in

U Konjicu održani poslovni susreti malih i srednjih poduzeća

Slatka-Tajna.Eu

Poslovni susreti malih i srednjih firmi iz metalskog sektora i pružatelja poslovnih usluga s područja Bosne i Hercegovine održani su u Hotel Garden City u Konjicu, u sklopu projekta BetMET. Firme iz sektora metala su iskoristile priliku za razmjenu znanja, iskustva i dobrih praksi u korištenju najnovije tehnologije u procesu proizvodnje i obrade metala. U sklopu susreta, upriličena je obuka za predstavnike malih i srednjih poduzeća, kroz predavanja, okrugle stolove i posjete pogonima firmi iz metalskog sektora u Konjicu.

Pored predstavnika firmi, u programu je učestvovala i IT firma IT odjel koja je putem projekta BetMET znatno podigla kapacitete obukom kadrova i razvojem novih usluga. Predstavnici IT odjela su podijelili iskustva i dali preporuke ali i predstavili novi set usluga vezan za digitalizaciju rada malih i srednjih poduzeća. U sklopu obuke, održan je okrugli sto o temi poslovnog okruženja i programa podrške za mala i srednja poduzeća, iskustva i očekivanja u narednom periodu.

Tom prilikom, Almira Kadić iz organizacije GIZ, prezentirala je novi projekat EU4BusinessRecovery, finansiran od strane Evropske unije i vlade SR Njemačke, kao priliku za firme iz metalnog sektora u budućnosti. Pomoćnik ministra Zdravko Ćerović je predstavio i planove rada Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH za 2022. godinu. Istaknuto je kako je važno raditi na daljem pojednostavljivanju procesa kandidiranja projekata malih i srednjih poduzeća prema javnim tijelima.

”Drago nam je da je tokom ovog susreta došlo do stvaranja sinergije i jačanja partnerske suradnje kako između firmi iz sektora metala, tako i jačanju poveznice s obrazovnim institucijama i naučno-istraživačkim centrima”, istakla je Alisa Gegić, direktorica Udruženja ”LINK” Mostar

U sklopu programa, predstavnici firmi iz metalskog sektora su dio obuke uradili i u proizvodnim pogone kompanije Eurosjaj d.o.o. gdje su se upoznali s procesom proizvodnje u skladu s najnovijim tehnologijama kakva je Cr3.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Projekat BetMET je dio EU4Business projekta, a implementira ga Udruženje poduzetnika LiNK sa partnerima. Specifični cilj projekta je povećati konkurentnost i izvoznu vrijednost proizvoda (PEV) izvozno orijentiranih malih i srednjih poduzeća iz metalnog sektora kroz uvođenje i unapređenje inovativnih tehnologija i upotrebe usluga za razvoj poslovanja i kvalitet zaštite površine metalnih proizvoda. EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekt je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Ecropska unija (15 milioa eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura).

Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bosnia’s RS entity PM: Funds for establishment of RS army secured

NUCCI: Da nije bilo korone ne bi bilo ni moje karijere