in

UŽIVO U NSRS poručeno kako Bošnjaci imaju najveću odgovornost za situaciju u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Dvadeset četvrta posebna sjednica počela je danas u 12 sati, a prisustvuju joj član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, te lideri političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj.

19:15 – Narodni poslanik Darko Babalj (SDS) na današnjoj sjednici NSRS poručio je kako se viteški borio protiv Dine Konakovića, Asima Sarajlića…

Dodao je da se “ne odriče Sarajeva”.

19:00 – Tokom dvadesetčetvrte posebne sjednica NSRS došlo je do rasprave između poslanika Edina Ramić i potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Denisa Šulića zbog uskraćivanja odlaska na džumu. Opširnije…

18:45 – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da ovaj entitet ima pravo da se bori za vraćanje svojih nadležnosti prenesenih na nivo BiH, te da Srbi traže da budu uvaženi kao konstitutivni narod.

“Niko ne može reći da nemamo pravo da tražimo da se poštuje Ustav i Dejton. Tražimo i da budemo uvaženi kao konstitutivni narod. A Bošnjaci, kao najbrojniji, imaju najveću odgovornost za situaciju u BiH, kao što je imaju Srbi u RS”, rekao je Višković replicirajući Edinu Ramiću iz Poslaničke grupe “Zajedno za BiH”.

18:40 – Poslanik Koalicije Zajedno za BiH Senad Bratić kazao je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da prenos nadležnosti sa BiH na RS predstavlja udar na ustavnopravni poredak te da zaslužuje hitnu reakciju institucija BiH, prije svega Tužilaštva, ali i OHR-a.

“Iz trenutne situacije vidimo da skupštinska većina slijepo pratiti instrukcije, ali najveći problem je što je NSRS izašla iz okvira nadležnosti, suprotno zakonima i Dejtonskom sporazumu”, poručio je.

18:10 – “Neće biti sankcija međunarodne zajednice”, uvjeren je lider SNSD-a i član državnog predsjedništva Milorad Dodik. Dodao je kako će se razmisliti o tome da Republika Srpska uvede sankcije.

Dodao je kako “imamo šest mjeseci i tri opcije kada je riječ o Oružanim snagama”.

“To su: Umanjenje njihovog kapaciteta, Zakon o Vojsci Republike Srpske ili Zakon o demilitarizaciji Republike Srpske. Sve tri su ravnopravne”, zaključio je Milorad Dodik.

17:55 – Lider NDP-a Dragan Čavić je zaključio kako nestajanje institucija i uzurpacija nadležnosti RS zahtijevaju ovakav odgovor.

“Naziv Republike Srpske mogao bi biti osporen”, samo je to jedna od “opasnosti” koju navodi Dragan Čavić. Više pročitajte OVDJE.

17:33 – Milorad Dodik i Željka Cvijanović ni ovaj put nisu izostavili spominjanje N1.

17:28 – Narodni poslanik Nebojša Vukanović bio je poprilično iznerviran nakon obraćanja lidera SNSD-a Milorada Dodika na sjednici NSRS. Tokom obraćanja isključen mu je mikrofon.

17:20 – “Poslanici opozicije napuštaju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti”, kaže Mirko Šarović.

17:03 – Milorad Dodik je kazao da je opozicija upala u zamku i da drži lekcije vladajućima u ovom entitetu. Odbaci je navode kako su članovi SNSD-a većinom učestvovali u prenosu nadležnosti.

“2005. SDS je prihvatio reformu odbrane. Doći ovdje i optuživati samo jednu stranu – nije tačno”, poručio je lider SNSD-a.

