Categories: Biznis

medIT: Lider informatičko-zdravstvenog sektora u BiH

Kompanija medIT prisutna je na bh. tržištu preko 13 godina i vlastitim softverskim platformama u zdravstvenom sektoru poboljšava kvalitetu zdravstvene njege i kvalitete života građana i olakšava rad svim zdravstvenim radnicima, uz poštivanje veoma važnih segmenata – zakonske legislative i etičkih zdravstvenih normi ponašanja.

Kompanija je osnovana u aprilu 2008. godine i u samom startu poslovanja ostvaruje strateško partnerstvo sa Deutsche Telekom Groupom, odnosno T-systems. Ostvarena strateška saradnja je rezultirala zajedničkim projektnim aktivnostima i rezultatima na nivou izvrsnosti, kaže u razgovoru za Business magazine direktor kompanije Samir Dedović i naglašava da je kompanija medIT  grupacija u sklopu koje posluju kompanije E-medIT i T-medIT i apsolutni su lideri u informatičko-zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini.

 BM: Nedavno ste u Sarajevu predstavili dva značajna projekta digitalizacije zdravstvenog sektora. Možete li nam reći nešto više o projektima?

 DEDOVIĆ: Sa vFARM platformom smo startali prije nepunih mjesec dana. Do danas smo potpisali ugovore sa preko 350 bolje opskrbljenih apoteka u BiH. Cilj projekta je da se brzo antigensko testiranje ponudi na više lokacija, a pod kontrolom zdravstvenih radnika, kako bi bilo pristupačnije građanstvu. vFARM zapravo omogućava svim testiranim građanima dobijanje validne elektronske potvrde, što je jedinstveno u regiji. Drugi cilj vFARM platforme je integracija slanja i realizacije elektronskih recepata, od strane zdravstvenih radnika sa validnim licencama. Pored apoteka ulazimo u podršku kompanijama kako bi se uspješno nosile sa izazovom zvanim pandemija CoVID19, u smislu da se ključni uposlenici kompanija po epidemiološkom protokolu testiraju i onda im se odobrava dolazak na posao. Ovim se izbjegavaju problemi kad je više ključnih uposlenika ili zaraženo ili u samoizolaciji u isto vrijeme; ne treba napominjati kolika je recimo šteta kod kompanija kad je Uprava ili managment firme „van stroja“ 15 do 20 dana. Također smo u istom periodu izvršili dokapitalizaciju Start up projekta Doktor Kad Mi Treba, koji je prva regionalna telemedicinska platforma u regiji. Ključ uspjeha ove platforme zapravo se ogleda u mogućnošću dobijanja doktorskog savjeta ili mišljena, iz udobnosti doma, kancelarije ili hotelske sobe. Nakon završene konsultacije sa zdravstvenim radnikom, svaki klijent će imati mogućnost dobijanja eRecepta, a koji će moći preuzeti u kvartovskoj apoteci. Kroz ova dva projekta zapravo u potpunosti uvodimo digitalizaciju u zdravstveni sistem u BiH, i na ovaj način stvaramo osnovu za nove, velike projekte, koji će u konačnici dovesti do unaprijeđenja zdravlja populacije.

 

BM: Pandemija je ubrzala digitalizaciju u svim sektorima i veoma brzo pokazala koliko su važni Vaši projekti za olakšanje rada zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. Da li ste proširili projekte i na druge dijelove BiH?

