in

ZVIJEZDE IZ SEHARE ZORAN JOVANOVIĆ: Iza njega su ostale ugovorene gaže za dvije godine unaprijed

Slatka-Tajna.Eu

Zoran Jovanović pjevač narodne pjesme koji se ubraja u plejadu nekadašnjih glasovitih i talentiranih izvođača. Njegov prodoran glas je poput magneta plijenio pozornost ljubitelja narodne pjesme. Znao je šta „paše“ njegovom glasu i afinitetu. Rijetko bi mu se „omaknuo“ promašaj. Preferirao je pjesme koje bi tekstualno oslikavale njegov život. Nerijetko je i sam pisao tekstove.

 Kafana ga privlačila

Zoran Jovanović rođen je 1950. godine u selu Zagorica nadomak Topole. Četveročlana obitelj nije uvijek bila na okupu pa su on i brat najviše bili uz majku. Otac bi često putovao kao muzikant basadžija. Uz oca je i zavolio muziku, naročito harmoniku i pjesmu. Školovao se i završio muzičku školu, ali i gimnaziju. Privlačila ga beskrajno kafana. Zapravo tu je i počeo pjevati i „peći“ zanat – kafanski.

Predrag Vuković Vukas, kompozitor i važna ličnost u muzici 80-tih čuo je u kafani Zorana kako pjeva „Zbogom majko, zbogom oče“. Bilo je to 1977. godine kada je čuo glasovne visine i ljepotu duše u pjesmi, a onda kazao „to je ono što mi treba“. Već godinu kasnije on je ispjevao pjesmu „Kapetan potonulog broda“, pjesmu trajanja koju je izdao na „Hit paradi“ 1978. godine. Uzdrmao je estradni svijet a i publiku svojim raskošnim glasom i zdušnim pjevanjem.

Iz godine u godinu predstavljao se na tom festivalu, na šumadijskom Saboru gdje je pokupio čak četiri pobjede, potom na Festivalu narodne muzike u Kragujevcu gdje je osvojio prvo mjesto sa pjesmom „Bašto moja puna li si cveća“. I na Ilidžanskom festivalu 1980. godine nastupio je s „Jesenjom pesmom“.

Sa Vukasom je Zoran snimio oko 50 pjesama. No, sarađivao je i sa Draganom Aleksandrićem, Docom Ivankovićem, Mišom Mijatovićem, Miroljubom Aranđelovićem Kemišom. Iz tih saradnji nastale su pjesme „Lepotice moja“, „Računaj na nezvanog svata“, „Nek’ tebe ne diraju“, „Kad pogledam sa Kosmaja planine“, „Malena moja“, „Koji ti je đavo“ koju mu je autorizovao Šaban Šaulić. Sa Kemišom je uradio „Preživeću, preboleću“.

Čuvao privatnost

Nije baš bio dovoljno ispoštovan od PGPRTB i tadašnjeg direktora Stanka Terzića. Zoranu to puno nije smetalo. Nastupao je i dobivao pozive diljem Jugoslavije, Evrope i svijeta. Njegova pjesma „Svadba“ koju je snimio 1985. godine, namjenska pjesma koja i dana odjekuje na veseljima tog tipa, pjesma koja je pobijedila decenije i trendove. Na nastupima nije samo pokupio simpatije narodnjačkih fanova nego i silni novac. Često bi na turnejama stajao rame uz rame sa Šabanom, Brenom, Zoricom, Miroslavom, Tozovcem, Serbezovskim, Đurišićkom, Babićem, Kalezićem…

Svoju privatnost je čuvao daleko od javnosti, a imao je sina Bobana i kćerku Biljanu, kao i suprugu Micu. Otišao je zauvijek 2005. godine, pjevač uz čiju narodnu pjesmu niko nije ostajao ravnodušan. Rano je napustio ovaj svijet. Sahranjen je u rodnoj Zagorici.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Njegov opus je vrijedan pomena. Ostalo je iza pjevača koji je preminuo u 55 godini života čak 15 albuma i šest singlica. A sa njima i svoju najdražu pjesmu „Zapalio bih celo selo“. Čak i ugovorene gaže za dvije godine unaprijed.

Šumadijski Pavaroti

Zoran Jovanović je pokupio rijetko dobre prefikse za svoje pjevanje. Tako su ga nazivali „šumadijski Pavaroti“ a onda dok pjeva liječi dušu, „reže“ glasom, „grize“, „cijepa zrak“, sve puca od glasa, „ubija“… Istina da je „umio“ donijeti svaku pjesmu nekim specifičnim darom i narodnim duhom.

Kapetan potonulog broda

Pjesma „Kapetan potonulog broda“ je numera koja se ubraja među pjesme koje ostaju u vremenu. A mnogi su je pjevači prepjevali. Iskreno – najdopadljivije ju je iznio Zoran Jovanović. Ostala je i danas najpjevanija u kafanskim i svadbarskim veseljima ali i na sjedeljkama od ćeifa i meraka.

 Pjevači – nogometaši

Uz radio, šumadijsku ekipu uposlenika Zoran je 1980. godine osnovao estradno-nogometnu reprezentaciju. A činili su je Haris Džinović, Miroslav Ilić, Šaban Šaulić, Senad Milanović i Pero Crnobrnja golman, a rezerva mu je bio Bora Čorba. To je ujedno period kada je Zoran bio skinut sa radija i RTV Beograd jer je pjevao nepodobne pjesme tog vremena.

Piše: Jasna DURIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Brze fritule: Najlakši recept za omiljenu zimsku poslasticu

Passion Phrases