16:58 – “Ovo što danas radimo nije pitanje vlasti i opozicije, nego nešto što zaista treba da pokaže nekoliko zaista važnih stvari”, istakao je lider Ujedinjenje Srpske Nenad Stevandić. Uvjeren je, tvrdi, da svi u Republici Srpskoj zastupaju mir, “a da se o ratu govori isključivo u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Izvor : Screenshot (NSRS)

16:30 – “Nikad se ne zna da li je ono što se dešava najbolji trenutak. Vrijeme koje će doći će pokazati da li je ovo najbolji trenutak”, istakao je lider Socijalističke partije Petar Đokić odgovarajući u svojoj uvodnoj riječi na upite lidera iz opozicije zbog čega se tema vraćanja nadležnosti od strane vladajuće koalicije aktuelizuje baš sada.

Svojim destruktivnim odlukama, nametanjem rješenja koja su imali više puta, međunarodna zajednica je dovela do toga da danas imamo ovakve odnose”, istakao je Đokić ističući da je međunarodna zajednica otimala nadležnosti koje su pripadale Republici Srpskoj, da je vršila pritisak u trenucima u kojima se razmatralo da se određene nadležnosti dobrovoljno prenesu na Bosnu i Hercegovinu, navodeći da se u takvim odnosima živi već 26 godina, bez rješenja.

16:10 – “Greške su pravljene” kaže na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti lider DNS-a Nenad Nešić, navodeći kao primjer situacije u kojima su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine verifikovani zakoni koje je nametao visoki predstavnik, ali i kada se u Narodnoj skupštini “ćutalo na donošenje nekih zakona koji su u nadležnosti entiteta”.

Nešić: “Hoće li naši građani imati duple lične karte, vozačke dozvole, pasoše?”

15:50 – “Ovo je jedna opasna igra u koju uvodite Republiku Srpsku”, istakao je lider PDP-a Branislav Borenović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti. Sjednicu je nazvao “opasnom farsom, za koju bi neko rekao da je blef”, ističući da ono što je na njoj saopšteno od strane predlagača, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović ne odgovara onome što se govorilo svih ovih mjeseci.

Slušali smo najave o spremnih 140 zakona, a danas imamo kontradiktorne rečenice na jednoj informativnoj predizvornoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je Borenović pitajući vladajuće u Republici Srpskoj zašto o procesu vraćanja nadležnosti govore uoči završne godine mandata.

Borenović: Vojnik sam prve generacije VRS, i u pravu je Šarović – ovo znači rat!

15:30Način na koji se ovo predlaže je direktno ugrožavanje mira i uvođenje RS u opasnu spiralu sukoba sa mogućnošću izbijanja rata, to želim da prenesem Dodiku. Kao stranka ćemo pratiti i podržavati svaki razuman prijedlog, ali on mora da ide kroz dijalog i dogovor. Jednostrane odluke ne, to je opasnost po RS. Dodikov pristup je poguban po RS rekao je  Šarović u svom obraćanju poslanicima. 

Pročitajte detalje:

Mirko Šarović: Uvodite RS u rat

14:28 – Nakon uvodnog izlaganja predsjednice Republike Srpske Želje Cvijanović, na zahtjev Kluba PDP-a određena je pauza od 60 minuta. Zasjedanje se nastavlja u 15:18.

Republika Srpska nema namjeru uzurpirati bilo šta što po ustavu pripada nekom drugom nivou vlasti. Ni jedna aktivnost institucija Republike Srpske ne izlazi i neće izlaziti iz ustavnog okvira, niti će ugroziti ustavom predviđenu raspodjelu nadležnosti“, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske u svom uvodnom obraćanju.

Ovo nije revolucija, mi nismo nikakavi revolucinari ni pobunjenici” istakla je predsjednica Republike Srpske Želja Cvijanović, koja je još jednom sve strane u Bosni i Hercegovini pozvala na dijalog. Istakla je da “Smatra da se jedino vraćanjem u legalne tokove i procese ova kriza može prevazići i tako pomoći Bosni i Hercegovini da normalno profunkcioniše” tvrdeći da “dejtonskoj Bosni i Hercegovini nikada nije ni pružena prilika da funkcioniše”.

