in

Invazije Donbasa neće biti jer to nema smisla za Rusiju

Slatka-Tajna.Eu

Branimir Vidmarović

Foto: Studio 4 / HRT

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, na dan početka posjeta premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, kako smatra da neće biti ruske invazije na Donbas te da su rizici preveliki i za Ukrajinu i za Rusiju da bi se išlo u sukob, ali da je problem u tome što je to nulti rizik za SAD, na koji se sukob, kako je rekao, ne bi odrazio.

Plenkovićev posjet dolazi dan nakon virtualnog sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina

Vidmarović je rekao da se posjet događa u okolnostima podizanja napetosti – pričalo se o tome da Rusija planira invaziju, EU i SAD prijete sankcijama…

– Čini mi se da je s jedne strane sve to namjerno fabricirano kako bi se eventualno podigla učinkovitost Joea Bidena na sastanku kako bi se moglo prezentirati da je on smogao zaustaviti tu agresiju, nagovoriti Vladimira Putina da intervenira, rekao je Vidmarović.

– S druge strane, možda malo zloćudnije, netko gura (ukrajinskog predsjednika Volodimira) Zelenskog u taj konflikt. U svakom slučaju, mislim da neće biti te invazije Donbasa zbog toga što, realno rečeno, ona nema smisla za Rusiju. Strateški, Rusija puno više gubi u takvom scenariju nego što dobiva, dodao je.

Vidmarović je rekao da će u slučaju sukoba Ukrajina nastradati jer NATO i EU neće vojno pomoći – Gruzija je to naučila na vlastitom primjeru.

– Za Rusiju je to još veći gubitak, rekao je.

– Previše se govori o tome, a rizici su realno i za Ukrajinu i za Rusiju preveliki da se sada kreće u to. Međutim, za Ameriku je to nulti rizik i u tome je problem, što Amerika to može eskalirati jer se to nje ne tiče. To se na njoj nikako neće odraziti, rekao je Vidmarović.

Trenutno doista ne možemo razmijeniti iskustva o mirnoj reintegraciji jer ta situacija nije sređena

Vidmarović je rekao da Plenković u Ukrajinu putuje s gospodarstvenom zadaćom.

– I ovdje svakako hvalim hrvatsku politiku, to je vrlo veliko tržište, preko 40 milijuna ljudi, to je zemlja s kojom se trebamo družiti, s kojom trebamo razvijati odnose, poručio je.

– Za nas je ovo prilika da se proširimo na ukrajinskom tržištu, dodao je.

Vidmarović se osvrnuo i na pitanje mogućnosti primjene hrvatskih iskustava mirne reintegracije na Donbas, rekavši da je za tu integraciju potrebno imati oslobođeni Donbas, odnosno Donbas pod de iure ukrajinskom kontrolom – što trenutno nije slučaj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Trenutno doista ne možemo razmijeniti iskustva o mirnoj reintegraciji jer ta situacija nije sređena, ustvrdio je.

Vidmarović je rekao i da je izrazito korisno da privlačimo što više ukrajinskih studenata na hrvatska sveučilišta.

Život u Ukrajini danas

Što se tiče današnjeg života u Ukrajini, Vidmarović je rekao da to ovisi o regiji. 

– Situacija je sada daleko bolja i mirnija nego što je bila nakon 2014. Zemlja nije u kolapsu. Teško se živi ponajprije u periferijama. Kijev je grad koji je pretrpio, preživio sve što ga je zadesilo, sve prosvjede. Situacija se dosta normalizirala, rekao je Vidmarović.

Rekao je i da je realno na terenu standard građana pao jer su svi krediti i pomoć za Ukrajinu došli pod uvjetom reformi, koje se ponajprije odnose na energetski sektor.

– Ukrajina mora izjednačiti, prilagoditi cijenu svog plina i drugih energenata standardima svjetskog tržišta, europskog tržišta. A to znači oslabljenje državnih monopola nad cijenom, što neminovno vodi prema rastu cijena energenata za pučanstvo. To je vrlo nepopularan potez i zato se upravo reforme u sektoru energetike, energije, provode najsporije, rekao je Vidmarović.

Također je rekao da je nakon invazije Krima cijeli svijet simpatizirao Ukrajinu, pogotovo Europa – a kako Europa nije ništa mogla učiniti vojno, europski političari imali su grižnju savjesti i potencirali su rusku agresiju i osjećaj žrtve.

– To su ukrajinski političari, svi, i Zelenski, nažalost, iako sam vjerovao da će biti drugačije – svi su sjeli za tu – pardon za izraz – kravu muzaru i svi su počeli musti taj osjećaj krivnje i stalno naglašavati baš tu rusku agresiju, umjesto da se fokusiraju na ono što se treba raditi, na reforme, smanjenje korupcije, razbijanje monopola, oligarhata, na unapređenje sudstva, potragu za obnovljivim izvorima energije, rekao je Vidmarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Muhammed Karaosman i želja za domovinom u singlu “Majka Bosna” – Hayat Production

SRELE SE I DOGOVORILE: Ana Bekuta u posjeti kod Daše nakon Mrkine smrti