in

Treba li Aleksandra Zec dobiti ulicu u Zagrebu?

Slatka-Tajna.Eu

Komemoracija porodici Zec otvorila je i pitanje imenovanja jedne zagrebačke ulice ili Trga imenom Aleksandre Zec. Nevjerovatno, ali političari su jedva nalazili riječi da komentarišu taj prijedlog, dok su baš svi imali mišljenje o drugom toponimu koji se aktuelizirao – Trgu Republike Hrvatske, nekadašnjem Trgu maršala Tita.

Podsjećamo, danas je održana komemoracija i pomen srpskoj porodici Zec koju su pripadnici rezervne jedinice MUP-a Hrvatske ubili u noći sa 7. na 8. decembar 1991. godine.

Po prvi put je komemoraciji prisustvovao i gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, kao predstavnik Grada.

“Ovdje stojim ponizno kao gradonačelnik kako bih odao počast nevinim žrtvama, nevino ubijenoj porodici Zec. Svi znamo šta se dogodilo prije 30 godina, svi znamo ko su počinitelji i znamo da niko za to nije odgovarao. Tragično je da u posljednjih 30 godina gradonačelnik nije komemorirao ovaj zločin i da se na taj način pušta da ovakvi zločini padaju u zaborav”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Ubistvo porodice Zec jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske historije. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih jedinica koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Institucije Republike Hrvatske zaštitile su ih i time odaslale zastrašujuću poruku građanima Hrvatske i prouzročile sramotu za RH i Grad Zagreb, sramotu koja će se još dugo pamtiti.

Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima sa strane Republike Hrvatske. Uprkos građanskim inicijativama i pozorišnoj predstavi Olivera Frljića, ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U noći 7. decembra 1991., na zagrebačkoj Trešnjevci, tačnije u Poljaničkoj ulici na kućnom broju 22, pripadnici Merčepove jedinice upali su u dom zagrebačke porodice Zec, porodica je već spavala. Hapšenje oca porodice Zec, Mihajla, sasvim je brzo postalo javna likvidacija, a potom i otmica dvije svjedokinje ubistva – njegove supruge Marije Zec i njihove dvanaestogodišnje kćeri Aleksandre, probuđene ovim nasiljem iz prvog sna.

Zločinačka petorka, Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanović, u narednim su satima majku i kćer kombijem odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu, gdje su, kao pričuvni pripadnici MUP-a, bili stacionirani te su ih potom obje likvidirali.

Zagrebačka porodica Zec – otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja ćerka Aleksandra – likvidirana je vatrenim oružjem u noći na 8. decembar 1991.

Nekoliko dana poslije likvidacije, njihova beživotna tijela pronašao je Marijin brat Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske. Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan uspjeli su da prežive, jer su se posakrivali po kući i tako promakli ubicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Utvrđene izmjene i dopune Zakona o doprinosima u RS

Domaća priča za najbolje iskustvo – Zapp dostava! / Bljesak.info