Tvrdi “činjenica je da su mnoga od nametnutih zakonskih rješenja potvrđena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali to ne mijenja činjenicu da su ta rješenja neustavna”, ističući da visoki predstavnik nikada nije imao ovlašćenja da se pred Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine pojavljuje kao predlagač akata.

U svom izlaganju govorila je i o novom ustavnom aktu kojim će, kaže, “Republika Srpska biti prepoznata u svom punom kapacitetu”. Cvijanović je podsjetila da su gašenje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda sadržani i u preduslovima Evropske unije za dobijanje kandidatskog statusa.

 

14:03 – Pred kraj uvodnog obraćanja Dodik je istakao da je današnja sjednica Narodne skupštine važna, “uprkos tome što će neki pokušati da je minimiziraju”.

Ono što je važno, ovdje postoji potrebna, snažna većina da se ove odluke donesu. Ta većina će razmatrati i nove zakone. Možda ćemo odlučiti da je moguće neke stvari modelirati, tako da ostanu na nivou Bosne i Hercegovine”, zaključio je Dodik napominjući da “kada se prenese nadležnost na nivo Bosne i Hercegovine, to ne znači da smo mi izgubili pravo da odlučujemo o toj nadležnosti”.

Ovo će virjeme pokazati da li Bosna i Hercegovina može ili ne može da opstane, istakao je Dodik, tvrdeći da je on taj koji ne vjeruje da može. “Ne postoji unutrašnji konsenzus, ne zato što to neće Srbi ili Republika Srpska, mjera našeg konsenzusa su naša prava”. Slušao je, kaže Dodik, u javnom diskursu one koji su s pravom zabrinuti da bi ove aktivnosti mogle da izazovu neke mjere. Često se, ističe, spominju sankcije.

Ovaj narod nema šta da se brine. Vidjeli ste prije dva mjeseca da je bila opšta galama oko sukoba pa ga nema”, tvrdi Dodik, ističući da “Republika Srpska neće preduzeti vojne mjere, čak ni ako bude vojno napadnuta”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nikakvo vojno eventualno zauzimanje Republike Srpske ne znači da je ona izgubljena”, rekao je Dodik naglašavajući da “rat nije opcija”.

13: 50 – Milorad Dodik: “Neka poslušaju stavove koji zagovaraju vraćanje nadležnosti entitetima. Neće se uvijek dobiti ono što želimo, ali to ne znači da ne treba da odustanemo. Narod će na referenumu, nakon rasprave, odlučiti o novom Ustavu RS “. I dalje ostaje pri stavu da se stave van snage neki zakoni koje je ranije donio Visoki predstavnik. U diskusiji je citirao i Ričarda Holbruka, koji je navodi 1995.godine rekao:

Ono što se sada ne dogovori nikada se neće dogovoriti, tako piše u knjizi”. Dodik dodaje da nema Bosne i Hercegovine bez Srba i Republike Srpske. Ipak, promjena ranije isključnog stava je evidentna:

Možda ćemo prihvatiti da neke zakone modeliramo na nivou BIH, neke ćemo vratiti RS”. Ponovio je da RS ne priziva rat, a da Visoki predstavnik ne postoji, jer ponavlja nije ga imenovao Savjet bezbijednosti.

Ja sam onaj koji ne vjeruje da BIH može da opstane, nema unutrašnjeg kapaciteta niti konsenzusa. Mjera našeg konsenzusa su naša prava, ne želimo da zaziremo u tuđa. Naša su prava ozbiljno degradinana. Odbacimo praksu međunarodnog faktora“.

Govorio je i o sankcijama.

Neki među nama ih i prizivaju. Dozvolite nam da se političkim sredstvima borimo za naša prava. RS neće poseći za vojnim sredstvima. rat nije opcija. oni koji to prizivaju neka to objasne istoriji i sudovima. Ustav je važeći, ništa ne radimo mimo Ustava.”

