in

Šta slijedi nakon “Dana D”?

Slatka-Tajna.Eu

Četiri informacije, deklaracija o ustavnim principima – te dokumente usvojila je Narodna skupština Republike Srpske na sjednici o vraćanju nadležnosti s države BiH na entitet Republika Srpska. Dan nakon “Dana D”, kako je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nazivala jučerašnje zasjedanje, ključno je pitanje, šta slijedi?

Uz glas više ili manje – kako je prošla deklaracija, tako su prošle i četiri informacije o prenosu nadležnosti. Na višečasovnoj raspravi dokumenti su razmotreni bez opozicije. Usvojeni su glasovima poslanika vladajuće koalicije koji su i predlagači zaključaka u kojima stoji da se zakoni i drugi akti kojima je izvršen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu neće primjenjivati nakon što Vlada Republike Srpske u roku od šest mjeseci donese nove zakone.


Plan o vraćanju nadležnosti iz SNSD-a se najavljuje već duže, a bio je dio i predizborne kampanje Milorada Dodika na posljednjim opštim izborima. U posljednje vrijeme, sve češće je i tema Narodne skupštine Republike Srpske, a pominje se i u zaključcima iz 2019. u vezi sa “Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH”, gdje je navedeno da će se u vraćanje nadležnosti ići pod određenim uslovima, ali tek na osnovu novog Ustava Republike Srpske. Dvije godine poslije, plan upisan u jednim zaključcima, čini se, promijenjen je drugim.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U utorak, slijedi nova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, o budžetu za narednu godinu. Taj dokument već je na meti kritika opozicije. Planirani budžet za narednu godinu iznosi 4 milijarde 24 miliona maraka. Nije precizirano da li je plan prihoda od indirektih poreza u iznosu od milijardu i po sačinjen na osnovu prihoda koje Uprava za indirektno oporezivanje ima trenutno. Za sada nije poznato ni koliki je plan prihoda za drugi dio naredne godine, odnosno za period u kojem je predviđeno povlačenje Republike Srpske iz poreskog sistema Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Slatki blagdanski okusi: Breskvice

Majstorija Vlahovića – dva gola za članstvo u elitnom klubu