in

Najveća solarna elektrana u Turskoj bit će završena sljedeće godine

Slatka-Tajna.Eu

Turska slovi za jednu od najpovoljnijih zemalja u Evropi kada je riječ o solarnoj energiji, pa i ne čudi što će ova zemlja već sljedeće godine dobiti solarni park veličine 4.600 fudbalskih terena. Zahvaljujući ovom gigantskom projektu, više od dva miliona domaćinstava bit će snabdjeveno zelenom energijom, a godišnje će se u atmosferu emitovati 1,5 miliona tona ugljen-dioksida manje.

Struja po zagarantovanoj cijeni

Solarni park, snage 1,35 GW, nalazit će se u turskom gradu Karapinar u Centralnoj Anadoliji, a radovi će, kako je najavljeno, biti gotovi krajem 2022. godine. Prva faza izgradnje je završena u junu ove godine instalacijom panela ukupne snage 271 MW, te je finalizirana izgradnja 20 posto elektrane koja je već započela proizvodnju električne energije. Solarni park površine 19,2 kilometra nalazi se otprilike 4,5 kilometra sjeverno od autoceste D330 Konya-Adana i otprilike 100 kilometara od Aerodroma Konya.

Solarni park Karapinar sadržavat će do 3,5 miliona prizemnih fotonaponskih (PV) solarnih modula za ukupnu neto snagu od 1.300 MW. Ostale glavne komponente u projektu uključuju montažne (prateće) strukture, DC/AC pretvarače, kablovske mreže, transformatore, trafostanice, vodove za prenos energije te sisteme nadzornog upravljanja i prikupljanja podataka (SCADA). Projekt uključuje izgradnju dvije električne trafostanice, jedne u sjevernom dijelu, a druge na južnom rubu gradilišta. Koristit će 400kV, 154kV i 33kV napone zajedno sa sistemom automatizacije trafostanice temeljenim na IEC 61850. Projekt solarne energije Karapinar planira se razvijati u dvije faze, 200 MW u prvoj fazi i 800 MW u drugoj fazi.

Ostali infrastrukturni objekti uključuju upravljanje oborinskim vodama, vodoopskrbu i sisteme odvodnje, ograde gradilišta, kontrolnu zgradu, skladište rezervnih dijelova i pristup gradilištu te internu cestovnu mrežu.

Električna energija proizvedena u Solarnoj elektrani Karapinar bit će evakuirana u nacionalnu električnu mrežu putem dva odvojena priključka. Dok će dalekovod od 400 kV biti spojen na trafostanicu Yeşilhisar, drugi vod za evakuaciju struje od 154 kV bit će spojen na trafostanicu Karapinar za daljnji prenos u mrežu.

Govoreći na ceremoniji polaganja temelja za Centar za nadzornu kontrolu i prikupljanje podataka (SCADA) za potrebe elektrane u junu ove godine, turski ministar energije Fatih Donmez je rekao da je elektrana rezultat prvog turskog konkursa za obnovljive izvore energije YEKA, također poznatog kao YEKA GES-1, koji je privukao veliku pozornost i domaćih i međunarodnih kompanija, potičući Tursku da poduzme daljnje korake u području obnovljivih izvora energije.

„Postrojenje SCADA, čiji su temelji postavljeni označava prekretnicu u lokalizaciji energetskih tehnologija u Turskoj. Naš SCADA centar će upravljati i kontrolirati tvornicu, a također će djelovati kao informacijska i tehnološka baza za sektor i profesionalce“, rekao je Donmez.

Projekt inače realizira Kalyon Enerji, podružnica turskog konglomerata Kalyon Group u saradnji s China Electronics Technology Corporation (CETC) s procijenjenim ulaganjem većim od jednu milijardu dolara. Projekt solarne energije Karapinar prvobitno je dodijeljen južnokorejskom konzorciju Hanwha Q CELLS i Kalyon Enerji u martu 2017. godine. Dvije godine kasnije, China Electronics Technology Corporation (CETC) zamijenila je Hanwha Q CELLS kao razvojnog partnera solarnog projekta.

Jedan od uvjeta konkursa bio je da odjel za istraživanje i razvoj zapošljava 100 ljudi kao tehničko osoblje, da domaći inžinjeri čine 80 posto svih zaposlenih na ovom projektu, te da ovaj odjel mora biti aktivan najmanje sljedećih 10 godina. Električna energija proizvedena u ovoj solarnoj elektrani od 1 GW prodavat će se po zagarantovanoj cijeni sljedećih 15 godina.