.13:45 – Formiranje oružanih snaga bio zahtjev sa strane i nije odražavao unutrašnje potrebe istakao je Dodik tvrdeći da “zna kakva je atmosfera bila u to vrijeme i kako je teško bilo izvući se iz toga”. Upitao je kome trebaju ovakve Oružane snage i odgovorio na sopstveno pitanje da su one potrebne jedino NATO-u i njihovom generalnom sekretaru kako bi mogao da se hvali da je uspio da napravi multietničku vojsku.

Naša ideja je da povučemo ranije datu saglasnost na formiranje Oružanih snaga, da ostavimo rok od šest mjeseci i da pokušamo u roku od šest mjeseci, kroz pregovore, saopštiti kako mi vidimo uređenje Oružanih snaga”, istakao je Dodik.

Ja mislim da treba povući saglasnost sa oružanih snaga, to ne podrazumijeva da Srbi treba odmah ovog časa da napuste Oružane snage. Trebamo vidjeti šta učitni s tim, da li da se umanji, prepolovi i smanji sastav Oružanih snaga, da se donese Zakon o Vojsci Republike Srpske ili da se donese Zakon o demilitarizaciji Republike Srpske. O svemu tome treba razmisliti i donijeti pravu odluku”.

 

13:30 – “Naša borba je ustavna borba, mi nismo ovdje avanturisti, nismo oni koji žele da prave nešto novo, samo se borimo za ustav istkao” je Dodik govoreći o tome kako vidi stubove ustava Bosne i Herceogivne od kojih posljednom smatra odredbu u kojoj stoji da “oružane snage jednog entiteta ni pod kojim uslovima neće prelaziti entitetsku liniju razgraničenja i ulaziti na teritorijiu drugog entiteta”.

 

Bosna i Hercegovina je u krizi od kad je formirana, a kriza nikada nije prestala istakao je Dodik ocjenjujući kao netačne tvrdnje da je trenutna kriza u Bosni i Hercegovini najveća od završetka rata.

13:19 – Milorad Dodik u svom obraćanju poslanicima između ostalog je poručio: “Moramo pažljivo da odmjerimo šta je naš entitetski interes” rekao je u uvodnom obraćanju pred narodnim poslanicima član Predsjedništva Bosne i Herceogivne Milorad Dodik. Na početku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti Dodik je, kako je sam rekao, parafrazirao dijelove govora bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Dejvida Kamerona uoči referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

 

Nisam srpski izolacionista, ne želim samo bolji aranžman za Republiku Srpsku, već i za Bosnu i Hercegovinu”, kaže Dodik i tvrdi, “ako ne riješimo trenutne izazove, postoji opasnost da će se Bosna i Hercegovina raspasti, a da će Republika Sprksa krenuti ka izlazu”, istučići kako je njegov princip da “entitetski parlamenti moraju da imaju veću i značajniju ulogu.

Dodik je ponovio stav da smatra da Bosna i Hercegovina “ide u pravu na koji nismo pristali zaklljučivanjem Dejtonskog sporazuma”, a da se zamjerke odnose na “miješanje u naše nadležnosti”, zbog čega se, tvrdi, stalno postavlja pitanje “zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali?”

Republika Srpska, kaže Dodik, ima osjećaj da Bosna i Hercegovina ide u krivom pravcu.

Jedan za drugim mijenjaju se nadležnosti u korist Bosnne i Hercegovine i ne primjećujemo da iko izražava kajanje zbog toga”, istakao je Dodik uz tvrdnju da vjeruje da je moguće ostvariti dogovor po kojem svako može dobro da se osjeća i da svi narodi u Bosni i Herceogivni mogu dobro da se osjećaju. Obraćenje uživo možete pogledati ovdje.

13:03 – Počelo je Dodikovo obraćanje, očekuje se da će trajati 60 minuta. “Nisam srpski izolacionista, ne želim samo bolji aranžman samo za RS, želim bolji aranžman i za BIH. Ako ne riješimo ove izazove prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a Republika Srpska krenuti prema izlazu” rekao je na početku obraćanja. Obraćenje uživo možete pogledati ovdje.

