in

Booster doza tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja

Slatka-Tajna.Eu

Booster doza tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u petak da Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) podržavaju primjenu treće (booster) doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja.

Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja. EMA i ECDC stoga pozivaju građane EU-a da se u potpunosti cijepe i da se pridržavaju preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze, navodi HZJZ.

EMA i ECDC također podržavaju kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv COVID-a. Pristup kombiniranja cjepiva može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv COVID-19, i to kao prve i druge doze u sklopu primarnog cijepljenja, kao i kod booster doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje).

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno.

Podaci pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

U EU-u su trenutačno odobrena četiri cjepiva, dva mRNA cjepiva Comirnaty (Pfizerovo) i Spikevax (Modernino) te adenovirusna vektorska cjepiva Vaxzevria (AstraZenecino) i COVID-19 Vaccine Janssen; prva tri cjepiva kod inicijalnog cijepljenja primjenjuju se u dvije doze, a posljednje je odobreno za primjenu u jednoj dozi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 – dopunjene i objedinjene preporuke

HZJZ je objavio i dokument Privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 – dopunjene i objedinjene preporuke.

U njemu se pojašnjava primarno cijepljenje i razmaci između pojedinih doza, zatim se pojašnjava docjepljivanje i kome se posebno preporučuju, kao i preporuke za cijepljenje i docjepljivanje osoba koje su preboljele COVID-19.

i ove su preporuke podložne reviziji sukladno novim spoznajama o vrsti i duljini trajanja zaštite koja se razvija prebolijevanjem COVID-19 odnosno cijepljenjem i docijepljivanjem.

Detalje o ovome pročitajte u dokumentu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KEBA otkrio šta znači njegov nadimak! – Hayat Production

Dupli aršini Fudbalskih saveza BiH: Velež je zbog iste situacije bio kažnjen, a danas je donesena totalno suprotna odluka