in

Apple na putu da dostigne vrijednost britanske ekonomije

Slatka-Tajna.Eu

Američka kompanija Apple na korak je do toga da prva na svijetu dostigne tržišnu vrijednost od tri biliona (3.000 milijardi) dolara i tako premaši vrijednost ekonomija mnogih zemalja na svijetu.

Time bi ovaj tehnološki div, kako prenose agencije, postao vrijedniji od njemačkog tržišta kapitala ili cijele britanske ekonomije.

Ovakav razvoj situacije se dešava nakon samo godinu dana otkako je Apple dostigao tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara, pošto je prethodno prekoračio magičnu liniju od 1.000 milijardi, javlja Reuters.

Akcije kompanije su zatvorene na Wall Streetu na nivou od 175,08 dolara. Apple-u je potrebno da dostigne cijenu od 182,85 dolara po akciji, kako bi stigao do željene tržišne vrijednosti od tri biliona dolara.

Akcije Apple-a su tokom godine porasle za skoro 30 procenata, nakon silovitog rasta od 80 posto prošle godine. Rivalske kompanije, kao što su Microsoft, Amazon, Alphabet i Tesla zabilježile su povećanje vrijednosti između 10 i 70 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“To je fenomenalno dostignuće koje podvlači nevjerovatnu dominaciju američkih tehnoloških firmi. Još toliko toga tek treba da ponudi Apple, što vas tjera da se zapitate koja je sljedeća linija koju će preći i koliko veliki mogu da postanu”, rekao je za Bloomberg Craig Erlam, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

EKSKLUZIVNO BARBI AFRIKA: Ne želim da podsjećam na Karleušu

U kombinaciji svako veče s drugim djevojkama, čuje se i buka: Komšije ocrnile Saleta Tropiko!