in

Plenković zadovoljan posjetom Ukrajini, Milanovićeve izjave nazvao štetnim

Slatka-Tajna.Eu

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Drugog dana službenog posjeta Ukrajini, premijer Andrej Plenković otputovao je iz Kijeva u Lavov. Ondje je imao bogat program. Na kraju posjeta dao je izjavu za medije. Govorio je o rezultatima posjeta, ali i o izjavama predsjednika Zorana Milanovića.

O rezultatima posjeta Ukrajini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako na kraju dvodnevnog posjeta Ukrajini, Kijevu i Lavovu, može izraziti veliko zadovoljstvo sadržajnim sastancima s predsjednikom, premijerom, guvernerom oblasti, gradonačelnikom Lavova, kao i kvalitetnom gospodarskom dimenzijom posjeta.

– Ovaj posjet učvrstio je izvrsne i prijateljske odnose Hrvatske i Ukrajine, jednu jako dobru političku atmosferu koju gradimo već godinama. Ovo je moj već drugi posjet, prvi je bio 2016., rekao je Plenković.

Ponovio je kako je Ukrajina prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku, 11. prosinca 1991. Dodao je da se trgovinska razmjena Ukrajine i Hrvatske udvostručila od njegova prvog posjeta te da će se u Kijevu otvoriti ured Hrvatske turističke zajednice kako bi se privukao još veći broj Ukrajinaca u Hrvatsku.

– Očekujem da dva temeljna politička prioriteta za Ukrajinu, a to su mirna reintegracija okupiranih područja i europski put Ukrajine, nastavimo podržavati i kao država i vlada i kao cijeli sustav jer Hrvatska ima jedinstveno iskustvo. Nema nijedne druge članice EU-a koja je imala okupirana područja pa ih je mirno reintegrirala, kazao je Plenković navodeći primjer hrvatskog Podunavlja te dodao da je Hrvatska jedna od najmlađih članica EU-a te može prenijeti Ukrajini svoje iskustvo.

– Mogu reći kako su oba prioriteta jako dobro primljena od ukrajinskih sugovornika i nastavit ćemo kroz rad radnih skupina, rekao je.

Politika Vlade prema Rusiji i o izjavi Milanovića

Na novinarsko pitanje kakva je politika hrvatske Vlade prema Rusiji te što kaže na Milanovićevo mišljenje da je šarlatanska, rekao je kako ne zna što je izjavio.

– Ako je to izjavio, onda je to još jedna uspješnica. Vidim da je u top-formi, briljantan je ovih dana tako da će sigurno naši ukrajinski prijatelji biti oduševljeni takvom izjavom hrvatskog predsjednika. Time samo ojačava  svoj međunarodni položaj, ugled, jer nema tko ga ne zove i tko ga ne hvali na međunarodnoj razini i pronosi slavu hrvatske vanjske politike. To je pravi put, čestitam mu i predlažem da samo tim putem nastavi, rekao je sarkastično Plenković.

O odnosima s Rusijom Plenković je rekao kako je to velika zemlja te dodao da postoji politički dijalog i gospodarska suradnja.

– Imamo određene pozicije i načela u međunarodnim odnosima kojih se držimo. To Rusija zna, mi znamo njihove pozicije, mi znamo naš odnos s Ukrajinom i to ni na koji način nije odnos protiv Rusije. Ne znam čemu takve kvalifikacije, valjda je opet bilo jugo u Zagrebu, dodao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istaknuo je da su takve Milanovićeve izjave, kao i one o genocidu, štetne za Hrvatsku.

O Schengenu

Na pitanje ima li naznaka o tome da bi Hrvatska mogla ući u Schengen u vrlo kratkom roku premijer Plenković je rekao kako ima.

Kad imate velike i snažne ciljeve vanjske politike, onda na njima radite sustavno, radite s partnerima, radite na način koji omogućuje da ostvarite cilj. Kao što smo uspostavili izvrsnu suradnju s Francuskom i ojačali hrvatsku obrambenu sposobnost kupnjom Rafalea, tako smo predanim radom, ispunjavanjem kriterija za provođenje schengenske stečevine dobili kvalitetne ocjene. Tihim i inteligentnim razgovorima sa svim članicama EU-a došli smo u fazu da smo dobili zaključke Vijeća, nakon što je EK rekla da smo O.K. za Schengen, danas imamo odluku Vijeća i krećemo u daljnji postupak. On podrazumijeva raspravu i očitovanje Europskog parlamenta i onda se kroz nekoliko mjeseci ponovno vraćamo na Vijeće s konačnom odlukom, objasnio je premijer.

Kako se vodi politika

– Hrvatska za vrijeme naše Vlade vodeći vanjsku politiku, pravu državničku politiku koja ima kasnije konkretnu korist za naše građane, ostvaruje ciljeve, naglasio je Plenković.

Dodao je da su što se tiče ulaska u europodručje ovog tjedna bila dva vijeća, na jednom je bio ministar Marić, a na drugom ministar Božinović.

– Sve to skupa ćemo raspravljati idući tjedan na Europskom vijeću u Bruxellesu. Tako se vodi ozbiljna politika, bez vrijeđanja, ostvarujući svoje interese na kulturan, pristojan, argumentiran i mudar način, istaknuo je Plenković.

Potvrdio je da idući tjedan putuje u BiH, u ponedjeljak ujutro bit će u Sarajevu, a poslijepodne u Mostaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BREGA KRALJ NEKRETNINA! IMA 30 KUĆA, VILA, STANOVA I GARSONIJERA: Evo kojeg krša vozi

Meridian pomogao prijedorskom klubu