in

U Rajlovcu danas primopredaja američkih helikoptera

Slatka-Tajna.Eu

Primopredaja četiri helikoptera opšte namjene Bell Huey II Oružanim snagama Bosne i Hercegovine bit će održana danas u kasarni “Rajlovac”.

Na svečanoj ceremoniji primopredaje planirano je obraćanje članova Predsjedništva BiH, ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generala-pukovnika Senada Mašovića, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Slijetanje helikoptera sa VIP-zvanicama planirano je u 10.45 sati, doček i predaja raporta predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH u 11.00 sati, demonstracija operativnih sposobnosti Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH u 11.15 sati.

Podsjetimo, novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su 4. decembra iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuRadi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH. Ovom nabavom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ugroženi vilinski konjici koji uništavaju komarce

Navijači Hajduka učestvovali u tuči u Lisabonu, a onda su stigle i Delije