Osim ove dvije kompanije u projektu učestvuju i Genel Elektrik Sistemleri (GES ) koji je dobio ugovor po sistemu ključ u ruke za temeljni i izvedbeni projekt, nabavu opreme, montažu, ispitivanje i puštanje u rad trafostanica 400 kV i 154 kV.  Vekon je započeo proizvodnju i isporuku profilnih konstrukcija za projekt u julu 2020. godine, dok je Chain Logistics ugovorio transport solarnih panela. Nexten Enerji je ugovoren za poslove izgradnje i održavanja projekta Karapinar, dok je Vigi Group ugovoren od strane konzorcija Kalyon Enerji i CETC za usluge upravljanja projektom. Kompanija RINA ugovorena je za izradu izvještaja o procjeni uticaja na okoliš i društvo. RINA je također bila angažirana za izvid i istraživanje terena u decembru 2017. godine.

Kredit Velike Britanije

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Za ovako veliki projekat neophodna su i pozamašna sredstva, pa je Velika Britanija odobrila kredit od 255 miliona eura za izgradnju elektrane. Kako je saopćila britanska vlada, sredstva koja će biti uložena u solarni park u Turskoj su do sada najveća sredstva koja je Britanija izdvojila za solarnu energiju. Odluka o finansiranju solarne elektrane uslijedila je nakon Klimatske konferencije UN-a COP26, gde se Britanija obavezala da će pružiti veću podršku globalnoj energetskoj tranziciji.

Projekat će finansirati putem GE Renewable Energy, odjel General Electrica sa sjedištem u Parizu, fokusiran na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i UK Export Finance (UKEF), britanska agencija za izvozne kredite.

To će omogućiti GE-u da implementira svoju prvu solarnu tehnologiju FLEXINVERTER izvan Sjedinjenih Američkih Država, podržavajući turske ciljeve čiste energije i olakšavajući trgovinu dobavljačima iz Ujedinjenog Kraljevstva. Finansiranje projekta bit će strukturirano na temelju projektnog finansiranja i prikupljeno putem JP Morgana kao glavnog aranžera i zajmodavca uz podršku UKEF-ove garancije.

GE je ponosan što ponovno ulazi u partnerstvo s UKEF-om kako bi isporučio jedan od najznačajnijih turskih projekata obnovljivih izvora energije i GE-evu prvu tehnologiju solarne elektrane FLEXINVERTER izvan SAD-a. Naš odnos s UKEF-om omogućuje nam da kupcima GE ponudimo pristup raznolikom i konkurentnom finansiranju za GE projekte koji isporučuju održivu, pouzdanu i pristupačnu energiju,” kazao je Guto Davies, globalni voditelj javnog kapitala u GE Energy Financial Services.

Integracija solarne tehnologije FLEXINVERTER i montaža solarne elektrane dogodit će se u Velikoj Britaniji. Kao dio zahtjeva za lokalizaciju, GE-ova lokacija Grid Solutions u Gebzeu u Turskoj proizvodit će transformatore za integraciju u solarni inverterski sistem. Osim GE-ove solarne tehnologije, izvozni ugovor također pokriva dizajn, inžinjering, upravljanje projektima, upravljanje gradilištem i puštanje u rad.

„Izvozno finasiranje Ujedinjenog Kraljevstva stavlja Ujedinjeno Kraljevstvo u srce globalne tranzicije zelene energije“, kazala je Anne-Marie Trevelyan sekretarka za međunarodnu trgovinu Velike Britanije.

Dodala je da samo čvrsto djelovanje Ujedinjenog Kraljevstva nije dovoljno za borbu protiv klimatske krize. Finansiranje UKEF-a potiče druge zemlje da ulažu u obnovljive izvore energije i otvara nova tržišta za britanska poduzeća koja će potaknuti oporavak utemeljen na zelenim radnim mjestima.

„Postoji ogroman potencijal za solarnu energiju u Turskoj koji se može riješiti pametnim rješenjima koja će pomoći integrirati ovaj prirodni izvor energije u mrežu na pouzdan način i na nivou komunalnih usluga“, kaže Prakash Chandra, izvršni direktor obnovljivih hibrida u GE Renewable Energy .

GE-ova solarna elektrana FLEXINVERTER kombinira solarni inverter, srednjenaponski energetski transformator i opcijsku MV Ring glavnu jedinicu, integriranu u 20-metarski ISO kontejner visoke kocke. FLEXINVERTER je ključna komponenta GE-ovog FLEX portfelja Renewable Hybrids, dizajniran za rješavanje potreba kupaca kroz višestruke aplikacije kako bi se omogućilo otpremanje zelenih MWh. Također uključuje FLEXRESERVOIR i FLEXIQ tehnologije.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Danijela Dvornik: Već 10 godina traje maltretiranje, zovu me sa svih mogućih brojeva

“Ovi činom je pokazao svijetu da je secesionista”