Categories: Biznis

Rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni stabilan u trećem kvartalu

privredna aktivnost u EU-u i eurozoni u trećem je kvartalu rasla istim tempom kao i prethodna tri mjeseca, a slična kretanja bilježi i zapošljavanje, pokazao je  izvještaj Eurostata kojim je obuhvaćeno svih 27 zemalja članica.
Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a porastao je u trećem kvartalu za 2,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat, u skladu s procjenom sredinom novembra, kada je  raspolagao podacima za 20 zemalja.

U drugom tromjesečju privredna aktivnost porasla je također za 2,1 posto, pokazuje najnoviji izvještaj.

U eurozoni, kao što je pokazala procjena sredinom novembra, BDP je porastao u razdoblju od jula do septembra 2,2 posto. Istu stopu rasta ostvarila je i u prethodna tri mjeseca.

Eurostat je podigao za 0,2 postotna boda procjenu stope rasta na godišnjem nivou za oba područja.

Sezonski prilagođen BDP EU-a prema novoj je procjeni u trećem kvartalu porastao 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon 13,8-postotnog skoka u razdoblju od aprila do juna.

Ekonomija eurozone porasla je revidiranih 3,9 posto, nakon 14,4-postotnog skoka u tromjesečnom razdoblju do kraja juna.

Austrija na čelu

Najveći je rast BDP-a na niovu Unije u trećem kvartalu prema prethodna tri mjeseca bilježila Austrija, za revidiranih 3,8 posto.

Slijede Francuska i Portugal s rastom aktivnosti u trećem tromjesečju za tri odnosno 2,9 posto, u skladu s ranijom procjenom.

Najskromniji rast BDP-a na kvartalnom niovu bilježile su Rumunija i Slovačka, po stopi od 0,4 posto, a litvanska je ekonomija stagnirala.

Hrvatska uz Grčku i Irsku s najvećim rastom

U odnosu na isti kvartal prošle godine, najveći rast ekonomije u trećem tromjesečju ostvarila je Hrvatska, od 15,5 posto, pokazuje izvještaj Eurostata.

U drugom kvartalu hrvatska ekonomija porasla je 16,8 posto prema istom razdoblju godine ranije.

Slijede Grčka i Irska, gdje je privredna aktivnost porasla za 13,4 i 11,4 posto u odnosu na treći kvartal 2020. godine.

Najskromniji rast imala je Slovačka, za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Slijede Njemačk i Španija s rastom od 2,6 i 2,7 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Stabilan tempo zapošljavanja, s Irskom na čelu

Broj zaposlenih u trećem kvartalu u EU i eurozoni porastao je za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su sezonski prilagođeni podaci statističkog ureda u skladu s prijašnjom procjenom.

U drugom tromjesečju 2021. u oba je područja porastao za 0,8 posto, pokazuje izvještaj.

Najveći rast broja zaposlenih bilježila je Irska, od četiri posto, a slijede Španija i Litvanija, s rastom broja zaposlenih od 2,6 i 2,1 posto. Blizu su Estonija i Grčka, gdje je on uvećan za 1,9 posto.

Pad broja zaposlenih imala je samo Latvija, za dva posto, dok je njihov broj stagnirao u Finskoj.

Hrvatska i Slovačka imale su najskromniji rast broja zaposlenih u trećem kvartalu, od 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Vrlo blizu su Njemačka, Češka, Italija, Rumunija i Švedska, s rastom broja zaposlenih u trećem kvartalu za po 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Rast zaposlenih stabilan i na godišnjem nivou

U poređenju s prošlogodišnjim trećim kvartalom, prema sezonski neprilagođenim podacima, broj zaposlenih porastao je u EU za 2,1 posto, u skladu s ranijom procjenom.

U eurozoni je rast iznosio revidiranih 2,1 posto, za 0,1 postotni bod veći nego je Eurostat objavio u prethodnoj procjeni.

U drugom kvartalu, prema istom razdoblju godine ranije, u oba je područja broj zaposlenih uvećan za dva posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvještaju.

Irska je bilježila najveći rast broja zaposlenih i u odnosu na treći kvartal lani, od 7,6 posto. Slijede Danska i Španija, s rastom od po četiri posto, a blizu je i Mađarska, s rastom od 4,1 posto.

Najslabiji rast imala je Slovačka, od 0,2 posto, a slijede Njemačka i Češka, s rastom broja zaposlenih od 0,6 i 0,7 posto.

Pad broja zaposlenih bilježile su samo Rumunija i Latvija, od 6,9 i 0,9 posto.

Redakcija

Recent Posts

Ozlijeđeni prilikom testiranja oružja – HRT

Tvornica oružja HS Produkt u KarlovcuFoto: Kristina Stedul Fabac / PixsellDvije osobe ozlijeđene su prilikom…

19 minuta ago

Oglasio se sin Dragane Mirković: Izgubio sam život, izgubio sam ljubav, izgubio sam porodicu…

Nakon razvoda roditelja Marko Bijelić na društvenim mrežama ne prati oca, a trenutno svojoj majci,…

20 minuta ago

Za mene je ovo utakmica života

Za mene je ovo utakmica života, nešto specijalno, rekao je Željko Petrović trener Zrinjskog uoči…

25 minuta ago

ZDRAVKO ČOLIĆ JAVNO PRUŽIO PODRŠKU: Pozvao sve da glasaju za nju

Popularni Čola je neko ko gleda da se ne miješa nigdje i jedan je od…

1 sat ago

UPOZORENJE IZ WASHINGTONA: ‘Ne nasjedajte na provokacije i prekodrinsku propagandu…’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivo_2.jpg","caption":"Screenshot","bg":"b9a0a6"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb.jpg","caption":"Screenshot","bg":"333637"}] Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, osvrno se na najnovije događaje vezane…

2 sata ago

Ovih pet napitaka mogu da dovedu do insulinske rezistencije i dijabetesa

Udovoljavanje želji za slatkim može imati cijenu za naše zdravlje, ali ne mora se nužno…

2 sata ago