13:01 – Na iznenađenje mnogih, Dodik se u prvih sat vremena zasjedanja nije obratio. Nakon glasanja dobio je dozvolu poslanika nakon što je izglasano njegovo obraćanje.

12:52 – Savez nezavisnih socijaldemokrata je zbog posebne sjednice Narodne skupštine, na svom Twitter profilu objavio spot u kome se poručuje da “Ustavni sud BiH otima našu zemlju”.

“Preko 130 nadležnosti oteto je od Republike Srpske. Vratićemo RS nadležnosti za koje smo se borili, poruka je SNSD-a  i  Milorada Dodika:

12:35 – RS jedina slavi Dayton, ne prihvatamo ni London ni Bon, rekao je šef kluba poslanika SNSD Igor Žunić završavajjući uvodno obraćanje.

Ovo danas nije inat, ovo je naše pravo. Vi koji mislite da će Republika Srpska jednog dana nestati, Gospodo iz međunarodne zajednice, gospodo iz PIK-a, uvaženi Gdine Šmit, građanine demokratske, velike, jake zemlje, koja poštuje pravo i pravdu, srećan Vam svima međunarodni dan ljudskih prava”.

Ranije je Žunić pročitao sve zakone i odluke, preko 100, koje su kako kažu u SNSD silom prenešene na državni nivo, te “otete kao izvorne dejtonske nadležnosti RS”.

Ministarka  finansija Zora Vidović trenutno obrazlaže tačku o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnih poreza.

Gledajte N1 uživo:

N1 TV LIVE stream

12:16 – Begija Smajić, poslanica iz Zajedno za BIH na početku sjednice je zatražila je pauzu od 60 minuta, zbog džume.

Podnijeli smo zahtjev za pomjeranje sjednice zbog džume na kojoj su kolege Zajedno za BIH otišle. Nije udovoljeno zahtjevu, pa tražimo pauzu od sat vremena. Vi predsjedvajući kao Bošnjak trebali ste da znate da je petak džuma i da Muslimani ne rade”.

Predsjedavajući Denis Šulić iz SNSD joj je odgovorio:”Mi se nalazimo u svjetovnoj vlasti, ne u crkvenoj, islamskoj, poštovaćamo svjetovne zakone…

Vaš zahtjev je došao kasno. Poslaničke grupe nemaju pravo pauze, ne mogu Vam izaći u susret.

12:15 – Aleksandar Glavaš iz DNS pitao je da li je tačno da Nedjeljko Čubriloviće ne predsjedava skupštinom jer je uplašio.

Da li je Čubrilović razgovarao sa Eskobarom, pa se prepao i ne dolazi. Kakav je to manji zahvat pa ne dolazi 15 dana”, pitao je Neboša Vukanović.

SNSD-ov Igor Žunić govorio je u uvodu da je Dejtonski sporazum derogiran djelovanjem stranaca. Čitao je Ustav BIH, dio iiz Mirovnog sporazuma, navodeći zakone koji su nametnuti, a ne sadrže se u Ustavu BIH.

Ljudi bez lica, definisani kao zapad, međunarodna zajednica, nekakvi ambasadori, stranci, oni su pokrovitelj bošnjačkih političkih elita. Visoki predstavnik pribjegavao je nametanju odluka i prisili, da se vlast u BIH centralizuje i da Dejtonska BIH ostane vlasništvo jednog naroda koji je najbrojniji u BIH”.

Sa 48 glasova za i 23 protiv, NSRS je usvojila dnevni red posebne sjednice. Rasprava o svim tačkama je objedinjena. Na dnevnom redu su informacije i zaključci o prenosi nadležnosti sa nivoa BiH na nivo RS.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jedite pametno: 20 trikova s kojima vas vaga neće šokirati nakon praznika

AEK povlači dres Jelovca iz upotrebe