DEDOVIĆ: Apsolutno, u Kantonima ZDK, TK, USK i SBK digitalizacija je dostigla značajnu razinu implementacije, a što je najvažnije uspostavljen je centralni zdravstveni elektronski karton u Kantonima: ZDK, TK i USK, pored Kantona Sarajevo. U SBK informatizirano je pet bolnica i uspostavljen je centralni zdravstveni karton na nivou bolnica. Proces vakcinacije, PCR, antigen rapid testovi i QR code su implementirani po kantonima. Distribucija i testiranje se radi ili preko Viber platforme ili preko SMS poruka, tako da možemo da potvrdimo ubrzanu ultimativnu digitalizaciju u zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini. Potrebno je naglasiti da je ipak Kanton Sarajevo lider u primjeni digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, ali ne samo u Bosni i Hercegovini već na prostoru ex-Yu i to je fakt koji ponosno ističemo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







 BM: Pojava koronavirusa je ograničila kretanje stanovništva i sve češće su nam potrebne doktorske konsultacije bez nužnog dolaska u ambulantu. Koliko je vaša platforma Doktor Kad Mi Treba povećala broj korisnika u ovoj godini?

DEDOVIĆ: Doktor Kad Mi Treba samostalno uspješno posluje godinu dana, tako da ne možemo povlačiti paralelu sa postpandemijskim periodom. Kao što je rečeno; odnedavno je u sastavu medIT grupe firma T-medIT, koja ima prefiks „T“, što znači: Telemedicina. Trenutno na platformi možete pronaći više od 200 ljekara iz većine bosanskohercegovačkih gradova, a taj se broj dodatno povećava na dnevnom nivou. Do danas je platforma napravila preko 5.000 konsultacija, a integracija sa E-medIT će dovesti do značajnijeg rasta po svim segmentima. Ključ Telemedicine je realizacija eRecepta, što je integracijom sa platformom E-medIT i ostvareno. Sva svjetska predviđanja kažu da će do 2025. godine 50 posto zdravstvenih usluga biti obavljano online, kroz slične platforme.

 BM: Šta možemo očekivati od Medit-a u 2022. godini? Imate li u planu neke nove projekte?

 DEDOVIĆ: CoVID19-Business platforma je novi projekt koji uskoro kreće. Radi se zapravo u Kutku za testiranje u privrednim subjektima, posebno proizvodnim pogonima, firmama sa većim brojem uposlenika, hotelima i sl. gdje će svaki uposlenik imati mogućnost da se samotestira i preuzme validnu CoVID19 potvrdu. Nastavljamo svakako sa pozitivnim projektnim aktivnostima, sa naglaskom veoma jake poslovne aktivnosti u Adria regiji. Očekujemo rast u svim segmentima poslovanja, jer je medIT grupa prepoznata kao strateški partner većine zdravstvenih resornih ministarstava u Adria regiji. Za sada bi zadržali u tajnosti potpuno nove dvije zdravstvene platforme, koje će dovesti do krupnih iskoraka.

Redakcija

Recent Posts

Kako pravilno skuvati jaja da ne popucaju?

Pucanje jaja tokom ključanja je čest problem sa kojim se s vremena na vrijeme susrećemo.…

47 minuta ago

ANALITIČARI SLOŽNI: ‘Zahvaljujući’ Vučiću u svijetu se govori o genocidu u Srebrenici

Oni koji poštuju sudske presude podržavaju rezoluciju o Srebrenici, dok negatori genocida čine sve kako…

1 sat ago

Sin Vlade Đurovića pronađen mrtav

BEOGRAD - Nebojša Đurović (49), sin proslavljenog košarkaškog trenera Vlada Đurovića pronađen je mrtav danas…

1 sat ago

jimmy had to find out the hard way! #jimmycarr #standupcmedy #riskyjokes #oneliners

Welcome to Jimmy Carr's official YouTube channel, where you can find all the best bits…

2 sata ago

MIRZA SELIMOVIĆ POZVAO PRIJATELJE U POMOĆ: Njegovoj bolesnoj majci potrebna krv

Pjevač Mirza Selimović javno se oglasio i zatražio pomoć za majku koja je bolesna i…

2 sata ago

Spasioci u BiH satima pokušavaju doći do rudara zatrpanog 170 metara ispod zemlje

U Rudniku lignita "Mramor" kod Tuzle došlo je do obrušavanja zemlje, a tom prilikom je…

3 sata ago