in

11. Sarajevo Business Forum zvanično najavljen na „The Economist” konferenciji

Slatka-Tajna.Eu

Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke za korporativno bankarstvo i investicije najavio je danas na „The Economist” konferenciji u Sarajevu održavanje 11. Sarajevo Business Foruma (SBF) za 11. i 12. maj 2022. godine. Govoreći na panelu: “Money never sleeps: Nove šanse i izazovi za ekonomije Bosne i Hercegovine i SEE regiona” Gušić je istako da će BBI banka na predstojećem SBF-u aktivno promovirati BiH kao “nearshoring” destinaciju za multinacionalne evropske kompanije.

“Poremećaji u lancu snabdijevanja u mnogim segmentima proizvodnje, kao i dostupnim izvorima energije kreirali su pritisak na cijene energenata i energije i usporile put finalnog proizvoda do kupca, odnosno potrošača na način na koji se to odvijalo u predpandemijskom vremenu. Upravo ovo ključni je izazov u vremenu ispred nas i imat će značajan utjecaj na svjetska ekonomska zbivanja. Mnoge Evropske kompanije danas razmišljaju o izmještanju proizvodnje u Evropu, i to na geografski bliže destinacije. Bosna i Hercegovina kroz koncept nearshoringa traži svoju šansu za privlačenje stranih nvesticija, a u ovom procesu svi učesnici mogu imati koristi. Kompanije iz Evropske Unije prenošenjem proizvodnje u BiH svode na minimum rizik ponovnog poremećaja u lancima snabdijevanja. Upravo tu, BBI banka prepoznaje šansu za razvoj bh. ekonomije i stoga ćemo na 11. SBF, osim tradicionalno prisutnih investitora iz Golfskog zaljeva i ostatka Azije, pozvati evropske multinacionalne kompanije koje bi sa domaćim privrednicama kreirale nove poslovne dogovore, uspostavile saradnju na principu joint venture, otvorile nove fabrike u našoj zemlji ili povećale proizvodne kapacitete postojećih fabrika“, kazao je između ostalog Gušić. Dodao je kako su potencijali „nearshoringa“ usko i direktno vezani za povećanje direktnih stranih investicija (FDI) i povećanje investicija u javni sektor, kojim bi se, smatra, povećala zaposlenost i zaustavio negativan trend odlaska radno sposobnog stanovništva.

Učesnici panela na kojem je govorio član Uprave BBI banke, bili su i: Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH, Željko Marić, viceguverner Centralne banke BiH, Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH i Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Muhammed Karaosman opjevao svog muršida – Hayat Production

POSAO JE KATASTROFA: Tamara Milutinović se ne stidi priznati da pjeva u praznim klubovima