in

JASMILA ŽBANIĆ PROGLAŠENA NAJBOLJOM EVROPSKOM REDITELJICOM: ‘Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su glas mira u Evropi…’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/12/jasmila-zbanic.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/12/jasmila-zbanic.jpg”,”caption”:”Sjajan uspjeh nau0161e rediteljice Jasmile u017dbaniu0107 u Berlinu”,”bg”:”b6958e”},{“img”:”/img/vijesti/2021/12/quo-vadis-aida-web.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/12/quo-vadis-aida-web.jpg”,”caption”:””,”bg”:”15130f”},{“img”:”/img/vijesti/2021/12/jasmila2.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/12/jasmila2.jpg”,”caption”:””,”bg”:”7c525e”}]

Večeras se u Berlinu održava 34. po redu dodjela Evropskih filmskih nagrada (EFA), gdje se među nominovanima našla i bh. redateljica Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?”. Ona je proglašena najboljom rediteljicom u Evropi za 2021. godinu.

Od ukupno devetnaest kategorija, “Quo Vadis, Aida?” nominovan je u čak četiri – za najbolji evropski film 2021., najbolju evropsku redateljicu, najbolju evropsku glumicu i najbolju evropsku scenaristicu.

Zahvaljujući svom postignuću, Jasmila je proglašena najboljom evropskom rediteljicom 2021. godine.

U svom govoru nakon proglašenja, Jasmila se zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu.

“Hvala vam svima. Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira u Evropi danas. Nnakon tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice, one se još zajedno zalažu za život. Zahvaljujem se svojoj majci koja je preminula, ali ostavila okean ljubavi, taj okean me štiti i zbog njega istrajavam. I moja kćerka koja me inspiriše da budem odgovornija za novu generaciju muškaraca i žena koji će izgraditi bolju Evropu od ove koju imamo sada”, rekla je Jasmila Žbanić.

Zahvalila se Damiru Ibrahimoviću, producentu, cijeloj ekipi, ali i rediteljici Lini Vertmiler koja je preminula prije dva dana.

“Ona je bila baka koja se borila pod težim oklonstima i stvorila put kojim smo mogle proći”, kazala je Žbanić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku 

U kategoriji za najbolje scenariste nagradu su odnijeli Florian Zeller i Christopher Hampton zahvaljujući filmu “Father”.

Za najboljeg evropskog glumca proglašen je Anthony Hopkins (“Father”), najboljom evropskom komedijom “Ninjababy” Yngvilda Sve Flikkea, najboljim evropskim kratkim filmom “My Uncle Tudor” Olge Lucovnicove, a u kategoriji najboljeg animiranog filma “Flee” Jonasa Pohera Rasmussena.

Sve dobitnike nagrada, kao i nominovane možete pronaći ovdje.

Podsjećamo, “Quo Vadis, Aida?” nominovan je za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar i Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA, a dobitnik je Independent Spirit Awardsa, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U kombinaciji svako veče s drugim djevojkama, čuje se i buka: Komšije ocrnile Saleta Tropiko!

Šta bi Fehervar bez njega? Kenan Kodro ponovo riješio utakmicu