in

medIT: Lider informatičko-zdravstvenog sektora u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Kompanija medIT prisutna je na bh. tržištu preko 13 godina i vlastitim softverskim platformama u zdravstvenom sektoru poboljšava kvalitetu zdravstvene njege i kvalitete života građana i olakšava rad svim zdravstvenim radnicima, uz poštivanje veoma važnih segmenata – zakonske legislative i etičkih zdravstvenih normi ponašanja.

Kompanija je osnovana u aprilu 2008. godine i u samom startu poslovanja ostvaruje strateško partnerstvo sa Deutsche Telekom Groupom, odnosno T-systems. Ostvarena strateška saradnja je rezultirala zajedničkim projektnim aktivnostima i rezultatima na nivou izvrsnosti, kaže u razgovoru za Business magazine direktor kompanije Samir Dedović i naglašava da je kompanija medIT  grupacija u sklopu koje posluju kompanije E-medIT i T-medIT i apsolutni su lideri u informatičko-zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini.

 BM: Nedavno ste u Sarajevu predstavili dva značajna projekta digitalizacije zdravstvenog sektora. Možete li nam reći nešto više o projektima?

 DEDOVIĆ: Sa vFARM platformom smo startali prije nepunih mjesec dana. Do danas smo potpisali ugovore sa preko 350 bolje opskrbljenih apoteka u BiH. Cilj projekta je da se brzo antigensko testiranje ponudi na više lokacija, a pod kontrolom zdravstvenih radnika, kako bi bilo pristupačnije građanstvu. vFARM zapravo omogućava svim testiranim građanima dobijanje validne elektronske potvrde, što je jedinstveno u regiji. Drugi cilj vFARM platforme je integracija slanja i realizacije elektronskih recepata, od strane zdravstvenih radnika sa validnim licencama. Pored apoteka ulazimo u podršku kompanijama kako bi se uspješno nosile sa izazovom zvanim pandemija CoVID19, u smislu da se ključni uposlenici kompanija po epidemiološkom protokolu testiraju i onda im se odobrava dolazak na posao. Ovim se izbjegavaju problemi kad je više ključnih uposlenika ili zaraženo ili u samoizolaciji u isto vrijeme; ne treba napominjati kolika je recimo šteta kod kompanija kad je Uprava ili managment firme „van stroja“ 15 do 20 dana. Također smo u istom periodu izvršili dokapitalizaciju Start up projekta Doktor Kad Mi Treba, koji je prva regionalna telemedicinska platforma u regiji. Ključ uspjeha ove platforme zapravo se ogleda u mogućnošću dobijanja doktorskog savjeta ili mišljena, iz udobnosti doma, kancelarije ili hotelske sobe. Nakon završene konsultacije sa zdravstvenim radnikom, svaki klijent će imati mogućnost dobijanja eRecepta, a koji će moći preuzeti u kvartovskoj apoteci. Kroz ova dva projekta zapravo u potpunosti uvodimo digitalizaciju u zdravstveni sistem u BiH, i na ovaj način stvaramo osnovu za nove, velike projekte, koji će u konačnici dovesti do unaprijeđenja zdravlja populacije.

 

BM: Pandemija je ubrzala digitalizaciju u svim sektorima i veoma brzo pokazala koliko su važni Vaši projekti za olakšanje rada zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. Da li ste proširili projekte i na druge dijelove BiH?

DEDOVIĆ: Apsolutno, u Kantonima ZDK, TK, USK i SBK digitalizacija je dostigla značajnu razinu implementacije, a što je najvažnije uspostavljen je centralni zdravstveni elektronski karton u Kantonima: ZDK, TK i USK, pored Kantona Sarajevo. U SBK informatizirano je pet bolnica i uspostavljen je centralni zdravstveni karton na nivou bolnica. Proces vakcinacije, PCR, antigen rapid testovi i QR code su implementirani po kantonima. Distribucija i testiranje se radi ili preko Viber platforme ili preko SMS poruka, tako da možemo da potvrdimo ubrzanu ultimativnu digitalizaciju u zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini. Potrebno je naglasiti da je ipak Kanton Sarajevo lider u primjeni digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, ali ne samo u Bosni i Hercegovini već na prostoru ex-Yu i to je fakt koji ponosno ističemo.

 BM: Pojava koronavirusa je ograničila kretanje stanovništva i sve češće su nam potrebne doktorske konsultacije bez nužnog dolaska u ambulantu. Koliko je vaša platforma Doktor Kad Mi Treba povećala broj korisnika u ovoj godini?

DEDOVIĆ: Doktor Kad Mi Treba samostalno uspješno posluje godinu dana, tako da ne možemo povlačiti paralelu sa postpandemijskim periodom. Kao što je rečeno; odnedavno je u sastavu medIT grupe firma T-medIT, koja ima prefiks „T“, što znači: Telemedicina. Trenutno na platformi možete pronaći više od 200 ljekara iz većine bosanskohercegovačkih gradova, a taj se broj dodatno povećava na dnevnom nivou. Do danas je platforma napravila preko 5.000 konsultacija, a integracija sa E-medIT će dovesti do značajnijeg rasta po svim segmentima. Ključ Telemedicine je realizacija eRecepta, što je integracijom sa platformom E-medIT i ostvareno. Sva svjetska predviđanja kažu da će do 2025. godine 50 posto zdravstvenih usluga biti obavljano online, kroz slične platforme.

 BM: Šta možemo očekivati od Medit-a u 2022. godini? Imate li u planu neke nove projekte?

 DEDOVIĆ: CoVID19-Business platforma je novi projekt koji uskoro kreće. Radi se zapravo u Kutku za testiranje u privrednim subjektima, posebno proizvodnim pogonima, firmama sa većim brojem uposlenika, hotelima i sl. gdje će svaki uposlenik imati mogućnost da se samotestira i preuzme validnu CoVID19 potvrdu. Nastavljamo svakako sa pozitivnim projektnim aktivnostima, sa naglaskom veoma jake poslovne aktivnosti u Adria regiji. Očekujemo rast u svim segmentima poslovanja, jer je medIT grupa prepoznata kao strateški partner većine zdravstvenih resornih ministarstava u Adria regiji. Za sada bi zadržali u tajnosti potpuno nove dvije zdravstvene platforme, koje će dovesti do krupnih iskoraka.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

HANKA PALDUM: Dirnula mnoge fotografijom iz 1986. – Hayat Production

Svi detalji privođenja Bake Praseta: Ilić dao izjavu o proganjanju i maltretiranju Kike Đukić koja se u.ila