najviše posla za vašu konkurenciju može vam pomoći da identificirate atraktivne nove zaposlene ili vam može pomoći da identificirate prilike za podučavanje vašeg prodajnog osoblja.

Ko su najbolji kupci

Jedan od najboljih načina da odredite ko su najbolji kupci jest da pogledate izjave na web stranici konkurenta. Kompanije će najvjerovatnije tražiti pohvale od klijenata na koje su najponosniji. Poznavanje kome vaša konkurencija prodaje može vam dati predstavu o obimu njihovog poslovanja, a također vas može uputiti na klijente koji još nisu radili s njima.

Koje su nove proizvode i usluge predstavili

Idite na sajmove u svojoj industriji kako biste bili u toku s novim i uzbudljivim. Biti na sajmu dovodi vas u kontakt s klijentima koje možete osvojiti i održava vas u toku s trendovima i razvojem u vašoj industriji. Možete puno naučiti i ne morate imati štand – jednostavno prisustvovanje može vam omogućiti pristup svim vrstama unutarnjih informacija.

 Nivo zadovoljstva kupaca

Nalet pritužbi kupaca na društvenim mrežama može vam pružiti izvrsnu priliku da osvojite klijente svoje konkurencije. Također, možete odabrati učinkovite taktike i tehnike društvenih medija i ugraditi ih u vlastitu kampanju na društvenim mrežama ili možete iskoristiti probleme koji se pojavljuju s drugim kompanijama.

Vijesti o kompaniji i industriji

Bilo da se radi o službenom saopćenju za medije ili članku o vašoj konkurenciji, praćenje onoga što se događa u vijestima može donijeti produktivne rezultate. Postavite Google Alerts da vas obavještava svaki put kada se vaša konkurencija pojavi u vijestima. Bilo da se radi o korporativnom preokretu ili nevjerovatno uspješnom lansiranju proizvoda, poznavanje onoga što se događa omogućuje vam da bolje postavite svoju kompaniju kako biste preuzeli svoj dio kolača.

Vrijednosti koje konkurencija komunicira

Svaka kompanija bi trebala imati jasno definirane vrijednosti oko kojih organizira marketinške i komunikacijske kampanje i strategije. Vrijednosti određuju i način na koji se kompanija obraća ciljanoj grupi i kako im pristupa u svojim kampanjama. One u najvećoj mjeri i definiraju da li će kompanija provoditi društveno-odgovorne projekte i ka kom polju će one biti usmjerene. Kompanije koje posluju u istim oblastima obično imaju iste vrijednosti, ali ih ne moraju komunicirati na isti način.

Najvažnije ključne riječi

Kako sve više potrošača koristi web za traženje informacija o kompanijama i uslugama koje pružaju, sve je važnije znati koje ključne riječi potrošači koriste. Kooptiranje ključnih riječi vaše konkurencije može vam pomoći da privučete njihove klijente na svoju stranicu, dajući vam priliku da preuzmete njihov posao.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Da li smo agresivni zbog načina ishrane

Samim gostovanjem u emisiji ja sam izdajnik